MESURES D'EMERGÈNCIA

Els EUA comencen a tancar pel coronavirus

Nova York se suma al tancament d'escoles i bars, restaurants i llocs de lleure, que també s'ordena a Los Angeles

El president Trump torna a provocar polèmica al demanar «relax» i assegurar que tenen «tremend control» sobre el virus

zentauroepp52759518 a pedestrian uses his phone while wearing a face mask in new200312193443

zentauroepp52759518 a pedestrian uses his phone while wearing a face mask in new200312193443 / John Minchillo

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Dels 1,1 milions d’estudiants a les escoles públiques de Nova York, la ciutat amb el districte escolar més gran dels Estats Units, prop de 750.000 són pobres, incloent-hi uns 114.000 que no tenen llar. Aquesta realitat, que transforma les escoles en centres socials, l’únic lloc on alguns dels nens tenen garantit el menjar o la higiene, era una de les raons de la resistència de l’alcalde Bill de Blasio a decretar el tancament dels centres. Ha acabat imposant-se els esforços per lluitar contra la propagació del coronavirus, del qual ja s’han detectat prop de 3.500 casos als EUA i que ha provocat 62 morts.

Aquest diumenge l’alcalde ha anunciat el tancament de les escoles públiques a partir d’aquest dilluns i almenys fins al 20 d’abril. Ho ha fet poc després que el governador, Andrew Cuomo, anunciés que al llarg de la setmana hauran de tancar altres escoles de l’estat. I són ja més d’una dotzena els estats de tot el país els que han adoptat la mesura.

Bars i restaurants

Unes hores més tard, De Blasio ha anunciat també que a partir de dimarts a les nou del matí els bars, restaurants i cafeteries només podran operar per a entregues a domicili o recollides per portar al local i hauran de tancar clubs nocturns, cines, petits teatres i sales de concerts. L’ha seguit hores després l’alcalde de Los Angeles, Eric Garcetti, que ha adoptat la mateixa mesura i l’ha estès també a gimnasos, i ha sumat a la seva ordre una moratòria per als desnonaments de lloguers i l’anunci de la creació d’un fons per ajudar petits negocis.

«No és una decisió que prengui a la lleugera», ha dit De Blasio en un comunicat anunciant la seva decisió. «Aquests llocs són part del cor i l’ànima de la nostra ciutat, del que significa ser novaiorquès, però la nostra ciutat enfronta una amenaça sense precedents i hem de respondre amb mentalitat de temps de guerra».

Tancaments similars s’havien anunciat hores abans en altres estats. Mike DeWine, governador d’Ohio, ha sigut el primer en adoptar la decisió, que entrava en vigor aquest diumenge. El d’Illinois, JB Pritzker, ha anunciat que ells començaran dilluns. I el de Califòrnia, Gavin Newsom, tot i que no ha arribat a donar l’ordre, ha recomanat el tancament de bars, locals de lleure nocturn, cerveseries i cellers. També el Centre de Control i Prevenció de Malalties, autoritat federal, ha recomanat aquest diumenge que se suspenguin durant vuit setmanes els actes organitzats amb més de 50 persones.

«Soc conscient que això impactarà molts treballadors i no puc expressar quant ho sento però treballarem per mitigar el sofriment», ha escrit DeWine en un fil a Twitter, on ha explicat també: «Cada dia que ho retardem més gent morirà. Si no actuem i aconseguim certa distància entre la gent el nostre sistema sanitari no aguantarà».

«El temps per a la persuasió i les trucades públiques es va acabar. Ha arribat l’hora d’actuar», ha declarat Pritzker. «Això no és una broma. Ningú és immune a això i tenen obligació d’actuar en interès de tota la gent de l’estat».

Puerto Rico, mentrestant, s’ha imposat el toc de queda entre les nou de la nit i les cinc del matí i s’han dictat ordre de tancament de tots els negocis no essencials.

Trump: «Relaxin-se»

Les decidides accions d’aquests governadors es produïen hores abans que el govern federal publiqui aquest dilluns directrius, segons ha anunciat el vicepresident Mike Pence en una roda de premsa en la qual el president, Donald Trump, ha tornat a provocar la polèmica.

Trump, que ha arribat pletòric i s’ha declarat «content» per la decisió de la Reserva Federal d’abaixar els tipus d’interès pràcticament a zero i injectar en un programa d’estímul quantitatiu de compra de bons 700.000 milions de dòlars, ha demanat a la gent que limiti les compres massives que han estat buidant supermercats. «No han de comprar tant, prenguin-s’ho amb calma, simplement relaxin-se», ha dit. «Estem molt bé, tot passarà».

Notícies relacionades

En un altre moment Trump ha arribat a assegurar que tenen «tremend control» sobre el virus. I també ha tornat a minimitzar el risc assegurant que «els joves, gent amb bona salut i altres grups de gent no es veuen gaire afectats».

Poc després, quan Trump ja havia marxat, ha intervingut en aquesta mateixa compareixença amb un missatge molt diferent el doctor Anthony Fauci. «El pitjor encara ha d’arribar», ha advertit el director de l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses. «El resultat final dependrà de com responem al desafiament. Estem en un punt molt, molt crític».