CRIMS CONTRA LA HUMANITAT

Malàisia tanca la porta a regir-se per la justícia internacional

zentauroepp47640501 primer ministro malasia190405120028

zentauroepp47640501 primer ministro malasia190405120028 / Jeffrey Ong

1
Es llegeix en minuts
El Periódico/ Efe

Malàisia retirarà la seva adhesió a l’Estatut de Roma, el tractat que regula el Tribunal Penal Internacional (CPI), segons ha anunciat el primer ministre, Mahathir Mohamad, tan sols un mes després de firmar el seu accés.

El dirigent ha atribuït aquest fet a la "confusió" sobre les implicacions legals la decisió de no ratificar aquesta convenció, l’aprovació inicial del qual va ser rebuda amb recel per alguns sultans del país. "No és perquè estiguem en contra sinó per la confusió política sobre el que comporta creada per gent amb interessos personals", ha dit Mahathir en una roda de premsa. 

L’Estatut de Roma, adoptat el 1998, va establir els quatre principals crims internacionals –genocidicrims contra la humanitat, crims de guerra i crims d’agressió – que formen part de la jurisdicció de la CPI, creada el 2002.

El ministre d’Exteriors, Saifuddin Abdullah, ha firmat l’Instrument d’Accés i el va dipositar a la secretaria general de les Nacions Unides (ONU) el 4 de març passat, per reafirmar el compromís de Malàisia en la lluita contra el crim internacional.

Notícies relacionades

Dies després el sultà de Johor, Ismail Ibrahim, va denunciar que els sultans, els que se succeeixen en part la direcció de l’estat  de forma rotatòria, no van ser informats de la decisió i que aquesta soscavava la posició de la monarquia, els privilegis de què gaudeix la majoria d’ètnia malaia i la santedat de l’Islam.

Malàisia ha pres la decisió menys de tres setmanes després que les  Filipines fes efectiva la seva sortida de la CPI, a la qual segueixen adherits 122 països dels 193 països que integren l’ONU, però de la qual es mantenen al marge països com els Estats Unitsla Xina, l’Índia o Rússia.

Temes:

Malàisia