Segueixen les negociacions

Blinken torna a Israel i demana que la treva es prolongui: «Està donant resultats»

Blinken torna a Israel i demana que la treva es prolongui: «Està donant resultats»

HAIM ZACH / GPO / EFE

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El secretari d’Estat dels EUA, Anthony Blinken, ha viatjat per tercera vegada a Israel amb el compte enrere activat per al retorn de la violència a la Franja de Gaza. Després d’una negociació in extremis per allargar la treva, les autoritats hebrees i Hamàs van acordar-ne l’extensió 10 minuts abans que s’acabés el temps establert. «Està donant resultats», ha celebrat Blinken davant el president israelià, Isaac Herzog. «Ens agradaria que la pausa s’estengués perquè el que ha permès, abans que res, és que els ostatges siguin alliberats i es reuneixin amb les famílies, també ens ha permès augmentar l’assistència humanitària al poble de Gaza, que tan desesperadament la necessita», ha assenyalat el setè dia de l’alto el foc. Fins dimecres a la nit, 97 ostatges, 73 israelians i 24 estrangers, han sortit de Gaza a canvi de l’alliberament de més de 200 presos palestins, nens i dones que es trobaven en presons israelianes.

«La continuació [de la treva] significa que més ostatges tornarien a casa i més ajuda hi entraria», ha defensat el diplomàtic nord-americà. Ara mateix, Blinken es troba reunit amb el primer ministre, Benjamin Netanyahu, i el gabinet de guerra. Després d’expressar-li la seva gratitud per tot el suport brindat, Netanyahu ha avisat el funcionari de l’Administració Biden que li «agradaria parlar-li de la següent fase» abans d’entrar a la reunió. Segons Blinken, Israel també desitja una extensió de la «pausa humanitària», ja que «també estan concentrats a portar els seus ciutadans a casa». «Discutirem amb Israel com pot aconseguir el seu objectiu de garantir que els atacs terroristes del 7 d’octubre mai es tornin a produir, mantenint i incrementant alhora l’ajuda humanitària i minimitzant més patiment i baixes entre civils palestins», ha dit en representació del president nord-americà. Des de l’inici de la treva, més de 1.100 camions d’ajuda humanitària han entrat a l’enclavament palestí a través del pas fronterer de Rafah amb Egipte, segons ha informat la Societat de la Mitja Lluna Roja Palestina.

247 palestins assassinats

Notícies relacionades

Durant la seva tercera visita a la regió des de l’inici del conflicte fa gairebé dos mesos, Blinken té previst visitar la Cisjordània ocupada i els Emirats Àrabs Units. Els negociadors egipcis i qatarians han anunciat estar pressionant perquè s’estengui dos dies més l’alto el foc a Gaza i perquè s’alliberin més presoners. Com el més fidel dels aliats d’Israel, el diplomàtic nord-americà ha expressat a Herzog que «esperem converses detallades amb el Govern israelià sobre el camí a seguir a Gaza». Per la seva banda, les autoritats israelianes han insistit que després de l’alto el foc reprendran els atacs sobre l’enclavament tan aviat com demà si no es torna a estendre la treva. Un alt càrrec de Hamàs, Osama Hamdan, ha posat en dubte l’extensió de la treva durant una entrevista amb la cadena de televisió libanesa Al Mayadeen perquè les propostes d’Israel no són suficients per mantenir-la. «Els esforços per estendre la treva encara no han madurat i el que se’ns ha presentat fins ara per estendre-la no és digne d’estudi», ha afirmat.

Aquest dimecres Jerusalem s’ha tornat a despertar sagnant per un atac reivindicat per Hamàs a la part oest de la ciutat. Almenys tres persones han mort en el tiroteig i set han resultat ferides. Les forces de seguretat israelianes han matat els dos atacants. A més, a la Cisjordània ocupada, l’alto el foc mai ha arribat. El Ministeri de Salut palestí ha anunciat la mort del jove de 21 anys que va rebre trets de les tropes israelianes a prop de la presó d’Ofer durant l’alliberament de presoners palestins. Fadi Badran, de la ciutat de Beitunia, on es troba el centre penitenciari, no era un dels presoners que havien sigut alliberats. L’agència de notícies palestina WAFA va informar que les forces de seguretat israelianes van entrar als barris pròxims a la presó i es van produir enfrontaments entre elles i els residents palestins. Des del 7 d’octubre, almenys 247 palestins han sigut assassinats als territoris palestins ocupats. Cada dia de mitjana en els dos últims mesos, els soldats israelians i els colons radicals maten més de quatre palestins.