Nòmades i viatjants

Millor futbol que drets humans

4
Es llegeix en minuts
Millor futbol que drets humans

Lee Smith / Reuters

El món es divideix entre països amics i enemics, no importa la crueltat de qui els dirigeixi. Sol coincidir amb una altra classificació: països amb riqueses naturals contra països pobres. El cas del príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, és extraordinari. Governa de facto una dictadura religiosa que exporta wahhabisme, una visió perillosa de l’islam, de la qual beuen grups com Al-Qaida i l’Estat Islàmic (ISIS), que porten aquesta ideologia rigorista a l’extrem. Dic governa perquè el seu pare, el rei Salman, és un element decoratiu.

L’expansió wahhabita a l’Àfrica i Àsia perjudica els interessos dels EUA i Europa. Es consideren efectes secundaris d’una amistat lucrativa. Ens escandalitzem amb els talibans pel seu tracte denigrant a la dona, malgrat que l’Aràbia Saudita tampoc és exemplar. La diferència és que Riad té petroli a cabassos (més reserves conegudes).

També és una peça clau al complex tauler del Pròxim Orient. És l’aliat principal dels EUA i Israel, a més dels Emirats Àrabs Units i Egipte. Tots participen en un partit contra l’Iran dels aiatol·làs. Els iranians també tenen molt petroli, però no ens deixen jugar amb ell. Van ser claus juntament amb els xiïtes de l’Iraq, els libanesos de Hezbol·là i els kurds sirians en la derrota de l’ISIS a Síria. Va ser una aliança de conveniència: Els EUA bombardejaven des dels seus avions i ells lluitaven peu a terra per cada centímetre del camp de batalla.

El príncep Mohamed bin Salman és immune a la persecució, boicot o congelació dels seus comptes bancaris, el procediment habitual de Washington amb els no amics. Està beneït malgrat que els serveis d’espionatge nord-americans afirmen que va ser el cap de l’operació encoberta que va acabar amb l’esquarterament del periodista Jamal Khashoggi a l’interior del consolat saudita d’Istanbul. El va assassinar un comando d’homes del príncep enviats especialment per apaivagar una veu molesta.

Han passat quatre anys de l’assassinat, es van complir el 4 d’octubre. No hi ha detinguts malgrat que totes les pistes apunten MBS, que és com la premsa anglosaxona anomena el príncep. Les inicials caben millor en els titulars que tant freqüenta. És cert que a Riad hi va haver diverses detencions i un presumpte judici, però sense informació ni transparència. Va ser una mascarada. El cervell i els seus esbirros estan fora de perill.

Hereu psicòpata

Aquesta setmana, un ex alt de l’espionatge saudita, Saad al-Jabri, exiliat al Canadà des del 2017 i que va ser objectiu del mateix comando, va assegurar en el programa ‘60 Minutes’ de la CBS que el príncep hereu és un psicòpata, que presumia d’haver pogut assassinar el rei anterior, Abdullah, per col·locar el seu pare al tron. És la primera vegada que Al-Jabri parla en una televisió occidental.

Tot i que MBS amb prou feines surt de l’Aràbia Saudita (ha viatjat als veïns Emirats Àrabs Units), el 2019 es va passejar per la cimera del G-20 a l’Argentina. Va ser una demostració dels seus privilegis. Ell no és Pinochet. Va aconseguir una foto de família amb els líders del G-20 i que el rus Vladimir Putin li estrenyés la mà. Manen els diners sobre els drets humans.

Compra del Newcastle

Ha passat el mateix amb la compra del club de futbol anglès Newcastle United per un grup d’inversió saudita presidit per MBS. Els aficionats van celebrar la notícia com si haguessin guanyat el títol de Lliga, una cosa que no aconsegueixen des de mitjans del segle XX.

Khashoggi i l’assassinat d’altres dissidents, l’aplicació sistemàtica de la pena de mort i la situació de la dona en el regne saudita van quedar en un segon pla. Tampoc es parla de la guerra del Iemen liderada per Riad que ha causat milers de morts.

Per als fans només existeixen els diners i l’esperança que el seu equip, que lluita per no descendir, es converteixi en un nou PSG o Manchester City i lluiti per la Champions League d’aquí uns anys. Després de mesurar la cotització dels principis a Occident, el fons d’inversió del príncep es disposa a comprar l’Inter, una peça major. Només falta que MBS s’acabi asseient-se a les llotges dels estadis amb més tradició, inclòs el Camp Nou.

Notícies relacionades

En el cas del FC Barcelona hi ha maror amb aquest assumpte. El club jugarà el 14 de desembre un amistós amb el Boca Juniors a l’Aràbia Saudita en homenatge a Maradona. El Barça cobrarà dos milions d’euros. En la recent assemblea de compromissaris, els socis van incloure als estatuts un compromís de respecte als drets humans. Van votar a favor el 96% dels assistents. Quan rodi la pilota, prioritzarà el business i l’oblit, com en el G-20.