Cimera de Granada

Orban incendia la cimera de Granada amb la seva declaració sobre el pacte migratori

El primer ministre d’Hongria assimila el pacte d’asil i immigració que negocien els Vint-i-set a una violació

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +
Mario Saavedra

El primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, no ha esperat a l’inici de la cimera informal de caps d’Estat i de Govern de Granada, que llança aquest divendres la reflexió sobre l’ampliació a l’est, per incendiar el debat i descartar cap acord en matèria de política migratòria amb els seus homòlegs europeus, l’assumpte que més tensa aquests dies les relacions entre els Vint-i-set. «No és possible tenir cap tipus de compromís o acord sobre immigració, políticament és impossible», ha dit a la seva arribada al palau de Congressos de Granada.

L’ultraconservador hongarès ha anat més lluny i ha acusat els països que han imposat aquesta setmana un acord sobre el reglament de crisi, una de les moltes peces del pacte d’asil i immigració que negocien els Vint-i-set, d’ultrapasar les línies vermelles que per al seu país són acceptables. Orban ha recordat que els dirigents van decidir que les decisions de política migratòria es prendrien per consens. «Això ha canviat en l’última reunió. A Polònia i Hongria no els va agradar la proposta però ens van deixar de costat», així que «després d’això no és possible tenir cap tipus de compromís o acord sobre immigració, políticament és impossible», ha avisat.

I no aquest divendres, durant un nou debat migratori proposat per Itàlia, sinó en general en el futur. «En els pròxims anys, perquè legalment estem violats. Si estàs legalment forçat a acceptar una cosa que no vols, ¿com pots arribar a un compromís? És impossible», ha sentenciat molest per l’acord sobre el mecanisme de gestió de crisi, qualificat per la presidenta Ursula von der Leyen de «gran èxit», que va tirar endavant per majoria qualificada, amb el vot en contra només d’Hongria i Polònia i l’abstenció d’Àustria, la República Txeca i Eslovàquia. 

Polònia també es queixa

Orban no ha sigut l’únic que ha posat el focus en la immigració a la seva arribada. També ho ha fet el seu aliat en aquesta baralla, el polonès Mateusz Morawiecki, que ha avisat que Europa s’enfronta a una elecció fonamental: «acceptar o no una immigració il·legal massiva». En plena campanya electoral, l’ultraconservador polonès ha utilitzat el compromís pactat pels Vint-i-set per carregar contra el seu principal opositor a casa, l’expresident del Consell Europeu, Donald Tusk, a qui ha acusat d’acceptar un pacte migratori que obligarà a redistribuir «il·legalment» immigrants al seu país. Una asseveració irreal ja que el pacte no imposa quotes de repartiment obligatòries. 

Notícies relacionades

La qüestió de la immigració s’ha introduït en el debat d’aquest Consell Europeu informal, organitzat sota presidència espanyola de la UE, a petició de la primera ministra italiana, Giordia Meloni, que aquest dijous va organitzar una minicimera paral·lela amb cinc líders europeus del Regne Unit, França, els Països Baixos, Albània i la Comissió Europea per parlar de com blindar el continent europeu de les màfies de traficants. Meloni també ha mantingut una trobada bilateral amb el canceller alemany, Olaf Scholz, per parlar de la política migratòria.

L’esborrany de declaració preparat per a la cita inclou un paràgraf sobre la immigració en el qual constata que es tracta d’un «desafiament» que requereix una resposta europea. El text endureix el to de la UE i confirma que la immigració irregular ha de ser abordada de manera decidida. «No permetrem que els traficants decideixin qui entra a la UE», avisen.