PRIMERA REACCIÓ OFICIAL

Corea del Nord qualifica de «greu atac terrorista» l'assalt a la seva ambaixada a Madrid

Pyongyang investiga la involucració de l'FBI en l'incident

kimjongun

kimjongun

2
Es llegeix en minuts

Un portaveu del Ministeri d’Exteriors de Corea del Nord va qualificarl’assalt a l’ambaixada d’aquest país a Madrid com un “greu atac terrorista”, cosa que suposa la primera reacció de Pyongyang sobre l’incident que va tenir lloc el 22 de febrer. “La intrusió en una missió diplomàtica, la seva ocupació i l’acte d’extorsió constitueixen una greu vulneració de la sobirania d’un Estat i una flagrant violació de la llei internacional, i actes d’aquest tipus mai han de ser tolerats”, va assenyalar el portaveu en una declaració recollida per l’agència estatal KCNA.

Durant l’assalt, que ha sigut reivindicat per un grup opositor al règim, el personal de l’ambaixada va ser lligat de mans i colpejat per un grup de 10 homes que va robar equips informàtics abans de fugir, segons la interlocutòria judicial publicada per l’Audiència Nacional.

Pyongyang “està seguint tots els rumors” sobre la possible “involucració en l’incident terrorista de l’FBI” dels EUA i d’un “cos anti-DPRK (sigles en anglès de República Popular Democràtica de Corea, nom oficial de Corea del Nord)” segons el portaveu nord-coreà. Va afegir que Corea del Nord, presidida peldictador Kim Jong-un, espera que les autoritats espanyoles “duguin a terme una investigació de l’incident fins al final de forma responsable, amb l’objectiu de portar els terroristes i els qui són darrere d’ells davant de la justícia en conformitat amb la llei internacional”.

El misteriós grup Cheollima Civil Defense (CCD) es va atribuir l’atac la setmana passada a través de la seva pàgina web, i posteriorment va anunciar que aturaria les seves activitats i que canviava el seu nom a Free Joseon (Corea Lliure).

Notícies relacionades

L’organització, que va aparèixer a la xarxa per primera vegada el març del 2017, ha assegurat estar darrere del rescat de nord-coreans amenaçats pel règim i ha arribat a proclamar un Govern en l’exili i a vendre visats per entrar a Corea del Nord quan “sigui alliberada”. El document de l’Audiència Nacional publicat dimarts identificava set persones lligades a l’atac, inclosos el mexicà Adrian Hong Chang i el nord-americà Sam Ryu, per a qui el jutge encarregat de la investigació ha sol·licitat la seva extradició als Estats Units, on es troben tots dos.

La interlocutòria apunta que en el transcurs d’aquesta operació –el veritable objectiu de la qual ni tan sols CCD ha deixat clar fins ara– el grup hauria incorregut en delictes de violació de domicili, detencions il·legals, lesions, falsificació documental, amenaces i robatori, comesos per organització criminal.