Comença el funeral per Nelson Mandela a Qunu

L'ofici religiós se celebra a l'interior d'una gran carpa instal·lada a la finca de l'expresident sud-africà davant unes 5.000 persones

Funeral d’Estat de Nelson Mandela a Qunu, Sud-àfrica, el poble on va passar la infància. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts

El funeral d'Estat per Nelson Mandela ha començat avui a les 08.10 hora local (06.10 GMT) a Qunu, poble del sud-est de Sud-àfrica en què va passar la seva infància i on serà enterrat després de la cerimònia. L'ofici religiós se celebra a l'interior d'una gran carpa, on no entra la llum del dia, instal·lada a la finca de Mandela davant unes 5.000 persones, entre elles la família de l'expresident i mandataris de diferents països.

El fèretre ha recorregut el trajecte, entre la casa de Mandela i la carpa, en un remolc d'un camió militar i embolicat en la bandera de Sud-àfrica. Una guàrdia militar ha escortat el cos cap al lloc del funeral al compàs de marxes militars i mentre els canons disparaven salves en honor a Mandela.

Portat per generals, el taüt ha entrat a la carpa seguit pel president de Sud-àfrica, Jacob Zuma, el nét gran de l'expresident, Mandla Mandela, i, en una segona línia, la viuda de Mandela, Graça Machel, i la seva exdona, Winnie Madikizela-Mandela. El cor ha entonat l'himne religiós 'Lizalis' idinga lakho' per donar inici a la cerimònia.

Les restes de Mandela han estat col·locades davant de l'escenari blanc, on al fons es poden veure espelmes i una gran imatge de la cara somrient del líder sud-africà.

Notícies relacionades

Abans de la cerimònia, la filla gran de l'antic activista contra l'apartheid, Makaziwe Mandela, ha estat vista parlant amb altres membres de la família. Entre els presents hi ha líders religiosos de diferents confessions, el príncep Carles d'Anglaterra, el príncep Albert de Mònaco i líders de països com Malawi o Tanzània.

Després de cantar-se l'himne nacional, 'Nkosi Sikelele Africa', un bisbe metodista ha pres la paraula per donar inici al torn d'oradors, que continuarà amb membres de la família, amics i companys de lluita i dignataris.