TRIOMF DE LA MÀ DE FERRO

El Suprem i Guatemala donen una doble victòria a Trump en immigració

El Suprem recolza la seva apropiació de fons del Pentàgon per al mur amb Mèxic

Arriba a un polèmic acord amb Guatemala que permetrà enviar-hi sol·licitants d'asil

FILE PHOTO  U S  President Donald Trump hugs American flag at the Conservative Political Action Conference  CPAC  annual meeting at National Harbor near Washington  U S   March 2  2019  REUTERS Yuri Gripas File Photo

FILE PHOTO U S President Donald Trump hugs American flag at the Conservative Political Action Conference CPAC annual meeting at National Harbor near Washington U S March 2 2019 REUTERS Yuri Gripas File Photo / Yuri Gripas (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Divendres va ser un dia triomfal per a Donald Trump respecte a la seva política de mà de ferro amb la immigració. Menys de 48 hores després de patir una derrota parcial als tribunals per als seus plans per restringir el dret d’asil, el president dels Estats Units va obtenir un reconeixement significatiu i transcendental des del Tribunal Suprem, que va donar llum verda a l’apropiació extraordinària de fons per al mur a la frontera amb Mèxic que el mandatari va iniciar després que el Congrés li negués els diners. A més, Trump va segellar amb Guatemala un acord que converteix de facto el país centreamericà en una barrera per frenar els migrants, al permetre enviar a Guatemala sol·licitantsd’asil  que hagin passat per allà en el seu camí cap als EUA.

El domini conservador al Suprem que Trump ha aconseguit instaurar amb el nomenament de dos jutges continua donant-li fruits. Els cinc magistrats d’aquesta majoria van determinar que Trump pot utilitzar els 2.500 milions de dòlars que va desviar de Defensa per construir o reconstruir 160 quilòmetres del mur mentre es resolen casos pendents en tribunals inferiors. Aquesta apropiació extraordinària de fons la va realitzar al febrer mitjançant una declaració d’emergència nacional, que va arribar després que la guerra política pel mur portés a 35 dies de tancament parcial de l’Administracióa què es va posar fi amb un acord que donava a Trump 1.380 milions, molt lluny dels 6.700 que ell buscava. Trump va utilitzar per primera vegada el seu poder de veto per salvar la declaració. 

La breu decisió del Suprem, per cinc vots contra quatre, està recollida en menys de tres folis, però les seves implicacions són extenses i això explica el triomfalisme que Trump va expressar en un tuit.

D’una banda, apunta que la majoria conservadora recolzarà Trump en la resolució final dels casos. D’altra banda, posa en qüestió la capacitat de grups privats com el mediambientalista Sierra Club o la Coalició de Comunitats de la Frontera Sud, que van plantejar la demanda inicial, per personar-se contra les decisions de l’Administració. Això últim representa un revés considerable ja que anteriorment un altre tribunal federal a Washington va rebutjar l’autoritat legal del Congrés per lluitar mitjançant demandes contra la declaració d’emergència.

Efectiva pressió a Guatemala

També és una victòria significativa per a Trump l’acord segellat amb Guatemala, país al qual aquesta mateixa setmana el mandatari havia amenaçat d’imposar aranzels, comissions a les remeses de diners que s’envien des dels EUA i fins i tot un possible veto a l’entrada de tots els seus ciutadans si no col·laborava com ell volia en el fre de la migració, sobretot de centreamericans.

Aquesta pressió sens dubte ha fet efecte i el ministre d’exteriors guatemalenc, Enrique Degenhart, va firmar divendres amb el secretari en funcions de Seguretat Nacional dels EUA, Kevin McAleenan, un acord que s’espera que entri en vigor a l’agost pel qual els migrants que passin per Guatemala hauran de demanar asil allà i, si no ho fan, podran ser-hi enviats de tornada quan intentin sol·licitar-lo als EUA. N’estaran exempts els menors que viatgin no acompanyats.

Notícies relacionades

Formalment no és la declaració de“tercer país segur”que buscava Trump (un pas que el Suprem guatemalenc va impedir donar al president, Jimmy Morales, sense aprovació del seu Congrés), però a la pràctica funciona com a tal. I nombroses organitzacions de drets humans han reaccionat recordant les problemàtiques condicions econòmiques i de seguretat a Guatemala i des de Refugees International, per exemple, han recordat que el país “no és de cap manera segur per a refugiats i els qui busquen asil”.

Des del govern de Trump, que acostuma a criminalitzar i demonitzar generalitzant immigrants i països sencers, aquesta vegada el missatge és molt diferent.“És arriscat etiquetar tot un país com a insegur”,va dir al Despatx Oval McAleenan. “Sovint pintem Amèrica Central amb un pinzell massa gran. Òbviament hi ha llocs a Guatemala i als EUA que són perillosos, però això no significa que no tingui un procés just”.