MASCLISME AL PARLAMENT

Un diputat malaisi diu que negar-li el sexe al marit és un maltractament psicològic

La polèmica afirmació, en ple debat sobre una llei contra la violència masclista, provoca la indignació a Malàisia

zentauroepp39428551 file photo  people are seen in front of a cimb bank office i170727124947

zentauroepp39428551 file photo people are seen in front of a cimb bank office i170727124947 / Samsul Said

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La mandra sexual de la dona suposa un maltractament intolerable per al marit. S'ha sentit aquest dijous al Parlament malaisi durant el debat de la llei contra la violència domèstica de boca d'un diputat potser una mica confús sobre el subjecte de protecció.

“Encara que es digui que els homes tenen més força física que les dones, hi ha casos en què les dones maltracten els seus marits de manera extrema. Els insulten i rebutgen les seves necessitats sexuals”, ha dit Che Mohamad Zulkifly Jusoh, diputat de la coalició governamental. Aquest maltractament emocional i psicològic, ha aclarit, és molt pitjor que el físic.

Els abusos continuen quan la dona li nega la possibilitat al marit de casar-se amb una altra dona, ha assenyalat. “Alguns es volen casar més d'una vegada però necessiten el permís de la seva esposa i aquesta s'hi oposa”, ha continuat entre certes rialles de l'hemicicle el diputat, de 58 anys i originari de Terengganu. Les lleis malàisies permeten fins a quatre dones però sempre que ho aprovi un tribunal islàmic.

El debat ha comptat amb més aportacions heterodoxes, segons el diari nacional 'The Star'. Un altre diputat ha preguntat on podien dirigir les seves denúncies els marits maltractats i ha lamentat que les dones fossin més obertes a compartir els assumptes domèstics amb els metges mentre la por o la vergonya retreien els homes.

El Ministeri de Dones, Família i Desenvolupament Social va desvelar a principis de setmana que més de 4.000 homes havien patit violència domèstica. De les 15.617 denúncies entre el 2014 i el 2016, les dones han sigut víctimes en el 74% dels casos, i els homes, en el 26 % restant. Aquest document oficial ha sigut introduït en el debat.

Matrimoni entre violadors i les seves víctimes

A l'abril un altre parlamentari de la coalició governamental ja va escandalitzar els sectors més assenyats al recolzar el matrimoni entre violadors i víctimes i sostenir que les nenes de 9 anys estan físicament i mentalment preparades per casar-se. Shabudin Yahaya, polític i antic jutge de tribunals de la xaria, va veure en aquests matrimonis el remei per a molts problemes socials.

Notícies relacionades

El que s'ha sentit aquesta setmana al Parlament ha generat indignació generalitzada. Per Marina Mahatir, cèlebre activista pels drets de les dones, aquestes opinions neixen de la ignorància. “Les dones tenen dret a dir no al sexe. És una creença antiquada que l'home tingui la propietat del cos de la seva dona”, ha dit a l'agència France Press.

Més del 60% dels 30 milions de malaisis són musulmans. El país sempre havia disfrutat d'una versió 'light' de l'islam abans que les més radicals guanyessin terreny en els últims anys. És un fenomen regional que també afecta Indonèsia, el país amb més musulmans del món i assenyalat com un exemple de convivència multireligiosa. Les friccions s'han disparat últimament amb l'empresonament d'Ahok, governador cristià de Jakarta, per presumptes blasfèmies contra l'Alcorà.