Puerto Rico, desesperat

L'illa s'enfronta a una crisi humanitària després del pas devastador de l'huracà 'María'

Vuit dies després de la tempesta, Trump ha aixecat les restrictives lleis de cabotatge que imperen a l'illa

mbenach40225678 topshot   people walk accros a flooded street in juana matos170922182233

mbenach40225678 topshot people walk accros a flooded street in juana matos170922182233 / HECTOR RETAMAL

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

José Luis Rodríguez espera en una cua per entrar a Costco, un supermercat a l’engròs situat als afores de Bayamón, la segona ciutat de Puerto Rico. La filera és monumental. Avança lenta i avorrida. Dins s’ha imposat el racionament. Els clients entren en grups de 10 i treballadors de Costco els escorten per la botiga per assegurar-se quenomés s’emporten el més imprescindible, en un intent d’endarrerir al màxim possible el desproveïment. «La situació és molt caòtica. Jo hauria d’estar treballant, però la prioritat ara és la supervivència», explica en una entrevista telefònica. Sense llum ni aigua corrent a bona part de l’illa, amb el 80% de les collites arruïnades i milers de cases destruïdes, el futur ha passat a ser secundari. Els porto-riquenys es conformen d’aguantar una altra setmana.

Vuit dies després que l’huracà María travessés l’illa caribenya amb una categoria quatre, deixant un rastre de devastació apocalíptica, les autoritats han llançat el SOS. «Que ningú s’equivoqui, estem davant d’una crisi humanitària», ha dit el governador, Ricardo Roselló. El 60% de l’illa està sense aigua corrent; el 97%, no té electricitat; el combustible, necessari per alimentar els generadors, escasseja. I també el menjar. Hi ha hospitals inoperatius i pobles de l’interior que estan incomunicats. La presa de Guajataca, al nord-oest, ha patit danys estructurals i 70.000 persones estan amenaçades per un eventual trencament.

«Hi ha hagut molts assalts a negocis i actes de vandalisme i pillatge. La gent està a un pas de la desesperació. S’estan saltant els tocs de queda per fer cua a la nit davant les gasolineres», diu Rodríguez. «El problema és que el combustible que arriba no s’està distribuint amb prou celeritat».

Els porto-riquenys són ciutadans nord-americans, un detall que desconeix gairebé la meitat de la població de la resta dels EUA i que molts s’han vist obligats a recordar aquests dies davant la lentitud de l’Administració de Trump a reaccionar. Fins ahir, el president es va negar a suspendre la llei Jones del 1920, que obliga que tots els vaixells de mercaderies que arriben a l’illa siguin de bandera nord-americana, cosa que encareix enormement els costos i limita l’arribada de mercants.

«És inacceptable obligar el poble de Puerto Rico a pagar el doble pel menjar, l’aigua potable, els subministraments i la infraestructura degut als requeriments de la llei Jones quan miren de recuperar-se d’aquest desastre», va dir dimarts el senador John McCain, un dels legisladors que es van mobilitzar per suspendre l’aplicació de la normativa. El Departament de Defensa ha enviat a l’illa un vaixell hospital i 5.000 militars. També s’han desplegat gairebé 10.000 membres dels serveis federals d’emergència.

Els espanyols Patricia Fuentes i Alfonso García van viatjar a Puerto Rico per veure una amiga quan l’huracà va tocar terra amb uns vents iguals als de l’Irma a Florida i unes pluges bíbliques semblants a les que va deixar Harvey a Texas. «No cal anar-te’n a l’interior de l’illa. Aquí mateix, a la zona financera de San Juan, la gent no té sostre i hi ha cases completament destruïdes», diu Fuentes en una conversa telefònica. «Hi ha famílies amb nens sense aigua, que no poden ni banyar-los, i no aconsegueixen menjar».

SENSE VÍCTIMES ESPANYOLES

Notícies relacionades

La casa on estaven no va patir danys, però fins dimecres no van poder sortir de la urbanització on s’allotgen. És difícil aconseguir diners en efectiu, i en moltes zones de l’illa no funcionen els mòbils. Des del cel es veuen pintades sobre l’asfalt amb missatges com «SOS: necessitem aigua i menjar». Segons fonts de l’Oficina d’Informació Diplomàtica a Madrid, no hi ha espanyols entre les 16 víctimes comptabilitzades fins ara.

«La nostra queixa és amb Iberia. Ens han tractat molt malament, han col·laborat molt poc i estan fent negoci amb la tragèdia, venent bitllets a preus desorbitats», diu Fuentes. També el cantant Ricky Martin ha assenyalat American Airlines. «2.249 dòlars per un vol de San Juan a Miami. Au va, estem enmig d’una crisi humanitària. Hi hauria d’haver una llei contra aquesta mena d’abusos», va escriure a Instagram.