Sentència pionera

Un tribunal japonès condemna l’Estat a indemnitzar persones discapacitades esterilitzades de forma forçosa

  • La resolució ordena indemnitzar amb 211.000 euros tres demandants perquè el programa estatal nipó de protecció de l’eugenèsia era «clarament inconstitucional i inhumà»

Un tribunal japonès condemna l’Estat a indemnitzar persones discapacitades esterilitzades de forma forçosa
2
Es llegeix en minuts
EFE

Un tribunal japonès ha condemnat aquest dimarts l’Estat i li ha ordenat indemnitzar tres persones amb discapacitat per haver sigut esterilitzades de forma forçosa sota un programa que va estar en marxa al país fins a l’any 1993. És la primera resolució d’aquest tipus al Japó.

El Tribunal Superior d’Osaka (oest) s’ha pronunciat aquest dimarts a favor de tres persones amb discapacitats intel·lectuals que havien presentat demandes contra el Govern central i havien reclamat una compensació per haver perdut el dret a tenir descendència.

La resolució judicial ordena a l’Estat indemnitzar amb un total de 27,5 milions de iens (uns 211.000 euros) una parella octogenària i una dona d’uns 70 anys, tots amb discapacitat intel·lectual derivada de malalties, segons els detalls del cas recollits per la cadena estatal NHK.

«Inconstitucional i inhumà»

La sentència, feta pública aquest dimarts, assenyala que les esterilitzacions forçoses a què van ser sotmesos els demandants van tenir lloc sota un programa estatal «clarament inconstitucional» i «inhumà», al vulnerar la llibertat de tenir fills i ser «discriminatòria» contra les persones amb discapacitat.

Unes 20.000 persones van ser esterilitzades al Japó entre 1948 i 1993. N’hi va haver 16.500 que no van donar el consentiment previ, en un programa sobre el qual el Govern nipó es va arribar a disculpar públicament i que en desenes de casos ha arribat fins als tribunals.

La llei nipona de protecció de l’eugenèsia autoritzava l’esterilització de persones amb discapacitats o malalties hereditàries, així com practicar avortaments amb l’objectiu d’evitar naixements d’una descendència «inferior».

Resolució pionera

Aquesta normativa –similar a la que aplicava Alemanya durant el nazisme, Suècia fins a mitjans de la dècada dels 70, o alguns estats dels EUA fins a gairebé els 80– va ser revocada el 1996 i substituïda per un reglament de protecció maternal per als avortaments.

Tot i que diverses instàncies van reconèixer la inconstitucionalitat del programa estatal en altres demandes presentades per afectats, fins ara cap resolució judicial havia ordenat al Govern pagar als afectats, per considerar que havien passat més de 20 anys des que es van produir les esterilitzacions.

Notícies relacionades

El Parlament nipó va aprovar el 2019 una mesura per repartir 3,2 milions de iens (uns 24.0000 euros) a cada persona que hagués sigut víctima d’esterilitzacions forçoses, cosa que va ser àmpliament criticada entre els afectats al considerar insuficient aquesta quantitat. Els demandants que han guanyat el cas davant el tribunal d’Osaka reclamaven un total de 55 milions de iens (422.000 euros) en concepte d’indemnització.

El ministre japonès de Salut, Treball i Benestar, Goto Shigeyuki, va qualificar la resolució judicial d’aquest dimarts de «molt estricta» i «contrària a les al·legacions del Govern», mentre que el portaveu de l’Executiu, Hirokazu Matsuno, va assenyalar que s’estudiarà una possible apel·lació.