EUA.

La primera estàtua d’una dona negra lluirà al Capitoli

L’obra és d’una porto-riquenya i homenatja Mary McLeod Bethune, que va treballar amb el president Franklin D. Roosevelt

La primera estàtua d’una dona negra lluirà al Capitoli

NATIONAL SCULPTURE SOCIETY

1
Es llegeix en minuts
EFE

La primera estàtua d’una persona negra que tindrà el Capitoli dels EUA a partir del 2 de febrer, la de Mary McLeod Bethune, coneguda com la «mare dels drets civils», va ser feta per la porto-riquenya Nilda María Comas i dimecres serà camí de Washington. Des de Daytona Beach, on va morir Bethune el 1955, l’estàtua de marbre creada per l’artista iniciarà un recorregut durant el qual l’estadista afroamericana serà homenatjada i escortada per policies de diversos estats.

Comas s’ha convertit en la primera dona llatina que fa una escultura per al Capitoli nord-americà. «Soc d’una minoria i he fet l’escultura d’una altra minoria», va declarar l’artista a mitjans internacionals. Comas es va mostrar «orgullosa» de fer l’escultura d’una altra dona i, a més, haver guanyat als altres nou finalistes, tots homes, en el concurs a Florida convocat per esculpir la figura d’una pionera dels drets civils i del vot femení als EUA.

Filla d’esclaus i nascuda en una plantació de cotó, Bethune va arribar a treballar de la mà del president Franklin D. Roosevelt i la seva imatge serà exhibida al Saló Nacional de les Estàtues del Capitoli, un pavelló especial on cada estat té dret a dues estàtues que el representin. «Té molt mèrit perquè aquest país té més de 200 anys i [allà] no hi ha hagut cap afroamericà. Ella representarà la raça, la primera persona d’aquesta raça, home o dona, i jo seré la primera hispana que fa una escultura per al Capitoli», va indicar l’artista.

Rosa negra i marbre de Carrara

Notícies relacionades

L’estàtua que representa Bethune és blanca, està feta amb marbre de Carrara (Itàlia) i porta una rosa de marbre negre, fent referència a la que va rebre quan va acompanyar Roosevelt a Suïssa. «Em sento molt bé, estic satisfeta [...]. Vaig poder captar que era una persona molt intel·ligent, que va donar la seva vida per les altres persones i que tenia molta humilitat», va assenyalar Comas.

L’escultora es retrobarà el 17 de desembre amb la seva obra a Mayesville (Carolina del Sud), on va néixer Bethune, per a un tribut de les autoritats locals a aquesta activista, que va arribar a ser la consellera de Roosevelt per a afers afroamericans.