Intrigues palatines a la Casa Blanca de Trump

Ivanka i Steve Bannon han liderat dos bàndols enfrontats intentant influir el president en el debat sobre l'acord de París

© Kevin Lamarque / Reuters (REUTERS)

Intrigues palatines a la Casa Blanca de Trump
Stephen Bannon, Republican presidential candidate Donald Trump’s campaign chairman, attends Trump’s Hispanic advisory roundtable meeting in New York, Saturday, Aug. 20, 2016. (AP Photo/Gerald Herbert)

/

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Les filtracions que irriten i desesperen Donald Trump no solament l'afecten al que està relacionat amb la investigació del Rusiagate. La seva pròpia Casa Blanca és un colador d'informació sobre com funcionen les coses allà i l'allau ha col·laborat a retratar el 1600 de Pennsilvània Avenue com l'escenari d'intrigues palatines i enfrontaments de bàndols que busquen influIr en l'inexpert president. I l'última d'aquestes batalles és la que s'ha establert sobre l'Acord de París.

A un costat d'aquesta lluita ha estat Ivanka Trump, filla i assessora del president, capitana d'un moviment per intentar convèncer-lo que no abandoni el pacte global de lluita contra el canvi climàtic en què també han participat Gary Cohn, director del Consell Nacional Econòmic de Trump, i Rex Tillerson, el secretari d'Estat i exdirectiu de la petrolera Exxon Mobil. A l'altre costat, el que ha buscat que Trump surti de París, ha guiat la campanya d'influència Steve Bannon, l'estrateg cap de la Casa Blanca, amb la inestimable col·laboració de Scott Pruitt, l'exfiscal general d'Oklahoma i vehement negacionista del canvi climàtic que Trump va posar al capdavant de l'Agència de Protecció Ambiental (EPA).

CONTACTE AMB AL GORE

La campanya d'Ivanka va començar fa temps, quan el seu pare encara no havia pres possessió del càrrec. El 5 de desembre, per exemple, es va reunir a la Torre Trump amb Al Gore, l'exvicepresident que va rebre el 2007 el Nobel de la pau “pels seus esforços per desenvolupar i disseminar més coneixement sobre el canvi climàtic responsabilitat de l'home i per posar els fonaments de les mesures necessàries per contrarestar aquest canvi”. El diàleg que van establir va continuar més enllà de la transició i Ivanka va aconseguir que el seu pare i Gore mantinguessin a principis de maig una conversa telefònica.

En les últimes setmanes, segons li ha explicat un càrrec de l'Administració a 'The New York Times', Ivanka ha intensificat els seus esforços per assegurar-se que el seu pare almenys escoltava els que defensen mantenir-se a París, entre els quals hi ha també el seu marit, Jared Kushner, i bona part del sector empresarial nord-americà, que ha fet arribar cartes i missatges al president.

De fet, fins i tot es va delinear un pla que permetia a Trump no abandonar l'acord a la vegada que debilitava el compromís en reducció d'emissions adquirit per Barack Obama. Un dels arguments amb què tractaven de convèncer-lo era assegurant-li que la seva permanència s'interpretaria com un gest de bona voluntat que li donaria més marge per negociar millors incentius econòmics per als combustibles fòssils. Es confiava també que la pressió internacional fos forta a la reunió del G-7 i que el perill de perdre pes mundial el desanimés de trencar amb el compromís auspiciat per Nacions Unides.

MANIOBRES AGRESSIVES DE BANNON

A la jove, no obstant, sembla que lencara n'ha d'aprendre molt en qüestió de maniobres d'influència. Perquè Bannon i Pruitt també han maniobrat agressivament els últims mesos per convèncer Trump que, una vegada ha començat a desarticular les polítiques de protecció mediambiental d'Obama, no tindria sentit mantenir-se en l'acord de París. Li asseguren també que pagaria un preu polític, ja que decebria votants als quals va prometre en campanya “cancel·lar” el compromís dels EUA amb el pacte global.

Notícies relacionades

Durant l'últimes setmanes, i segons augmentaven les informacions que Trump podia decidir quedar-se a París, els activistes conservadors han inundat la Casa Blanca i segons 'Politico' han sigut Bannon i Pruitt els que han treballat sigil·losament entre bambolines per assegurar-se que la seva opinió tenia més pes, encara que només fos per quantitat, a l'hora d'influir en Trump.

“Part del debat ha sigut tot comèdia, per ajudar que els moderats sentissin que podien donar la seva opinió”, li ha dit a la publicació una persona que ha parlat amb Pruitt. L'administrador de l'EPA "mai ha tingut dubtes que Trump abandonaria" París.