El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Eleccions municipals

L’hegemonia de Núria Marín a l’Hospitalet: el PSC torna a guanyar a tots els barris el 28M

ERC, el PP i Vox es reparteixen el segon lloc al llarg de la gran ciutat catalana

L’hegemonia de Núria Marín a l’Hospitalet: el PSC torna a guanyar a tots els barris el 28M

Joan Cortadellas

  • RESULTATS | Marín (PSC) guanya però cedeix la majoria absoluta davant l’auge de les dretes

  • GUIA DE VOT | Tot el que s’ha de saber per votar a l’Hospitalet de Llobregat

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Núria Marín ha perdut la majoria absoluta a l’Hospitalet de Llobregat en aquestes últimes eleccions. No obstant, els barris de la segona ciutat més poblada de Catalunya s’han tornat a tenyir de vermell després que el PSC guanyés en tots. Una gesta que Marín ha aconseguit en tots els comicis a què s’ha presentat com a candidata: 2011, 2015, 2019 i, ara, 2023.

Si s’amplia la lupa i es posa l’ull a les seccions censals, el resultat és pràcticament el mateix i tan sols s’escapa del vermell socialista una única secció ubicada al centre de la ciutat. Una petita illa on, en aquesta ocasió, domina el groc d’ERC, grup que tornarà a ser el líder de l’oposició després de superar per la mínima el PP, amb qui empata en nombre de regidors (quatre cada un).

Així, la victòria de Marín s’ha estès al llarg de la geografia hospitalenca. L’actual alcaldessa i presidenta de la Diputació de Barcelona ha sumat més del 40% dels vots a: Can Serra (45,48%), Bellvitge (44,21%), Pubilla Cases (44,11%), les Planes (43,16%), la Florida (42,84%) i Sanfeliu (42,79%). És a dir, en barris de tres districtes diferents de la ciutat.

«Aquests resultats confirmen que malgrat la irrupció de la ultradreta, que és una mala notícia, l’Hospitalet continua sent una ciutat socialista, progressista i d’esquerres», va celebrar Núria Marín després de conèixer que havia obtingut 13 regidors.

ERC baixa però segueix com a segona força

Marín, que seguirà com a alcaldessa –falta per veure si amb un govern en minoria o en coalició– després que els resultats impedeixin la construcció de governs alternatius, també va carregar contra ERC per fer una campanya «porca i bruta» i va celebrar que la ciutadania «els hagi posat al seu lloc» amb la pèrdua d’un regidor, ha passat de cinc a quatre.

Per la seva banda, el candidat d’ERC –partit que tornarà a encapçalar l’oposició–, l’ex del PSC Jaume Graells, va expressar després de donar-se a conèixer el resultat que el context «era complicat» i, en un gest d’autocrítica, va reconèixer que «no és positiu». En una clara aposta per captar vot socialista descontent, els republicans van decidir apartar Antoni Garcia, líder republicà fins ara al consistori –en un moviment que va suposar algunes tensions en el si de la secció local–, per posar com a candidat Graells, denunciant del cas Consell Esportiu, que es va cobrar la dimissió de dos regidors socialistes –Cristóbal Plaza i Cristian Alcázar– i pel qual va arribar a ser investigada la mateixa alcaldessa, Núria Marín, tot i que la seva causa ja va ser arxivada.

D’aquesta manera, l’aposta dels republicans per Jaume Graells no va tenir el cop d’efecte esperat: «Volíem ser alternativa a un govern desgastat i tacat per la corrupció i no hem aconseguit canviar les majories», va dir Graells, que va afirmar que els republicans faran «una oposició rigorosa i exigent».

Tot i així, davant el domini indiscutible del PSC, ERC va ser la formació que va quedar en segon lloc a més barris de l’Hospitalet de Llobregat. En cinc, per ser concrets. Així, el seu millor resultat el va aconseguir al Centre, on va sumar un 17,46% de les paperetes dipositades a les urnes. El segueixen el Districte III –que integra els barris de Santa Eulàlia i Granvia Sud–, amb un 15,58% dels vots i Collblanc, amb un 15,22%.

Així, fins i tot als barris on ha obtingut més percentatge de vot, ERC, que va acudir als comicis postulant-se com a alternativa a un nou executiu de Marín, ha baixat respecte al 2019, ja que, en els passats comicis, els republicans van obtenir més d’un 20% dels vots tant al Centre, com al Districte III, com a Collblanc.

Auge de les dretes

Més enllà del PSC, els altres dos grans guanyadors de la nit electoral van ser el PP de Sonia Esplugas, fins ara l’única regidora dels populars a l’hemicicle hospitalenc i que durant aquest mandat comptarà amb quatre regidors, i l’extrema dreta de Vox, que s’estrena al ple amb tres regidors.

Així, el PP va ser la segona formació que més vegades va aconseguir quedar per darrere de Marín (4). Ho va fer a quatre barris, un menys que ERC. Així, els populars van aconseguir els seus millors èxits a la Florida (15,24%), Bellvitge (14,50%), Can Serra (14,03%) i les Planes (13,89%).

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’extrema dreta de Vox també va aconseguir la plata en alguns barris: Gornal (14,15%), les Planes (13,91) i Pubilla Cases (13,37%).

Amb tot, l’únic partit amb representació que no ha aconseguit el segon lloc a cap barri és l’Hospitalet En Comú Podem, que, d’altra banda, ha aconseguit conservar els tres regidors que ja va sumar el passat mandat. Els Comuns van obtenir el seu millor resultat al barri del Centre, on van quedar tercers amb un 14,46% de les paperetes.