operació del fbi

EUA deté un exagent de la CIA acusat d'espiar per a la Xina

L'arrestat és Jerry Chun Shing Lee, sospitós de treballar per a Pequín i d'ajudar a assassinar i empresonar confidents de Washington

The lobby of the CIA Headquarters Building in Langley, Virginia, U.S. on August 14, 2008.  REUTERS/Larry Downing/File Photo   TPX IMAGES OF THE DAY

The lobby of the CIA Headquarters Building in Langley, Virginia, U.S. on August 14, 2008. REUTERS/Larry Downing/File Photo TPX IMAGES OF THE DAY / REUTERS FILE PHOTO (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’espionatge, en aquesta era ciber, segueix recolzant-se també en mètodes tradicionals. I l’arrest i imputació als Estats Units de Jerry Chun Shing Lee, un home de 53 anys i antic empleat de la CIA, sospitós d’haver actuat com a talp per a la Xina, obre les portes a una història clàssica d’espies. La poblen confidents i traïcions, execucions i empresonaments, tensions en la comunitat d’intel·ligència nord-americana i un dels grans fracassos de la seva història recent. I en aquesta un parell de llibretes amb anotacions escrites a mà juguen un paper clau.

Tot, a jutjar per informacions que va revelar The New York Times, va començar el 2010. La CIA havia desplegat a la Xina una de les seves millors xarxes d’informació sobre els secrets del poder a Pequín en dècades, en bona part gràcies al reclutament de fonts dins del mateix Govern xinès. Però a finals del 2010 el flux d’informació va començar a assecar-se i l’agència es va adonar que els seus confidents a la Xina estaven desapareixent.

La CIA, amb l’FBI, va obrir una investigació exhaustiva. Uns creien que els xinesos havien aconseguit accedir a les comunicacions encriptades que els Estats Units mantenien amb els seus informants. D’altres estaven convençuts que hi havia un talp a la mateixa CIA. En el que hi havia acord era en la gravetat de la situació. Des de finals del 2010 fins a finals del 2012, segons les fonts d’intel·ligència del Times, els xinesos havien matat almenys una dotzena de confidents dels Estats Units (en un cas, segons aquestes fonts, van assassinar el funcionari al pati d’un edifici governamental a manera d’avís per a d’altres disposats a col·laborar amb Washington). Fins a vuit informants més van ser empresonats.

La teoria del talp va guiar una de les línies d’investigació i es va centrar en Chun Shing Lee. Xinès naturalitzat nord-americà i format a la Universitat de Hawaii en gestió internacional d’empreses, havia entrat a treballar a la CIA el 1994, on va tenir accés a informació classificada, fins al 2007, quan aparentment en va marxar insatisfet amb l’estancament de la seva carrera.

La teoria del talp

El 2012 els investigadors de l’FBI van aconseguir atraure’l de tornada als EUA, amb la promesa d’una altra feina a la CIA. Van registrar les seves habitacions d’hotel a Hawaii i Virginia, on van trobar dues petites agendes. En aquestes, escrita a mà, hi havia nombrosa informació classificada: des de noms reals d’agents encoberts i confidents fins a números de telèfon, dades sobre reunions amb informants i adreces d’instal·lacions de la CIA, fins i tot secretes.

Notícies relacionades

Malgrat aquest descobriment, no es va detenir Chung Shing Lee, que va ser interrogat cinc vegades per l’FBI entre els mesos de maig i juny del 2013, quan va tornar a marxar a l’Àsia. Ha estat vivint a Hong Kong, on treballava per a una casa de subhastes.

No s’ha fet públic per què el sospitós ha tornat ara als EUA, però dilluns va ser detingut a l’aeroport JFK de Nova York. Dimarts va comparèixer davant un tribunal de Brooklyn i esperava per ser extradit a Virginia, on s’han presentat càrrecs en contra seu. De moment, són només per retenció il·legal d’informació de defensa.