Tendència consolidada

Gairebé la meitat dels empleats als EUA teletreballen

  • Fins a un 45% dels empleats nord-americans continua treballant en remot, tant parcialment com totalment

  • Des del govern federal a grans empreses de diversos sectors, la feina en remot s’expandeix pel país

Gairebé la meitat dels empleats als EUA teletreballen
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’última enquesta de Gallup entre treballadors de plantilla als Estats Units arribava fa una setmana amb un titular definitiu: «El treball remot persisteix i tendeix a permanent». La conclusió de la firma de sondejos es basa en xifres com que el 45% d’aquests treballadors continuen teletreballant (25% a temps complet i 20% de forma parcial). I tot i que cal utilitzar molts matisos per descriure el panorama general als EUA, el cert és que els canvis que va imposar la lluita per contenir el coronavirus a molts sectors laborals i la transformació que aquesta experiència ha provocat en les prioritats de molts treballadors semblen haver arribat per quedar-se.

N’hi ha prou amb mirar al govern federal, que amb 2,1 milions de treballadors és l’ocupador més gran dels EUA, per entendre la nova realitat. Fa dues setmanes, així que continuava remetent l’amenaça de la pandèmia i de la variant delta i avançant la vacunació, en bona mesura pels mandats d’immunització, l’Administració de Joe Biden va aixecar per a les agències governamentals la restricció que havia limitat al 25% la presència de funcionaris a les seves instal·lacions. El memoràndum de 20 pàgines incloïa, no obstant, el disseny d’un pla permanent per expandir el treball remot en el futur immediat i, potencialment, a llarg termini.

En el sector privat està passant una cosa similar. Les situació actual de la pandèmia i les directrius de l’Administració per a empreses de més de 100 empleats per requerir la vacunació o proves constants estan permetent una tornada gradual a les oficines que s’ha accelerat en les últimes setmanes segons les dades de Kastle Systems, una empresa que mesura les targetes de seguretat que s’utilitzen per entrar en empreses de 10 ciutats. Aquest retorn és especialment pronunciat en llocs com Nova York en el sector de les finances.

Les empreses, no obstant, estan aplicant lliçons sobre treball remot apreses en pandèmia i adaptant-se també a treballadors que han revaloritzat la flexibilitat i estan deixant o amenaçant de deixar llocs inflexibles. Moltes no planegen obertures totals de les seves oficines fins a finals d’any o principis de l’any que ve (com Apple o Google), algunes com Microsoft directament han posposat aquesta reobertura indefinidament i es prodiguen els casos dels que permetran a part de les seves plantilles continuar teletreballant (40.000 empleats en el cas de Pricewaterhouse Coopers), adoptant un model híbrid (com el que planteja) o implementant horaris més flexibles. Fins i tot empreses com Goldman Sachs o JP Morgan que inicialment van promulgar la tornada a l’oficina cinc dies han fet marxa enrere, i s’han acostat a la voluntat dels treballadors i han evitat la fuga a rivals del sector més generosos amb el treball remot.

Teletreball, una qüestió de classe

Notícies relacionades

Com tot als EUA la situació del teletreball cal analitzar-la no només segons diferències regionals, especialment significatives en el cas de l’impacte actual del virus, però també i especialment, amb dos filtres imprescindibles per abordar qualsevol qüestió al país. Un és el de l’endèmica i creixent desigualtat, i sota aquest es veu que les les opcions del teletreball, que mai van existir per a treballadors essencials, també han sigut pràcticament nul·les per a molts dels empleats als llocs més mal pagats. El 79% d’aquests treballadors ‘blue collar’ ja havien retornat a les seves feines en persona al març mentre que el 67% dels ‘white collar’, més ben pagats, segueixen treballant totalment o parcialment en remot segons l’enquesta recent de Gallup.

L’altre filtre és el de la profunda i també aguditzada divisió política, i la qüestió del treball remot també es veu sota la perspectiva partidista, amb els demòcrates en línies generals oberts a la flexibilització i els republicans apostant per un retorn el model anterior a la pandèmia.