Maduro va demanar davant el nou Congrés veneçolà que Guaidó no quedi impune
L’oposició denuncia una nova etapa de fustigació cap a la premsa
«Necessitem més democràcia i millor», va dir Nicolás Maduro i va aconseguir sonors aplaudiments de la seva majoria absoluta de l’Assemblea Nacional (AN). A fora del Congrés també hi va haver aplaudiments. Però més enllà d’aquesta zona de complaença, les paraules del president van caure al profund pou del desinterès social, en un país on la nova legislatura ha sigut el fruit d’uns comicis que van tenir un absentisme del 70% de l’electorat. Maduro ha passat per alt aquest detall en el seu retorn a l’AN per presentar la seva memòria i compte de l’any 2020. L’última vegada que va parlar en aquest recinte va ser el 2017, l’any en què va decidir desconèixer les funcions d’un Congrés amb hegemonia de l’oposició. A partir d’aquell moment, els seus balanços anuals es van realitzar davant el Tribunal Suprem (TSJ) i, més tard, l’Assemblea Nacional Constituent (ANC), creada a imatge i semblança seva. Els anys en què l’AN van estar sota la conducció opositora van ser considerats per Maduro com un quinquenni de «traïció i crueltat». i per això va demanar que les seves autoritats, en especial Juan Guaidó, «no quedin impunes».
Durant el seu extens discurs, Maduro va assegurar que Guaidó, encara reconegut com a «president encarregat» pels Estats Units i altres governs, va acceptar pagar 220 milions de dòlars pel seu assassinat. Durant el 2020, va assegurar, es van registrar «més de 400 accions orientades a soscavar la institucionalitat». Les autoritats colombianes, va afegir, no han sigut alienes a les conjures. «Iván Duque odia Veneçuela i els veneçolans, menysprea Veneçuela, ha tractat d’utilitzar el titella criminal [en al·lusió a Guaidó] per posar les mans a les riqueses de Veneçuela, però li hem impedit i no aconsegueix assimilar la seva derrota».
L’oposició, va dir, «va aprofitar la sortint Assemblea Nacional per atacar-nos, bloquejar-nos i actuar amb crueltat». L’economia ha col·lapsat com a conseqüència de les sancions nord-americanes. «La política criminal de Donald Trump ha sigut la de perseguir de forma criminal els comptes veneçolans, ens han robat més de 43.000 milions de dòlars. Això ha ocasionat un saldo criminal en la vida social del poble veneçolà». La producció de la petroliera estatal PDVSA, font de més del 90% de les exportacions del país, ha caigut un 69%. «Vam durar 13 mesos sense vendre una sola gota de petroli al món, però tot i així vam poder mantenir la inversió social».
"Las agresiones contra el país no han cesado por eso les pido unidad y paz. Por eso, reclamamos nuestro derecho por el territorio Esequibo de forma patriota y soberana", expresó el Pdte. @NicolasMaduro pic.twitter.com/1Zt6oTLxoz
— Prensa Presidencial (@PresidencialVE) 13 de enero de 2021
Xifres polèmiques
Malgrat les adversitats, Maduro va dir que l’any passat es van arribar a produir 400 mil tones d’aliments. «Estem arribant gairebé a un punt d’autoproveïment i l’activitat agrícola s’està reinventant». Va reconèixer que la creixent dolarització de l’economia és una «vàlvula d’escapament» per a part de la població. Va afirmar al seu torn que la pobresa extrema per necessitat es va ubicar en un 4% i la pobresa general, en un 17%. «Podem dir que tenim 21 milions de persones inscrites en el sistema de protecció social».
Els números oferts per Maduro no coincideixen amb altres avaluacions de la situació. La Comissió Econòmica per a l’Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL) ha estimat que l’economia veneçolana va caure un 30% el 2020, gairebé el doble del que preveia abans de la pandèmia. Aquest any s’esfondraria un 7%. D’acord amb l’últim estudi ‘Enquesta de condicions de vida’ (Encovi), un 79,3% dels veneçolans no tenen com omplir la cistella d’aliments. Finalment, Maduro va destacar l’èxit en el combat contra la Covid-19, que ha provocat la mort de 1.073 persones i 117.000 contagis.
Denúncia opositora
Notícies relacionadesCom si fos part d’una realitat paral·lela, l’AN, que encara presideix Guaidó i fa les sessions en un hotel de Caracas, va rebutjar les activitats de l’«altre» Congrés. «Veiem l’usurpador utilitzant el Palau Federal Legislatiu per mentir-se, a ell i al grupet que el segueix, perquè la realitat és que ni els veneçolans ni la comunitat internacional els creu». També va advertir sobre els atacs i campanyes difamatòries que han tingut com a blanc diversos mitjans de premsa considerats opositors pel palau de Miraflores, entre els quals, ‘Efecto Cocuyo’, ‘El Pitazo’ i ‘Fe y Alegría’ i ‘TalCual’, així com VPI TV, completament alineada amb l’oposició. Guaidó ha perdut part dels seus aliats interns i també en els fets el reconeixement de la UE com a mandatari interí. El seu futur està en bona mesura determinat per l’agenda del futur president dels EUA, Joe Biden qui, ja se sap, no seguirà el camí traçat per Trump.
#12Ene hoy vemos al usurpador usando el Palacio Federal Legislativo para mentirse a el y a su grupito que lo sigue, porque la realidad es que ni los venezolanos ni la comunidad internacional les cree. #UsurpaciónYCuento ¿dijo algo sobre la escasez, éxodo, inflación? pic.twitter.com/DoanT6ZZfI
— Carlos Valero (@CarlosValero08) 12 de enero de 2021
En aquest context, la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) va instar l’Estat veneçolà a investigar amb deguda «diligència» les morts ocorregudes al barri de Caracas La Vega. Al seu torn va demanar «sancionar els qui en resultin responsables». L’oenagé Provea ha denunciat que el cap de setmana passat un pilot de la Força d’Accions Especials de la Policia Nacional Bolivariana (FAES) «va executar» 23 persones. La CIDH va reiterar la seva recomanació al Govern de dissoldre les FAES, involucrades en «nombroses execucions extrajudicials».
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- L’R3 pateix el tercer incendi a la catenària en un any
- AUDIÈNCIES Broncano bat Motos a Catalunya després del primer mes
- CRISI CLIMÀTICA Superar el llindar dels 1,5 ºC tindria efectes irreversibles
- Successos ¿Qui era la ‘dona de rosa’?
- Novetat discogràfica Un cant a l’amistat de Love of Lesbian
- CRÍTICA Los Planetas fan brillar ‘Super 8’ a Razzmatazz
- Venda controvertida Rendes antigues i veïns grans
- BALANÇ 1,6 milions de visites a la Copa Amèrica fins a principis d’octubre
- URBANISME BCN modificarà l’últim tram de la Mar Bella pels temporals