Eleccions brasileres

Milers de dones van repudiar als carrers l'ultradretà Bolsonaro

L'excapità va amenaçar de desconèixer tot resultat electoral que no el presenti com a guanyador

zentauroepp44914054 national social liberal party presidential candidate jair bo180906100505

zentauroepp44914054 national social liberal party presidential candidate jair bo180906100505 / Eraldo Peres

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Milers i milers de dones van poblar els carrers de diferents ciutats del Brasil  sota el crit de #EleNão” (Ell no). I el que van rebutjar amb el cor i la ment és a la figura de l’excapità de l’Exèrcit,Jair Bolsonaro, el líder de la ultradreta que encapçala les enquestes dels comicis del 7 d’octubre. Homofòbic, racista, misogin i nostàlgic de l’última dictadura (1964-85), Bolsonaro va rebre aquest dissabte l’alta mèdica després d’haver estat tres setmanes a dos hospitals com a conseqüència del fallit atemptat en contra seu. A São Paulo, la seva última estada mèdica, la manifestació contra la seva candidatura va ser de magnitud.

Milers de brasileres s’han identificat immediatament amb la campanya  #EleNão”, animada per nombrosos referents de la cultura. “#EleNão perquè és un masclista, ell no perquè és homòfob, ell no perquè és racista, ell no perquè és un revés per a la nostra democràcia”, assenyala en un un vídeo en el seu compte d’Instagram la famosa cantant, compositora, ballarina i productora musical de Bahia,  Daniela Mercury. Ella és, juntament amb altres celebritats com Camila Pitanga i Patricia Pillar, una de les portaveus d’un moviment espontani que ha guanyat força a les xarxes socials:“Dones Unides Contra Bolsonaro” compta amb més de 2,5 milions de participants. Dies enrere, la pàgina a Facebook va ser hackejada per bolsonaristes.

Notícies relacionades

Les manifestacions van funcionar d’alguna manera com una resposta a les seves recents i amenaçadores declaracions relacionades amb les eleccions. Tot indica que Bolsonaro disputaria el segon torn amb Fernando Haddad, l’advocat que va designar el Partit dels Treballadors (PT), per substituir Luiz Inacio Lula da Silva, actualment empresonat. El candidat del Partit Social Liberal (PSL) va assegurar divendres passat que rebutjarà un escenari de derrota el 28 d’octubre. “Sobre si les institucions militars accepten el resultat, jo no parlo pels comandants (de l’Exèrcit), els respecto. Jo, pel que veig als carrers, no accepto un resultat de les eleccions diferent de la meva elecció”.Bolsonaro també va qüestionar el sistema del vot electrònic. “No exiteix a cap país del món”. A més, va posar en dubte la transparència de la contesa. “Lamentablement no tenim manera d’auditar les eleccions, només (guanyarien) amb el frau”, va dir, en al·lusió a un eventual triomf d’Haddad.

Mentre les dones sortien als carrers, el diari paulista Folha, d’escasses simpaties amb el PT, va publicar un duríssim editorial contra Bolsonaro. “Qui participa en l’elecció presidencial s’adhereix tàcitament a un contracte amb la Nació. S’obliga a acceptar el resultat sobirà de les urnes en cas de derrota i, en l’altra hipòtesi, a respectar la Constitució i els drets fonamentals al conduir el Govern”. Per a Folha, “ha arribat el moment que els candidats més competitius expressin compromisos definitius amb la democràcia”. D’acord amb el diari, Bolsonaro llança sospites “infundades” i estimula “paranoies de manipulació”.  El diputat, afegeix l’editorial, necessita aclarir el país si continua comportant-se com un nan inconseqüent o s’assumirà la maduresa necessària per col·locar-se a l’altura de la pretensió de governar el Brasil.