ARTICLE A 'THE NEW YORK TIMES'

Paul Krugman votaria 'no' al referèndum de Grècia

El Nobel d'economia defensa rebutjar les exigències de la troica i insta el Govern de Tsipras a "estar preparats" per sortir de l'euro

Paul Krugman, en una imatge d’arxiu.

Paul Krugman, en una imatge d’arxiu. / REUTERS

2
Es llegeix en minuts

El Nobel d'economia Paul Krugman, molt crític amb la gestió de la UE de la crisi econòmica, i que, el 2012 va augurar la sortida de Grècia de l'euro, s'ha posicionat aquest dilluns, en un article publicat a 'The New York Times', respecte al referèndum convocat per Alexis Tsipras perquè els grecs decideixin si volen acceptar o no la proposta dels creditors. Krugman creu que els grecs haurien de votar 'no' a les exigències de la troica i apunta que l'Executiu de Syriza hauria d'estar preparat per sortir de l'euro.

En el seu article 'Greece over the brink' ('Grècia davant del precipici'), Krugman, que parteix de la base que la creació de l'euro ha sigut "una gran equivocació" perquè va néixer sense la unitat fiscal i bancària que, a judici del Nobel, eren condicions indispensables per al seu èxit, sosté que encara que fins ara les autoritats europees han aconseguit evitar l'ensorrament del sistema, ara la situació de Grècia ha arribat al que  "sembla un punt de no retorn". I davant aquest punt, assenyala, "Grècia hauria de votar 'no' (al referèndum) i el Govern grec hauria d'estar a punt, si fos necessari, per sortir de l'euro".

Un posicionament que justifica apuntant que "tot el que heu sentit sobre la irresponsabilitat grega és fals" i que l'actual situació de col·lapse de l'economia grega "té molt a veure amb l'euro", que manté encotillada l'economia hel·lena. Perquè, afirma Krugman, Grècia ja va retallar les seves despeses, ja va abaixar les pensions, ja va apujar impostos i ja va aplicar mesures d'austeritat reclamades per Brussel·les sense que això li hagi suposat al país recuperar-se de la crisi. El Nobel recorda que altres casos de recessió, com Islàndia o Canadà, van comportar devaluacions de la moneda, cosa que Grècia no ha tingut opció de fer.

TRES RAONS PER VOTAR 'NO'

Krugman conclou que la troica ha presentat a Grècia una oferta que a penes es diferencia de les polítiques aplicades en els últims cinc anys i aventura que l'objectiu era o és acabar amb el Govern de Syriza. "És, o pretenia ser, una oferta que Tsipras no pot acceptar perquè destruiria la seva raó política d'existir", sosté el Nobel que aventura que el propòsit és deixar el primer ministre fora del Govern, "cosa que passarà si els grecs temen la confrontació amb la troica i voten 'sí' al referèndum".

Notícies relacionades

Tres raons dóna Krugman per votar 'no': "Una, més austeritat és un carreró sense sortida; després de cinc anys d'austeritat Grècia està pitjor que mai. Dos, el temut caos d'una sortida de Grècia de l'euro ja ha passat; amb els bancs tancats i el capital controlat, no hi ha molt més dany que fer. I tres, cedir davant l'ultimàtum de la troica representarà l'abandonament de qualsevol pretensió de Grècia de ser independent".

I acaba contundent: "No us cregueu que els membres de la troica són només tecnòcrates explicant als grecs ignorants el que s'ha de fer. Aquests suposats tecnòcrates són de fet fantasiosos que no han respectat res del que sabíem sobre macroeconomia i que s'han equivocat en tot el que han fet". I acaba: "És hora de posar fi a això. Per contra, Grècia viurà una austeritat sense fi i una depressió sense possibilitats d'acabar".

Temes:

Grècia