DIVORCI COMPLEX

El Regne Unit pot fer marxa enrere de manera unilateral al 'brexit'

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE considera que poden canviar d'opinió fins que s'acabi formalment l'acord de retirada

zentauroepp46058953 may parlamento181204100026

zentauroepp46058953 may parlamento181204100026 / Jessica Taylor

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els partidaris del 'brexit' ja tenen nova munició per intentar revertir la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Segons l’advocat general del Tribunal de Justícia, l’espanyol Manuel Campos Sánchez Bordona, el Govern britànic podria fer marxa enrere de forma unilateral a l’activació de l’article 50 del Tractat, que regula la sortida d’un Estat membre de la UE, sense necessitat del vistiplau de la resta d’Estats membres. “L’esmentada possibilitat persisteix fins al moment en què s’acabi formalment l’acord de retirada”, assenyala en un dictamen publicat aquest dimarts.

L'opinió, que no és vinculant encara que en el 80% dels casos els jutges segueixen la recomanació, ha arribat en un temps rècord, tot just una setmana després de la vista celebrada dimarts passat a Luxemburg i quan falta una setmana perquè el Parlament britànic es pronunciï, el pròxim 11 de desembre, sobrel'acord de divorci ratificat pels líders de la UE, i que ha generat una enorme oposició a l'altre costat del canal de la Mànega. Donat que el Tribunal ha decidit tramitar l'assumpte per la via d'urgència, la sentència es coneixerà previsiblement en les properes setmanes.

abogado-de-la-ue / periodico

El cas respon a una sèrie de preguntes prejudicials plantejades pel Tribunal Superior de Justícia d’Escòcia, en el marc de la batalla oberta per un grup d’activistes i diputats contraris a la sortida del Regne Unit de la UE el pròxim29 de març del 2019. Concretament, el seu objectiu és aclarir si l'article 50, que regula la sortida i fixa un termini de dos anys per negociar les condicions de la retirada, pot revocar-se unilateralment i d'aquesta forma paralitzar un procés que consideren un desastre.

"El litigi és real", diu l'advocat

El Govern britànic, a través del seu advocatRichard Keen, va insistir la setmana passada en la inadmissibilitat del cas, donat el caràcter hipotètic i merament teòric, al no haver-hi indicis que el Govern o la Cambra dels Comuns faran marxa enrere en la retirada. L’advocat general rebutja, no obstant, aquestes al·legacions perquè considera que “el litigi és real, la pregunta no és merament acadèmica, ni prematura, ni supèrflua, sinó que té importància pràctica i és necessària per dirimir l’esmentat litigi”. Això sí, serà el ple del Tribunal de Justícia qui haurà de realitzar “un esforç hermenèutic considerable” per aclarir si l'article permet o no una via de fuita unilateral.

De moment, l'opinió preliminar de l'advocat general dona la raó als anomenats remaniners' –partidaris de quedar-se a la UE– i rebutja els arguments del Consell, la Comissió i Londres. Segons el lletrat, “l’article 50 del Tractat admet la revocació unilateral de la notificació de la intenció de retirar-se de la Unió, fins al moment en què s’acabi l’acord de retirada, sempre que la revocació s’hagi decidit de conformitat amb les normes constitucionals de l’Estat membre, es comuniqui de manera formal al Consell Europeu i no suposi una pràctica abusiva”.

Unanimitat, incompatible amb el Tractat

Notícies relacionades

És a dir, “és possible una revocació de mutu acord entre l’Estat sortint que canvia de criteri i les institucions de la Unió que negocien amb ell la seva retirada” i “condicionar la possibilitat de renovació a l’adopció d’una decisió unànime del Consell Europeu seria incompatible amb l’article 50 del Tractat”. És més, avisa l'advocat general, acceptar que el Consell Europeu tingui l’última paraula incrementa el risc que un país pugui sortir de la UE en contra de la seva voluntat ja que la decisió s'escaparia del seu control, sobirania i normes constitucionals. “En faria prou que un dels restants 27 Estats membres s’oposés a la revocació perquè quedés frustrada la voluntat de l’Estat que ha expressat la seva voluntat de mantenir-s’hi”, assenyala.

El dictamen suposa una clatellada per a les institucions europees, els advocats de les quals van defensar durant la passada vista que una revocació requeria una decisió unànime perquè altrament es crearia un precedent perillós, i també per a la línia de flotació dels partidaris de sortir de la UE que van advertir el tribunal de les conseqüències que tindria obrir aquesta “caixa de pandora” i “donar munició política” als partidaris de frenar el 'brexit' just abans del transcendental vot a Westminster, amb cada vegada més diputats defensant la renegociació de l'acord, com el líder dels laboristes, Jeremy Corbyn, o la permanència en la UE com el Partit Nacionalista Escocès.