Avions de Qatar amb fàrmacs per a ostatges i gazatins aterren a Egipte

Blinken insisteix a Davos en la necessitat d’un "camí cap a un Estat palestí"

Avions de Qatar amb fàrmacs per a ostatges i gazatins aterren a Egipte

Andrea López-Tomàs

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Més de 100 dies després, Hamàs i Israel van arribar dimarts a un acord perquè entrin medicaments a la Franja de Gaza per als captius. Ahir dos avions qatarians van aterrar a la península egípcia del Sinaí amb ells i la càrrega va ser desembarcada i traslladada a la frontera de Rafah. "Una caixa de medicaments per als ostatges a canvi de 1.000 caixes d’ajuda mèdica per al poble palestí", va anunciar l’alt funcionari de Hamàs, Moussa Abu Marzuq, a X, juntament amb l’afirmació que Israel no inspeccionarà els medicaments entregats per Qatar, una cosa desmentida per l’Exèrcit hebreu.

"[El primer ministre israelià Benjamin] Netanyahu torna a mentir i enganya el seu poble, nosaltres som els que vam orquestrar aquest acord", va denunciar Abu Marzuq. En el terreny bèl·lic, Israel va continuar atacant amb força el sud de l’enclavament palestí malgrat el seu recent compromís de reduir la intensitat de l’ofensiva. A més, la població de Gaza va patir el sisè dia d’apagada de telecomunicacions, el més llarg des de l’inici de la guerra.

Els familiars dels prop de 100 captius que queden a la Franja, que cada vegada més s’han unit a les peticions per a un alto el foc que permeti alliberar els seus éssers estimats, continuen exercint pressió a Israel perquè hi hagi proves que aquests medicaments arribin al seu destí acordat.

Distribució a quatre hospitals

Una vegada dins de l’enclavament, la Creu Roja s’encarregarà de dividir els paquets rebuts per entregar els medicaments destinats als segrestats retinguts a Gaza a Hamàs a canvi de més ajuda als palestins. Abu Marzuq va dir en una publicació a X que, a petició de la Creu Roja, se subministraran 140 tipus de medicaments a quatre hospitals de tot Gaza, i que "també arribarà ajuda humanitària i aliments".

"El subministrament de medicaments es realitzarà a través d’un país en el qual confiem; França va intentar proporcionar-los, però vam objectar que no confiàvem en França i vam demanar a Qatar que ho fes", va afirmar el líder de Hamàs.

Tot i que inicialment es va confirmar que Netanyahu hauria aprovat l’entrada d’aquest enviament sense controls de seguretat israelians previs, tractant-se del primer enviament que ingressa a la Franja sense haver sigut inspeccionat primer per Israel des del començament de la guerra, el líder israelià ho va negar. Finalment, l’enllaç militar israelià va informar que inspeccionarà els cinc camions amb ajuda mèdica.

Notícies relacionades

Els Estats Units van aplaudir l’acord anunciat per Qatar i van afegir que segueixen les "serioses i intenses discussions per a un nou intercanvi entre Hamàs i Israel", d’acord amb el portaveu del Consell de Seguretat Nacional, John Kirby. "Tenim l’esperança que pugui donar fruits i que sigui aviat". Entre el centenar de captius que queden amb vida a Gaza, hi ha sis nord-americans. Israel va confirmar la mort de 27, incloses dues que van ser anunciades dimarts.

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, va insistir en la necessitat d’un "camí cap a un Estat palestí" en la reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, dient que Israel no "obtindria una seguretat genuïna sense això". "El problema requereix decisions difícils i desafiadores", va afegir.

Temes:

Gaza Davos Israel