ENTREVISTA A SÒNIA VERGÉS
«Al nostre sector, la dona és a tots els llocs on també podem trobar un home»
Sònia Vergés és arquitecta tècnica i responsable de l’àrea de visats i assessorament professional del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació.
L’entitat té la seva seu a Girona i compta amb quatre oficines al territori, a Figueres, Lloret de Mar, Olot i Palamós.
«Actualment, hi ha un total de 212 dones col·legiades a la demarcació de Girona, que representen un 23,5% del total»
¿Quin és el paper i la presència de la dona en el col·lectiu dels aparelladors?
En l’àmbit professional, no hi ha cap diferència entre un home i una dona. El ventall de treballs que pot fer la professió és molt ampli. Podem veure perfectament una dona sobre una bastida o forjat dirigint l’execució d’una obra i donant les ordres oportunes als diferents intervinents (estructuristes, paletes, guixaires...). El 2018, des del Col·legi, vam portar a terme una enquesta entre el col·lectiu col·legial de dones i vam poder constatar que, al nostre sector, la dona és a tots els llocs on també podem trobar un home.
¿Com ha evolucionat aquesta situació al llarg dels temps?
El sector de la construcció ha estat tradicionalment dominat pels homes, però, en l’actualitat, la construcció és un sector dinàmic i en creixement constant que compta amb una important presència de dones. Aquesta introducció gradual, dins de la nostra professió, va començar amb Elvira de Azúa Gruart, que va ser la primera dona a col·legiar-se com a aparelladora a Espanya, i va ser al Col·legi d’Aparelladors de Barcelona, el 1933. La primera dona que es va col·legiar al Col·legi de Girona ho va fer el 1972 i la dona amb la titulació més antiga ho va fer el 1968. La implantació dels estudis d’arquitectura tècnica a l’Escola Politècnica de la Universitat de Girona hi van ajudar molt. Actualment, hi ha un total de 212 dones col·legiades a la demarcació de Girona, que representen un 23,5% del total.
¿Quin és el paper de la Comissió per a la igualtat de gènere del col·legi?
La Comissió va ser creada el 2018, en el marc dels actes que es van portar a terme en l’àmbit institucional tant a Catalunya com a Espanya, i està formada per tres aparelladores, membres de la Junta de Govern del col·legi, i està oberta a la participació de qualsevol companya del col·lectiu. Aquestes persones també participen en la Comissió d’Igualtat de la Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya i de la comissió d’igualtat de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya. S’han portat a terme contactes amb altres institucions que també tenen instaurada aquesta comissió per aprofitar sinergies i posar en comú diverses actuacions. L’objectiu és donar visibilitat als greuges i problemes de les dones, en especial al sector de la construcció.
¿I quina és la tasca dels col·legiats i col·legiades aparelladors i arquitectes tècnics?
Les competències que s’adquireixen en els estudis universitaris fa que siguem uns tècnics i tècniques que intervenim en tot el procés edificatori, des de l’assessorament en la compra del solar, el control de l’execució de l’obra, fins a la demolició i tornar a començar, passant per tota mena d’informes, mesuraments i assessoraments sobre la vivenda. Des del col·legi s’engeguen campanyes publicitàries per donar a conèixer la tasca dels aparelladors i aparelladores i volem conscienciar els usuaris que les vivendes no són eternes, que també necessiten ser cuidades, i que els aparelladors i aparelladores els podem ajudar.
¿En quins municipis és present el col·legi a la demarcació de Girona?
El Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics té la seu a l’emblemàtic edifici de la Punxa de l’arquitecte precursor del Noucentisme Català, Rafael Masó. A més, el 1976 el col·legi va crear un laboratori com un mitjà de millora de la qualitat en la construcció, i des d’aleshores ha anat ampliant el seu camp d’actuació amb un ampli equip de tècnics especialitzats. Avui dia, convertit en Centre d’Estudis de la Construcció i Anàlisi de Materials (CECAM), és un centre dedicat al control de qualitat en processos d’edificació i producció en diversos camps d’activitat. Implantat al territori, col·labora amb empreses i administracions per garantir la total qualitat en totes les fases d’un projecte.
Notícies relacionades¿L’arribada dels fons Next Generation incidiran en el seu treball com a experts en rehabilitació?
Sens dubte, i els col·legis s’hi involucraran d’una manera important. Aquest és un exemple de la necessitat d’adaptar-nos a canvis normatius o exercici de nous treballs. Una part del fons Next Generation van destinats al sector de la vivenda des de la perspectiva de l’eficiència energètica. Els usuaris podran optar a subvencions amb la condició que demostrin una millora de l’eficiència energètica de la vivenda o de l’edifici. Així, els aparelladors podran informar usuaris de vivendes i d’edificis de vivendes sobre l’estat actual de la vivenda o edifici i les seves carències, a través de la Inspecció Tècnica dels Edificis (informe subvencionat 100% pels fons europeus); com millorar l’eficiència energètica amb valoració dels costos de les actuacions portar a terme i quines ajudes es poden obtenir. Els col·legis acompanyaran en aquesta tasca a través de les oficines tècniques de rehabilitació per difondre i informar sobre totes les ajudes disponibles i el seu tràmit.
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- EL LÍMIT SALARIAL DE PRIMERA DIVISIÓ El Barça millora, però no n’hi ha prou
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- ESPAI Isaacman: "Des d’aquí la Terra es veu com un món perfecte"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Accident mortal Els Mossos ratifiquen que la maquinista de Montcada va donar positiu en drogues, però matisen que els resultats no són concloents
- Festa Major Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- Tema de diumenge ¿Com està el cotxe elèctric?