El líder argentí i Europa: sense afinitats però amb pragmatisme

Milei ha mostrat al fòrum de Davos la seva relació contradictòria amb la UE i el seu afany d’augmentar contactes amb el trumpisme.

El líder argentí i Europa: sense afinitats però amb pragmatisme

ABEL GIBERT

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Javier Milei ha passat aquesta setmana per Davos com una excentricitat retòrica i, també, una amenaça que d’alguna manera defineix la seva idea de la inserció argentina al món i també suggereix una relació contradictòria amb la UE. Durant la seva intervenció, l’anarcocapitalista no es va privar de sermonejar els que van participar en el Fòrum Econòmic. La gosadia de Milei no troba de moment límits i per això pot avalar al seu compte d’X un refilet insidiós contra Klaus Schwab, l’economista i empresari alemany que presideix aquesta cita a la ciutat Suïssa. L’ultradretà s’ha emportat elogis d’Elon Musk per advertir Occident que va al socialisme sense adonar-se’n.

Milei busca abans que res augmentar contactes amb el trumpisme, convençut que el seu líder retornarà a la Casa Blanca. Aquest és l’horitzó ideològic del president, que té a més en l’Israel de Benjamin Netanyahu la seva font d’inspiració personal, tant que visitarà aquest país per expressar el seu suport sense matisos a les seves accions a Gaza, abans de ser rebut pel papa Francesc, un fort objector del que passa al Pròxim Orient.

Però Davos ha donat compte també d’algunes dificultats de Milei per establir ponts personals amb líders europeus.

Sense acostaments

Notícies relacionades

Va intentar almenys tenir una foto en comú amb Emmanuel Macron però al seu col·lega no va semblar interessar-li aquesta imatge, molt menys després de les invectives de l’argentí contra el medi ambient. A sobre, Macron va elogiar el colombià Gustavo Petro, "un gran amic de França", segons va dir.

Els mitjans de premsa locals no van passar per alt que Milei i Pedro Sánchez van evitar saludar-se al fòrum suís. Algunes parts del discurs del cap de Govern espanyol van ser llegides com una resposta política al seu col·lega sud-americà.

Temes:

Gaza Davos Israel