INCERTESA A ITÀLIA

L'oposició a Renzi pressiona per convocar eleccions

El dimissionari 'premier' italià pretén liquidar com més aviat millor el Govern i recompondre el Partit Democràtic sense l'ala més esquerrana

El titular d'Economia i el president del Senat, favorits en les quinieles de primer ministre

mbenach36533953 files  this file photo taken on february 24  2014 shows ital161206192506

mbenach36533953 files this file photo taken on february 24 2014 shows ital161206192506 / ANDREAS SOLARO

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Una vegada congelada “per sentit de responsabilitat” la dimissió de Matteo Renzi fins a l'aprovació dels pressupostos del 2017, després del revés en el referèndum constitucional de diumenge, els partits de l'oposició, des de la Lliga Nord fins als indignats del Moviment 5 Estrelles (M5S), acceleren perquè la votació sobre els pressupostos de l'any que ve ja es produeixi durant aquesta setmana i es pugui anar immediatament després a unes eleccions anticipades.

No obstant, tot dóna a entendre que la crisi no es resoldrà en un dia, una setmana o potser un mes, perquè n'hi ha prou que un senador presenti una sola esmena perquè els pressupostos hagin de tornar al Congrés per ser ratificats. Si no es produeix, els comptes serien tornats al Senat en un ping-pong interminable. D'altra banda, el país està sense una llei electoral vàlida i el Constitucional no es pronunciarà fins al 24 de gener sobre la llei actual, de manera que fins aleshores el Parlament no en podrà confeccionar una altra amb què anar a les eleccions anticipades

Temps és precisament el que Renzi ha donat a entendre que no vol, perquè si les filtracions del seu entorn es corresponen amb la realitat, el dimissionari primer ministre desitjaria tancar la carpeta del seu primer Govern, retirar-se un quant temps i tornar després per posar definitivament fi al llast de l'esquerra del seu partit, que diumenge va rebutjar la reforma constitucional més important que s'ha intentat mai a Itàlia. Una vegada privat dels hereus i orfes alhora de l'esquerra marxista, Renzi podria transformar el Partit Democràtic (PD) en una simple socialdemocràcia, semblant a l'SPD d'Alemanya.

CONSULTES ALS PARTITS

El president de la República engegarà les consultes als partits, de cara a la formació d'un nou Executiu sempre que el Parlament hagi aprovat els pressupostos. La Constitució no impedeix que Sergio Mattarella, després de la indicació del PD, que compta amb majoria relativa, ja nomeni el successor de Renzi aquest cap de setmana, tot i que es tracta d'una indicació que dependrà de quant vulgui fer Renzi “quan sigui gran”, per utilitzar un simbòlic refrany italià.

Notícies relacionades

“No deixo l'arma de les eleccions anticipades a Grillo i als altres”, ha dit el dimissionari als seus. Beppe Grillo, el líder de l'M5S, que va protagonitzar una ferotge campanya pel 'no' en el referèndum únicament per derrotar el primer ministre i fer-lo fora del Govern, ha reclamat "eleccions immediatament". La consulta, en qualsevol cas, ha deixat en mans de Renzi el 40% de l'electorat que va votar les seves reformes.

Els favorits per succeir, potser de manera provisional, Renzi segueixen sent Pier Carlo Padoan, ministre sortint d'Economia, que constituiria una garantia per a la UE, i Piero Grasso, president del Senat, que oferiria una garantia institucional i neutra des del punt de vist polític. Romano Prodi, pressionat des de diverses bandes, ha renunciat clarament: “Un rector no torna a la seva exparròquia”, ha dit.