Els tres ostatges que va matar l’Exèrcit lluïen bandera blanca

Segons la investigació del ‘foc amic’, els soldats israelians van creure que els atacaven malgrat anar desarmats i parlar hebreu

Els tres ostatges que va matar l’Exèrcit lluïen bandera blanca

R. M. F.

2
Es llegeix en minuts
R. M. F.

Nous detalls sobre els tres ostatges israelians abatuts per foc amic a Gaza. D’acord amb una investigació preliminar de l’Exèrcit hebreu, els tres ostatges anaven sense samarreta i feien onejar una bandera blanca quan els van disparar els soldats israelians. Concretament, un militar apostat en un edifici que, segons l’informe recollit per Haaretz, es va sentir "amenaçat" pels tres homes desarmats. Després del foc inicial, un d’ells va aconseguir escapar i es va refugiar en un edifici pròxim. Quan els soldats es van acostar, van sentir crits en hebreu demanant ajuda, però les seves súpliques van ser ignorades perquè, d’acord amb la investigació, els militars van pensar que era un militant de Hamàs mirant de parar-los una trampa. Així que van entrar a l’edifici i van matar l’home a boca de canó.

L’informe assegura que els soldats van violar les regles de combat, que prohibeixen als militars israelians disparar contra aquells que onegen una bandera blanca en senyal de rendició. "Està prohibit per la llei internacional humanitària (i els principis morals bàsics) disparar a aquells que porten una bandera blanca, siguin o no combatents i independentment de la seva nacionalitat i religió", va afirmar Btselem, la principal organització de drets humans d’Israel.

Notícies relacionades

Aquesta classe d’incidents, no obstant, sembla que no són fets aïllats. Aquesta mateixa setmana Euro-Med Human Rights Monitor, una organització amb seu a Ginebra, va denunciar que els soldats israelians han convertit diverses escoles del nord de Gaza on es refugiaven els desplaçats en bases militars on haurien sigut "executades" diverses desenes de civils, incloent-hi dones i nens.

Els tres ostatges israelians, tots ells d’uns vint anys i segrestats per Hamàs el fatídic 7 d’octubre, feia aparentment diverses jornades que miraven de demanar auxili. Dos dies abans de l’incident al barri de Shujaiya, situat a Ciutat de Gaza i un dels epicentres dels combats en les últimes setmanes, els soldats van veure un edifici on s’havien pintat les inscripcions de SOS i "Ajuda, tres ostatges" a la façana, segons l’informe. Però, en lloc d’inspeccionar la zona, els militars van acabar marcant l’edifici com una possible trampa dels seus enemics. "Els terroristes es mouen vestits de civil, en vambes i texans, hi ha moltes emboscades. Intenten enganyar-nos, ens parlen en hebreu", va afirmar divendres el portaveu militar, Richard Hetch. "Les forces estan sota intensa pressió", va afegir.