Per les autoritats israelianes
Les demolicions d’immobles palestins augmenten la tensió a Jerusalem Est
Desenes de manifestants han denunciat la manera discriminatòria d’aplicar el compliment dels permisos de construcció a la ciutat santa
La policia israeliana ha respost amb gasos lacrimògens i cops de porra en una altra ofensiva colonial d’Israel per judaïtzar la disputada Jerusalem
La tensió mai abandona Jerusalem. La part oriental de la ciutat santa continua sent víctima de la judaïtzació israeliana. Aquesta vegada es tracta del barri de Silwan, als peus de la mesquita Al-Aqsa, on les excavadores israelianes han arrasat una carnisseria per no complir els permisos de construcció. Desenes de manifestants palestins han intentat aturar la maquinària com a denúncia que el compliment dels permisos s’aplica de forma discriminatòria contra la ciutadania no jueva de la disputada urbs. La policia israeliana ha respost amb gasos lacrimògens i porres.
Aquesta carnisseria és una dels 100 immobles que Israel vol demolir, on viuen uns 725 palestins, al veïnat d’Al-Bustan al barri de Silwan. Aquí les autoritats israelianes volen construir un jardí amb temàtica religiosa. Els vincles bíblics de Silwan el fan «un lloc històric important», justifica Arieh King, el vicealcalde de Jerusalem. El municipi va demanar a Harbi Rajabi, l’amo del negoci, que tires a terra la botiga ell mateix si no volia pagar el cost dels vehicles policials i l’excavadora que pujaven a més de 6.000 dòlars. Rajabi s’hi va negar amb dignitat.
Occupation army vehicles and equipment demolished a shop in Al-Bustan neighborhood- Silwan, owned by Palestinian citizen Nidal Al-Rajabi, and it is among 20 houses threatened with demolition by the occupation. pic.twitter.com/MjAk8JR6Sm
— NewPress (@NewPress_en) 29 de junio de 2021
Almenys 13 palestins van resultar ferits en els enfrontaments entre els manifestants i la policia d’aquest dimarts. Quatre persones van anar arrestades per alteració de l’ordre públic. Malgrat la campanya per salvar Silwan, aquesta primera batalla l’han perdut. La força d’un moviment popular que fa mesos que defensa el barri de Sheikh Jarrah no va poder amb la maquinària colonial que pretén condicionar la ciutat santa als jueus. Des dels altaveus de les mesquites es demanava als residents que resistissin.
Peticions denegades
Segons la llei israeliana, si els jueus poden provar que les seves famílies vivien a Jerusalem Est abans de la creació de l’Estat el 1948, poden sol·licitar la «devolució» de les seves propietats. Tot i que en aquestes cases hagin viscut famílies palestines durant dècades. Alhora, els palestins no poden reclamar propietats dels seus avantpassats que ara es troben en territori sobirà israelià. La ciutadania de Silwan denuncia que totes les seves peticions per construir són denegades.
Des de Gaza, tant Hamàs com el Gihad Islàmic han recordat que va ser precisament la violència israeliana a Jerusalem oriental el fet que va encendre la metxa del conflicte el maig passat. «La continuació d’aquest racisme extremista, creant crisis repetides per al nostre poble, crearà ‘tempestes explosives’», va afirmar el portaveu de Hamàs, Fawzi Barhum.
«Apartheid»
Notícies relacionades«Aquest no és un conflicte entre iguals que es pugui resoldre mitjançant negociacions bilaterals ni amb les eines tradicionals de resolució de conflictes», ha denunciat Ban Ki-Moon, que va ser secretari general de l’ONU. L’ocupació indefinida «li dona els règims legals duals imposats als territoris palestins per Israel, juntament amb els actes inhumans i abusius que es porten a terme contra els palestins, un nou significat, cosa que resulta en una situació que es podria dir que constitueix l’apartheid», ha escrit al Financial Times.
Writing in the Financial Times as The Elders’ Deputy Chair, Ban Ki-moon argues the world needs a new approach to the Israeli-Palestinian conflict.https://t.co/hMa4i3VZuS pic.twitter.com/aSuZp0nGqX
— The Elders (@TheElders) 29 de junio de 2021
Al seu torn, el seu successor António Guterres ha instat les autoritats israelianes a posar fi a les demolicions, «d’acord amb les obligacions d’Israel en virtut del dret internacional humanitari i el dret internacional dels drets humans», ha dit el seu portaveu, Stephane Dujarric. També des de l’Autoritat Palestina han reiterat la seva crida a la comunitat internacional perquè aturi el desplaçament de centenars de palestins en favor dels jueus.
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ‘El Correo de Andalucía’ celebra 125 anys de vida
- Vida més enllà del dol
- El culebró diari, nou objectiu de les plataformes de ‘streaming’