Viatge a Rabat

Von der Leyen anuncia una inversió de 1.600 milions d’euros al Marroc

La presidenta de la Comissió Europea qualifica el país magribí de «soci estratègic»

Von der Leyen anuncia una inversió de 1.600 milions d’euros al Marroc

AFP

3
Es llegeix en minuts

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va fer una breu visita al Marroc per segellar la seva importància com a soci estratègic de la Unió Europea (UE) en la seva relació amb l’Àfrica i va anunciar la inversió de 1.600 milions d’euros en subvencions per a aquest país magribí entre el 2021 i el 2027. Von der Leyen va arribar ahir a la nit a l’aeroport de Rabat en la seva primera visita al Marroc, on va ser rebuda pel ministre d’Exteriors, Naser Burita, i s’ha reunit avui a primera hora del matí amb el president del Govern, Aziz Akhannouch.

La reunió amb Akhannouch va durar una hora i després els responsables van oferir declaracions sense preguntes davant els mitjans públics marroquins en què van insistir en el caràcter «sòlid i estret» de la cooperació entre tots dos, posant èmfasi en el desenvolupament de l’energia verda. «Treballem per desenvolupar una cooperació verda entre el Marroc i la Unió Europea. És el primer [projecte] que portem a terme amb un país soci i això ens permetrà abordar junts el desenvolupament de la nostra energia verda», va dir Von der Leyen.

Sectors digitals

En una piulada posterior, la mandatària va anunciar la inversió de 1.600 milions d’euros al Marroc, una quantitat que, segons fonts de la UE consultades per Efe, es corresponen a subvencions del programa Global Gateway, posat en marxa per la Comissió Europea. Aquest programa impulsa projectes en els sectors digital, energètic i de transport, així com per potenciar els sistemes de salut, educació i investigació a tot el món.

A més, aquest programa mobilitza 300.000 milions d’euros entre el 2021 i el 2027, dels quals els 1.600 són per al Marroc, segons les mateixes fonts, que van indicar que es preveu que aquestes subvencions, combinades amb les garanties pressupostàries europees, haurien de generar al voltant de 8.400 milions d’euros en inversions al país.

Von der Leyen afirma en el missatge que es tracta d’una «gran oportunitat per a la transició verda i digital» del Marroc. En la seva declaració davant la premsa la mandatària va explicar, a més, que comptarà amb la contribució del Marroc en l’elaboració de la nova agenda per al Mediterrani. «El Marroc és un país amb el qual hem construït una cooperació estratègica estreta i sòlida», es va felicitar Von der Leyen, que va destacar els llaços històrics amb el país magribí, primer soci econòmic de la UE al continent africà.

Emigració irregular

Per la seva banda, el president del Govern marroquí va assenyalar que el seu país és «un soci estratègic de la Unió Europea» i va afirmar que les dues parts treballaran juntes «per reforçar aquesta relació». Akhannouch també es va referir a l’ambiciós pla de protecció social del Govern i va remarcar la seva importància per als marroquins, concretament en aquesta conjuntura afectada per la pandèmia.

No ha transcendit si en la reunió els responsables van abordar els temes delicats entre tots dos, com els acords agrari i de pesca (anul·lats al setembre per la justícia europea per englobar el Sahara Occidental), la gestió de l’emigració irregular o la situació a les ciutats nord-africanes espanyoles de Ceuta i Melilla.

Notícies relacionades

Durant la crisi diplomàtica entre el Marroc i Espanya i els episodis de Ceuta el maig del 2021, la mandatària europea va afirmar en aquell moment que «les fronteres d’Espanya són les fronteres de la Unió Europea».

Quant al tema migratori, el ministre d’Exteriors marroquí va cridar el 28 de gener la Unió Europea a «dissipar els malentesos» sobre l’emigració per reforçar la cooperació amb el continent europeu. Burita va fer aquesta crida durant una trobada per videoconferència entre responsables africans i europeus per preparar la pròxima cimera euroafricana prevista en una setmana a Brussel·les.