Ha guanyat Trump; i ara què....

Aquests són els seus plans per a Rússia, l'Estat Islàmic, els immigrants sense papers i el comerç internacional

 

  / EFE / ALBA VIGARAY

2
Es llegeix en minuts

Donald Trump ha guanyat les eleccions a president. Ara, el polèmic magnat passa a ser l'home més poderós de la terra. Els seus plans, que va anunciar durant la campanya, són molt inquietants. Però... ¿què proposa exactament?

RÚSSIA, SÍRIA I LA UE

Trump ha definit la seva filosofia com a “Amèrica primer”. El republicà no ha deixat de picar l'ullet al president rus, Vladímir Putin, amb qui té bona relació. Va arribar fins i tot a qüestionar que fos Rússia qui hagués piratejat els correus del Comitè Nacional Demòcrata. La tensió actual entre Moscou i Washington tendirà a reduir-se amb el republicà a la Casa Blanca. Una aliança que, sens dubte, tindrà els seus efectes en el Pròxim Orient, sobretot en la guerra de Síria. Tant Trump com Putin coincideixen a mantenir en el poder el president sirià Baixar al-Assad. Trump ha dit que es plantejarà reconèixer l'annexió de la Crimea ucraïnesa. Respecte a la Unió Europea, Trump va qualificar de "grandiós" el 'brexit' perquè els britànics havien "recuperat el control del seu país".

IMMIGRACIÓ

Trump s'ha convertit en l'espasa de Damocles per a la immigració il·legal als Estats Units. Es disposa, com va prometre en la campanya electoral, a aixecar un mur "alt, poderós i bonic" a la frontera amb Mèxic, per evitar l'entrada de sense papers. Una obra immensa, segons Trump, pagarà el 100% Mèxic. "En la meva administració, tot aquell que creui il·legalment la frontera serà detingut fins que sigui tret del nostre país i tornat al seu", va assegurar.

POLÍTICA MILITAR

Per Trump "l'OTAN està obsoleta". En la seva opinió, una vegada caigut el mur de Berlín i desmantellada l'antiga Unió Soviètica no té sentit mantenir una organització de defensa militar creada precisament per mantenir a ratlla el bàndol comunista durant la guerra freda. La seva proposta no contempla desmantellar l'Aliança, però si reformar-la. S'ha queixat que els aliats dels EUA a l'OTAN no gasten prou. “Francament, han de posar més diners. Estem pagant de forma desproporcionada. És massa, i francament és un món diferent que quan vam concebre la idea originalment”, va dir. En tot cas, Trump va assegurar també que treballarà "estretament amb l'OTAN" en la lluita contra l'Estat Islàmic, una batalla que s'ha de lliurar en múltiples fronts "el militar, el cibernètic i el financer", va assegurar.

CANVI CLIMÀTIC

Notícies relacionades

Per Donald Trump el canvi climàtic no representa un problema per al món i no se li ha de prestar atenció. Durant la campanya electoral Trump ha sigut clar a l'hora d'afirmar que cancel·larà l'acord de París (l'anomena 'parexit'), que aposta per les energia renovables. Actualment, la Xina i els Estats Units són els països que més gasos amb efecte hivernacle emeten de tot el planeta. La posició de Trump, que nega l'origen humà del canvi climàtic, va fer que més de 400 científics de tot el món, diversos d'ells premis nobel, escrivissin una carta oberta en què afirmaven sense embuts que "el canvi climàtic d'origen humà no és una creença, ni una farsa, ni una conspiració. És una realitat física".

COMERÇ

Trump no pensa seguir endavant amb el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP), considerat el principal acord de lliure comerç i inversions del món. El republicà aposta clarament pel proteccionisme, amb alts aranzels, el fre a la globalització -"mai tornarem a sotmetre aquest país, aquest poble, als cants de sirena del globalisme"- i la sortida dels EUA de l'Organització Mundial del Comerç (OMC). "No permetré que els Estats Units entrin mai en cap acord que redueixi la nostra capacitat per decidir en els nostres propis assumpte", va afirmar.