Visita polèmica

Bolsonaro i Salvini es reuneixen enmig de protestes a Itàlia

El president brasiler ha deixat allà per on ha passat un riu de polèmiques, incidents de carrer i manifestacions d’hostilitat

Bolsonaro i Salvini es reuneixen enmig de protestes a Itàlia

AFP

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Jair Bolsonaro volia que la festa fos al país dels seus ancestres. Itàlia, d’on va emigrar el seu besavi Vittorio al segle XIX, reunia tots els atributs com a maniobra de distracció. I el viatge per la cimera del G-20 de Roma, a la qual va assistir aquest cap de setmana, va acabar sent l’excusa perfecta. Així, després d’una visita dilluns al poble d’origen de la seva família al nord del país, el controvertit president del Brasil finalment va continuar eludint la COP26 de Glasgow i va preferir reunir-se aquest dimarts amb Matteo Salvini, l’ultradretà líder de la Lliga.

No obstant, la postal no va resultar precisament idíl·lica. Allà on ha anat en aquests dies, el mandatari brasiler ha deixat al seu darrere un riu de polèmiques, incidents de carrer, i manifestacions d’hostilitat que finalment també han esquitxat Salvini. Activistes antimàfia, associacions de veterans de la Segona Guerra Mundial, ecologistes, i fins i tot monjos catòlics, han sigut alguns dels que més obertament han expressat el seu rebuig contra Bolsonaro, un declarat negacionista de la Covid el Govern del qual ha sigut assenyalat per greus violacions de drets humans i la desforestació de l’Amazònia.

L’acte d’aquest dimarts organitzat a Pistoia (centre) amb Salvini en va ser un exemple més. Bolsonaro va acudir a aquesta ciutat italiana amb la intenció de retre homenatge a uns 500 brasilers que van morir en la Segona Guerra Mundial combatent contra els nazis. Però finalment la iniciativa va generar més controvèrsia. Tant que el bisbe de la ciutat, Fausto Tardelli, es va negar a presidir la cerimònia argumentant que es pretenia explotar de manera mediàtica l’homenatge als morts, raó per la qual finalment va haver de ser un rector local qui se’n va fer càrrec.

Ciutadania d’honor

El dia abans, Bolsonaro va ser acollit enmig de protestes a Anguillara Véneta, el poble a la regió del Vèneto d’on és originària la seva família i que va decidir concedir-li la ciutadania d’honor. Fins i tot els monjos de Sant Antoni de Pàdua, que el mandatari va visitar de manera privada, van manifestar la seva oposició per la presència allà de Bolsonaro al recordar que el líder brasiler «acaba de ser acusat pel seu propi país de crims de lesa humanitat» per la seva gestió de la pandèmia.

Notícies relacionades

Tampoc Salvini va sortir indemne de les polèmiques. L’italià, el lideratge del qual en els últims mesos ha sigut posat en discussió per la seva coalició i fins i tot per alguns líders del seu partit, també va acabar a la picota. Com va resumir un diari italià: «Salvini es queda sol amb el seu amic Bolsonaro». «Que (Salvini) mostri sintonia amb una persona d’aquest tipus dona crèdit a la seva reputació de líder que fa picades d’ullet als moviments antivacunes, i aquest és un problema per a tothom», va dir, per la seva banda, el senador Andrea Cangini, de Forza Italia, un dels partits –juntament amb la Lliga i Germans d’Itàlia– de la coalició de dretes.

Malgrat les crítiques, Salvini va defensar el seu aliat. Aquestes polèmiques són «surrealistes», va afirmar, a l’agrair-li la seva decisió d’extradir a Itàlia el 2019 –quan el líder de la Lliga era ministre d’Interior– l’exterrorista d’esquerres Cesare Battisti. «Si haguéssim hagut d’esperar un president d’esquerres, alguns terroristes encara serien lliures al Brasil», va considerar.