El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

A l’Hospitalet

Una última bala per (intentar) frenar la urbanització de Cosme Toda

  • Un informe pericial dels comuns detecta «irregularitats» en la gran construcció de 900 vivendes, les torres més altes de les quals defineixen ja l’horitzó local

  • La plataforma Stop Massificació Cosme Toda ja havia assenyalat aquestes suposades irregularitats el 2019

Una última bala per (intentar) frenar la urbanització de Cosme Toda

Ricard Cugat

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Una última bala. Això és el que suposa el recurs administratiu que aquesta setmana ha presentat el grup municipal de l’Hospitalet En Comú Podem davant l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat per mirar de paralitzar, després de diversos intents veïnals fallits, el projecte urbanístic de gairebé 900 vivendes als terrenys de l’antiga fàbrica de ceràmica Cosme Toda de la gran ciutat catalana.

Els comuns han gastat aquest cartutx després de detectar «informació irregular» en la documentació que va possibilitar construir els gratacels del complex de Cosme Toda, al barri de Sant Josep.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

Des de la plataforma Stop Massificació Cosme Toda celebren que s’hagi invertit a «lluitar contra el negoci del maó, però incideixen que el regust és «amarg»: «Que s’hagi trigat quatre anys a reaccionar i que s’hagi fet a la cantonada de les eleccions municipals, és decebedor».

Les mateixes regidores de l’Hospitalet En Comú ja van reconèixer, després de presentar el recurs, que les obres estan molt avançades i que eren conscients que la mesura arribava «una mica tard». A aquestes altures, tres de les quatre torres més altes ja defineixen l’horitzó hospitalenc. «Hem volgut ser prudents i actuar quan hem tingut un informe pericial concloent», van assenyalar aquest dimarts els comuns.

Per la seva banda, des del consistori assenyalen que els tècnics municipals han d’estudiar el recurs per veure si els comuns «tenen raó o no». Una vegada es faci aquesta revisió, expliquen fonts municipals, el Govern local es pronunciarà sobre el cas.

Lluita veïnal

El complex urbanístic, herència del ‘boom’ immobiliari –les modificacions urbanístiques es van aprovar el 2008–, ha causat irritació entre els veïns de la segona ciutat de Catalunya des de fa anys. Així, des de 2019 alguns d’aquests hospitalencs s’han coordinat a través de la plataforma Stop Massificació Cosme Toda.

Des d’aleshores, l’entitat ha defensat que noves promocions de pisos com la de Cosme Toda «no fan sinó contribuir a agreujar el problema i engrandir la bretxa social als nostres barris». Per a aquests veïns suposa a més no poder reurbanitzar l’espai per transformar-lo en un parc urbà, en una de les ciutats més densament poblades d’Europa i en la qual escassegen les zones verdes.

El primer tinent d’alcalde de l’Hospitalet, Franc Belver, va defensar en declaracions a aquest diari el març d’aquest mateix any que «el 100% d’aquests terrenys eren privats. La ciutat aquí no tenia un pam de terra».

«Després de parlar amb els propietaris per negociar la seva transformació, la ciutat ha guanyat 9.000 metres quadrats d’equipaments i 15.000 de zona verda. Amb aquesta operació vam passar de zero metres a 15.000 de zona verda, aquí no hi ha debat», va defensar llavors el regidor.

Irregularitats ja denunciades fa tres anys

El recurs presentat per l’Hospitalet En Comú Podem es recolza en un informe pericial, firmat per l’arquitecte Isidre Santacreu, que assenyala que la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que va permetre els gratacels de Cosme Toda «incompleix» la normativa del PGM que regula les hores de sol mínimes que hauria de rebre una vivenda en el moment més desfavorable de l’any –entre les 10 i les 14 h del 21 de gener– per a «una adequada intimitat, il·luminació i aïllament».

El regust «amarg» de Stop Massificació Cosme Toda després de la presentació del recurs per part dels comuns deriva que, a més de l’avançat estat de les obres, des de la plataforma ja van denunciar les mateixes suposades irregularitats el 2019.

«Des d’aleshores ho hem comentat en reunions amb l’Agència de Desenvolupament Urbanístic, hem fet instàncies a l’ajuntament i ens hem reunit amb els grups municipals», explica Dina Sancho, portaveu de l’entitat. Sancho relata com un arquitecte de la plataforma va realitzar un estudi per comprovar el sol que rebien els edificis i que va detectar els mateixos suposats errors que ara ha exposat Santacreu.

«El problema és que no es tractava d’un peritatge oficial, que té uns costos econòmics molt elevats i que com a veïns no podíem assumir», resumeix la portaveu.

A l’expectativa

Per ara, Dina Sancho explica quela plataforma valora ara «futures actuacions i la situació actual», tot i que sí que anuncia que continuaran mobilitzant-se «contra l’especulació i la gentrificació».

En un punt similar es troben també els comuns, que esperen que l’ajuntament es pronunciï per saber si, en cas que no es paralitzin les obres, portarien l’informe pericial, aquest últim cartutx, als tribunals.

Notícies relacionades

Alhora, grues i operaris continuaran edificant el complex urbanístic, d’uns 82.000 m2. Segons les conclusions del peritatge encarregat pels comuns, si es complís la normativa urbanística, l’edificabilitat de la zona es reduiria un 34,53%, és a dir, 28.000 m2 menys a construir.

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet