JORNADA ELECTORAL AL PAÍS AFRICÀ

Dos morts en les eleccions de la República Democràtica del Congo

Els comicis se celebren finalment després de dos anys de retard

zentauroepp46387356 voters wait in line to cast their ballot at a polling statio181230201213

zentauroepp46387356 voters wait in line to cast their ballot at a polling statio181230201213 / MARCO LONGARI

2
Es llegeix en minuts
Agencias

La jornada electoral a la República Democràtica del Congo (RDC), que va a les urnes després de dos anys de retard, es desenvolupa sense grans incidents, però amb algunes dificultats a l’hora d’exercir el dret al vot. La jornada s’ha vist sacsejada per la mort d’un policia i un home a causa d’un aldarull generat per un suposat frau electoral a la ciutat de Walungu.

A part d’aquest greu esdeveniment s’han produït altres anomalies com l’absència del nom d’alguns votants en les llistes electorals, centres de votació que hores després estan tancats o màquines de vot que no funcionen, segons mitjans locals.

El president, Joseph Kabila, així com el candidat oficialista Emmanuel Ramazani Shadary, i l’opositor Martin Fayulu, van votar a primera hora del matí al mateix centre a Gombe, un dels principals barris de Kinshasa que acull edificis oficials. Kabila va dipositar el seu vot a les 9.00 hores (8.00 GMT), i després va animar tots els congolesos a “desafiar la pluja” –que queia amb força a la capital– i anar a les urnes.

Optimisme

“Crec que la victòria està del meu costat, a partir d’aquesta nit seré president de la República”, va manifestar poc després Shadary, sancionat per la Unió Europea al reprimir per la força protestes contra Kabila, desencadenades a finals del 2016 durant la seva etapa com a viceprimer ministre i titular d’Interior.

Per la seva part, l’opositor Fayulu va qualificar d’“acte saludable” per al país aquesta oportunitat de canvi, i va assegurar a peu d’urna que aquesta votació suposa “el final de Kabila, el final de la misèria del poble congolès (i) el final del fet que el Congo s’hagi convertit en la riota del món”. L’altre principal candidat opositor, Félix Tshisekedi, tenia previst votar a Tshangu, un barri popular de la capital pròxim a l’aeroport.

“Demano a tot els congolesos que vinguin a votar”, va manifestar a EFE Abdou, un jove partidari de Shadary que llueix al coll una bufanda amb els colors de Zimbàbue, on la caiguda de l’expresident Robert Mugabe va propiciar a l’agost l’elecció democràtica del seu exprimer ministre, Emmerson Mnangagwa, com a cap d’Estat.

Llargues cues

Més de 39 milions de congolesos estan cridats a les urnes en unes eleccions en les quals també elegiran els seus parlamentaris nacionals i provincials. Els 75.781 col·legis electorals de tot el país tancaran les seves portes a les 18.00 hora local, tot i que encara s’acceptaran els vots dels qui es trobin en fila.

Notícies relacionades

Aquestes eleccions s’haurien d’haver celebrat el desembre del 2016, quan expirava el segon i últim mandat de Kabila, segons la Constitució, però la CENI les va posposar per “problemes tècnics”. L’últim ajornament es va produir la setmana passada, al retardar-se del 23 al 30 de desembre, després que un incendi a Kinshasa calcinés milers de màquines de votació i material electoral.

Uns dies enrere, la CENI va ajornar fins al març del 2019 el vot en les circumscripcions de Beni i Butembo, a la província de Kivu del Nord (nord-est) a causa de l’ebola i la inseguretat, i de Yumbi, a la província de Mai-Ndombe (oest), per enfrontaments ètnics. Malgrat tot, aquests comicis podrien constituir la primera transició pacífica de poder en la història de la República Democràtica del Congo des de la seva independència de Bèlgica el 1960.