crisi sanitària global

Nova York: l'epicentre del coronavirus als EUA

La pandèmia esclata en l'estat i en la seva principal ciutat, una urbs densa i hiperactiva que s'ha guanyat comparacions amb Wuhan

Trump vol «obrir «el país el 12 d'abril però en aquesta zona els casos es doblen cada tres dies i el pic s'espera en dues o tres setmanes

zentauroepp52908747 new york  ny   march 24  people line up outside elmhurst hos200324201704

zentauroepp52908747 new york ny march 24 people line up outside elmhurst hos200324201704 / EDUARDO MUNOZ ALVAREZ

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Nova York vaticinaven que el coronavirus impactaria com un tren de càrrega però ara ja és tren bala. És la metàfora que ha elegit el governador Andrew Cuomo, a l’alertar aquest dimarts que les mesures adoptades fins ara no han aconseguit frenar la corba de contagis i reclamar acció i ajuda, dels ciutadans i federal.

Els casos es doblen cada tres dies. Superen ja els 25.000 detectats en l’estat, gairebé 15.000 d’aquests a la ciutat de Nova York, on ja es registren el 35% dels de tots Estats Units. I el pic serà més alt i arribarà abans del previst, en dues o tres setmanes. «Són números astronòmics, preocupants, més alt del prèviament projectat», ha advertit Cuomo, que ha elevat l’alerta per a tot el país. «Som el canari a la mina», ha dit als seus compatriotes. «Som el vostre futur. El que ens passa aquí us passarà en tres, cinc o sis setmanes».

El Wuhan dels EUA

Nova York s’ha guanyat ja comparacions amb Wuhan, la ciutat xinesa on es va originar la pandèmia. És una urbs amb més d’11 milions d’habitants aglutinant-se amb una densitat inigualada a la resta dels EUA, més d’11.000 habitants per quilòmetre quadrat. Abans que es comencessin a aplicar restriccions al moviment i tancaments d’escoles i negocis, era una ciutat hiperactiva i bulliciosa, potent imant per a negocis i 60 milions de turistes anuals, amb cinc milions de viatges diaris al metro. 

Les seves particularitats han contribuït que es disparés la «taxa d’atac» del coronavirus, l’expressió que dilluns va utilitzar a la Casa Blanca la doctora Deborah Birx alarmada davant del ritme de contagi a Nova York d’un virus que, va dir, «clarament ha estat circulant diverses setmanes per arribar a aquest nivell de penetració». Però la seva realitat ara és la que, segons Cuomo, serveix d’exemple perquè ciutats més petites i suburbis de tot el país entenguin el que encara ha d’arribar.

Material, llits, respiradors

Entre els principals reptes per a Nova York hi ha la falta de material protector per al personal mèdic i un dèficit aclaparador en el nombre de llits en hospitals i en unitats de cures intensives que faran falta: n’hi ha 53.000 de les primeres i 3.000 de les segones quan es calcula que en seran necessàries 140.000 i 40.000. I en el centre Jacob Javits de Manhattan, que s’ha habilitat com a hospital de campanya, Cuomo recordava com cada dia la principal necessitat: «respiradors, respiradors, respiradors».

És constant la seva cridaque el govern federal faci més i més ràpid, immediatament, «ja». I aquest dimarts, mentre relatava que hi ha hospitals experimentant amb una tècnica perquè dos pacients puguin compartir un respirador, Cuomo retreia al secretari de Sanitat, Alex Azar, i a l’agència federal d’emergències que només s’haguessin enviat 400 respiradors quan n’hi ha 40.000 d’emmagatzemats.

Trump vol «reobrir» el país el 12 d’abril 

Notícies relacionades

El president Donald Trump trepitja l’accelerador amb la idea de prioritzar la reactivació econòmica sobre la paràlisi necessària per frenar la corba de contagis, tot i que l’hi desaconsellen els experts sanitaris. Dilluns va enviar el missatge que «el remei no pot ser pitjor que la malaltia». Ho repetia aquest dimarts, assegurant que la gent «vol tornar a treballar», dient que es poden «fer dues coses alhora» i assegurant que s’«obrirà» el país «perquè hem de fer-ho». La seva meta: diumenge de Pasqua, 12 d’abril.

Des de Nova York, Cuomo no nega que poden i han d’intentar compaginar-se estratègies sanitàries i econòmiques per evitar el dur impacte, visible en el virtual col·lapse dels telèfons i web per fer reclamacions d’atur (que en algunes parts de Nova York han pujat el 1000%) o en les previsions pressupostàries de la Gran Poma, on calculen que perdran més de 6.000 milions en impostos. Però el governador enviava un altre missatge. «No posarem un preu en dòlars a la vida humana», ha advertit. «Ningú hauria d’estar parlant de darwinisme social amb l’objecte de les borses».