Barcos humanitaris

Camps revela que Merkel va intentar mediar per permetre el desembarcament del barco d’Open Arms el 2019

Camps revela que Merkel va intentar mediar per permetre el desembarcament del barco d’Open Arms el 2019
1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Angela Merkel ho sabia i va intentar mediar-hi. Això és el que ha declarat aquest divendres el fundador d’Open Arms, Òscar Camps, en el judici contra Matteo Salvini, el ministre de l’Interior d’Itàlia que, durant gairebé dues setmanes el 2019, va bloquejar el desembarcament de més d’un centenar de migrants rescatats per un barco de l’oenagé.

La llavors cancellera d’Alemanya es va interessar pel cas i va dir que «intervindrien en una reunió de la Comissió Europea», va afegir Camps, que va poder testificar en el procés després que la seva intervenció fos ajornada reiterades vegades des del mes de març passat. Merkel «estava treballant en el tema», va afirmar.

En aquest to, l’activista va descriure la situació a bord en aquells dies com a «greu, des del punt de vista sanitari i humà». «Vam haver d’intervenir per recollir una persona que s’havia tirat al mar. Hi havia molta tensió. Algunes persones tenien sarna, d’altres estaven deshidratades. A més de la falta d’aigua, no hi havia prou medicines», va indicar. 

 

El port més pròxim

Per això, va continuar Camps, es va decidir enviar, a través de l’ambaixador alemany a Espanya, una carta a Merkel. La raó era també que «Espanya no era el port segur més pròxim», va afegir, al respondre a una pregunta de l’exministra Giulia Bongiorno, l’advocada que defensa Salvini. «És cada vegada més clar que podríem haver desembarcat molt abans», va concloure Camps.

Notícies relacionades

Bongiorno va demanar per això que els intercanvis de correus electrònics entre Merkel i Camps s’afegissin a les actes del judici, en què Salvini està acusat de segrest de persones i abús de poder. A més de Camps, durant el dia també van testificar Iñas Urrosolo Martinez De Lagos, metge de la Missió 65, i Ricardo Barriuso Leoz, primer oficial de la nau.

El judici en curs és un més en els quals actualment està implicat el controvertit líder de la ultradretana Lliga. Un altre és el que involucra l’escriptor Roberto Saviano, acusat pel polític per haver-lo anomenat de ministre de la «mala vita», un terme que a Itàlia s’utilitza col·loquialment per referir-se a la criminalitat organitzada