ATAC SUPREMACISTA

Nova Zelanda fa silenci en record de les 50 víctimes de la matança

La primera ministra, Jacinda Ardern, assisteix a les pregàries de divendres transmeses en directe per a tota la nació

fb0e2cdd-b197-489e-9480-dc50f057c475-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Nova Zelanda ha fet silenci per recordar els 50 musulmans que van morir cosits a trets la setmana passada en dues mesquites de Christchurch. Els dos minuts de silenci van concloure les pregàries de divendres, emeses en directe per a tota la nació. Hi va haver missatges d’amor, però també d’alerta davant la islamofòbia que alimenta matances com la comesa per un supremacista australià de 28 anyssupremacista australià de 28 anys.

La mesquita Al-Noor continua tancada. Una cinta policial hi impedeix l’accés al públic mentre que a dins s’hi continuen netejant les restes de sang i reparant els impactes de bala. Fins al parc Hagley, situat a davant, s’hi han acostat milers de neozelandesos per participar en els actes de record. Un muetzí ha cridat a l’oració dels divendres amb càntics d’‘Allah Akbar’ o ‘Déu és el més gran’. L’imam Gamil Fouda, supervivent de l’atac, ha remarcat l’evolució experimentada en una setmana. “Divendres passat era a la mesquita i vaig veure odi i ràbia en els ulls del terrorista. Avui miro des del mateix lloc i veig l’amor i la compassió en els ulls de milers de neozelandesos i els éssers humans de tot el món”, ha afirmat.

L’atemptat va respondre a un caldo de cultiu contra el qual tothom hauria de lluitar, ha aclarit Fouda. “Va ser el resultat de la retòrica antimusulmana i antiislàmica que arriba per part d’alguns líders polítics, alguns mitjans de comunicació i altres fonts. Les accions de la setmana passada són una prova i una evidència per a tot el món que el terrorisme no té color, no té raça i no té religió”, ha afirmat.

Alguns dels ferits han seguit en cadires de rodes les pregàries. Els fidels musulmans han ocupat les files més pròximes a l’imam mentre la resta s’acomodava més enrere.

El vel de la primera ministra

I també hi era la primera ministra, Jacinda Ardern, amb el mocador negre al cap amb el qual aquesta setmana ha mostrat el seu recolzament a la comunitat musulmana. Moltes dones han copiat el seu exemple després que una campanya per internet les animés a mostrar amb hijabs la seva solidaritathijabs. Els neozelandesos han participat en vigílies i danses ‘hakka’. També caminen darrere dels musulmans al carrer per protegir-los simbòlicament o formen cadenes al voltant de les mesquites del país.

“D’acord amb el profeta Mahoma, els creients en la bondat, la compassió i la pietat són com un sol cos. Quan una part del cos pateix, tot el cos pateix. Nova Zelanda està amb vosaltres, tots som un”, ha afirmat Ardern.

Els actes han estat protegits per helicòpters i una forta presència de policies. Aquests seran els únics que podran portar armes semiautomàtiques quan l’11 d’abril entri en vigor la prohibició anunciada ahir per l’Executiu. “La nostra història va canviar per sempre; les nostres lleis, també”, va defensar.

Entrega d’armes

Notícies relacionades

Més d’un miler de persones ja han contactat amb la policia per entregar les seves armes, que seran readquirides pel Govern. La campanya li costarà a les arques públiques uns 138 milions d’euros. “És el preu que hem de pagar per mantenir segura la nostra comunitat”, ha explicat la primera ministra.  

L’australià Brenton Tarrant va matar 50 persones d’entre tres i 77 anys i va deixar desenes de ferits en un atemptat que va emetre en directe per internet. Divendres van ser enterrades 26 víctimes en una cerimònia conjunta.