TERRORISME NEONAZI

Auge de la violència feixista: el perquè de l'atemptat a Alemanya

L'autor va retransmetre en directe el seu atac antisemita i va deixar clar que l'objectiu de la ira neonazi són els musulmans, els jueus, les dones i la gent d'esquerres

zentauroepp50316988 policemen climb over a wall close to the site of a shooting 191009142825

zentauroepp50316988 policemen climb over a wall close to the site of a shooting 191009142825 / SEBASTIAN WILLNOW

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El terrorisme neonazi ha tornat a segar noves vides a Alemanya. Al juliol, un nostàlgic del Tercer Reich va assassinar a sang freda Walter Lübcke, polític conservador que havia recolzat l’acollida de refugiats. Ahir, la ciutat de Halle va viure un tiroteig en ple carrer més propi de països com els Estats Units. Els dos casos reflecteixen un patró que alerta de la creixent organització de la violència feixista.

L’autor de l’atemptat de Halle és Stephan Balliet, un alemany de 27 anys que tenia l’objectiu d’assassinar tants «no blancs» com fos possible, tot i que els jueus eren els seus «preferits». Per a això es va vestir amb un uniforme militar de combat i va utilitzar diverses armes automàtiques, fins i tot granades de mà. Fins ara no era conegut per les autoritats i vivia amb la seva mare al petit municipi de Benndorf. La policia investiga si va tenir algun còmplice durant la preparació o execució de l’atac.

Conspiranoia de guerra racial

Ahir l’objecte de la ira neonazi van ser els jueus, però en altres ocasions ho han sigut els musulmans o els grups d’esquerra. De fet, en el vídeo, Balliet confessa que abans de decidir-se a assaltar la sinagoga de Halle ja havia planejat un atemptat contra una mesquita i contra activistes progressistes. Tot, destinat a lliurar una «guerra racial» i convertir-se en un màrtir del supremacisme blanc.

Les seves tesis van quedar clares en el vídeo que va publicar abans de llançar-se al carrer. Eliminat ja d’internet, en la gravació l’autor negava l’existència de l’Holocaust i defensava la teoria del Gran Reemplaçament, una conspiranoia que culpa el feminisme i els jueus d’una arribada d’immigrants musulmans a Europa que entenen com una amenaça a la supervivència de la identitat blanca. Un estès dogma supremacista preconitzat pel teòric neofeixista francès Renaud Camus.

Terror en directe

Segons ha detallat la investigació, aquest neonazi va instal·lar una càmera al seu casc que va emetre en directe l’atac a través de Twitch, una plataforma de vídeo d’Amazon que s’utilitza principalment per als videojocs. Així, va optar per la ludificació o gamificació del terror, un sàdic mètode cada vegada més seguit pels terroristes d’extrema dreta amb qui difon les imatges del seu atac en primera persona com si es tractés d’un videojoc.

Brenton Tarrantl’assassí de Christchurch, també es va servir d’aquest ‘modus operandi’ que té la finalitat propagandística de motivar altres llops solitaris. En el vídeo d’ahir, Stephan Balliet també anuncia els seus postulats en anglès per arribar així a una audiència més nombrosa. Com si fos un espectacle televisiu. 

Organització digital

Notícies relacionades

En el cas de Nova Zelanda, l’atacant va retransmetre l’assassinat de 51 civils musulmans a través de Facebook Live Video. Poc després, el seu manifest neofeixista ple de conspiracions es va difondre a través de 8chan, un portal d’imatges utilitzat recurrentment per grupuscles neonazis i la nova dreta identitària. Els neonazis que utilitzen aquestes plataformes solen comentar i fins i tot puntuar els atacs mentre s’encoratja a la violència contra dones i minories ètniques.

L’atac d’ahir hauria pogut ser perfectament un bany de sang com el de Christchurch. Balliet va intentar forçar l’entrada de la sinagoga de Halle, però fins i tot després de 20 trets les portes no van cedir. En el vídeo es pot veure el seu cabreig de frustració. A dins hi havia fins a 80 persones celebrant el Yom Kippur, la festivitat jueva d’expiació en què els feligresos demanen perdó pels seus pecats. A més, al seu cotxe portava fins a quatre quilos d’explosius amb diversos detonadors que no va arribar a utilitzar. A les xarxes socials per on es va transmetre la matança en directe alguns usuaris fins i tot es van burlar de l’atacant per no haver aconseguit matar més persones.