10
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dimarts 31 d’octubre la princesa Elionor de Borbó i Ortiz arriba a la majoria d’edat, posant un fermall d’or al què sens dubte ha sigut el més inoblidable de la seva vida. No només a escala personal, pel que significa complir 18 anys i passar a l’edat adulta, sinó també ple que fa al seu paper com a hereva al tron. Aquestes últimes setmanes ha portat una agenda atapeïda d’actes rellevants que l’han exposat davant l’escrutini públic en diverses ocasions (i de les quals ha sortit airosa i amb nota).

Notícies relacionades

Després de la jura de bandera, el dia 7, junt amb la resta dels seus companys de l’Acadèmia Militar de Saragossa, el Dia de la Hispanitat va assistir amb uniforme de gala de dama cadet de l’Exèrcit de Terra a la desfilada militar i va debutar després al costat de Felip VI i Letícia en el besamans al Saló del Tron del Palau Reial. Amb orgull i emoció, els seus pares van seguir el seu discurs en els Premis Princesa d’Astúries, el dia 20, al Teatre Campoamor d’Oviedo, i el seu periple per Astúries, acompanyada també per la seva germana Sofia, arribada de Gal·les –on està estudiant– i l’entrega del premi al Poble Exemplar.

El mateix dia del seu aniversari, Elionor ha de jurar la Constitució davant les Corts, tal com va fer el seu pare el 1986, i al Palau Reial, el Govern li ha d’imposar el Collar de l’Ordre de Carles III. Està prevista una festa familiar privada al Pardo, on Elionor es retrobarà amb el seu avi, Joan Carles I, una escena que no es dona des de fa tres anys, quan l’emèrit se’n va anar a Abu Dhabi. També hi seran les seves tietes, les infantes Elena i Cristina, i els seus cosins, amb els quals la princesa amb prou feines ha tingut aparicions, en els últims anys.


Elionor va néixer amb generoses galtes. /

EFE / ÀNGEL DÍAZ

3,5 quilos i 47 centímetres

La primogènita dels llavors prínceps d’Astúries, Felip de Borbó i l’experiodista Letícia Ortiz, va néixer a les 01.46 hores del 31 d’octubre del 2005 a l’Hospital Ruber Internacional de Madrid. Va pesar 3,54 grams i va mesurar 47 centímetres, i els seus pares la van presentar als mitjans de comunicació a l’exterior de la clínica set dies després. Van anunciar que es diria Elionor, «perquè té molts vincles històrics i ens agradava».


Elionor, en la presentació de Sofia. /

EFE / BALLESTEROS

Sofia, germana i confident

Tot i que una es prepara per ser reina i l’altra no, això no les distancia. Les germanes estan molt unides, són grans amigues, còmplices i companyes. La segona filla de Felip i Letícia, que ara estudia batxillerat a Gal·les, va néixer en el mateix centre mèdic que Elionor, el 4 de maig del 2007. Li van posar Sofia per la seva àvia paterna.




Elionor, el seu primer dia d’escola. /

JOSÉ LUIS ROCA

Al col·le «de grans»

Vestida amb l’uniforme de l’escola Santa María de los Rosales, d’Aravaca (Madrid), amb motxilla rosa i un somriure d’orella a orella, el setembre del 2008, Elionor va començar la seva etapa escolar. De la mà dels seus pares, a les portes de casa seva, va saludar els periodistes amb un «avui començo el col·le de grans».


Elionor i Sofia, de concert a Palma. /

GTRES ONLINE

Els estius, a Palma

A més de les fotos de la família al complet a la catedral i el Club Nàutic a la badia de Palma, els prínceps aprofitaven les seves vacances ‘públiques’ a l’illa per acudir a cites culturals. En aquest cas, tots quatre van disfrutar d’un concert organitzat per USP Fundació Alex, l’agost del 2009. Com era habitual de petites, les nenes vestien a conjunt.


Elionor va celebrar a Sud-àfrica el triomf de ‘la Roja’. /

DAVID CASTRO

Celebrant el Mundial de Sud-àfrica

Les infantes Elionor i Sofia li van robar el protagonisme a ‘la Roja’ de Vicente del Bosque. Almenys en les portades de la premsa del cor, que va recollir el moment històric de la consecució del Mundial de Sud-àfrica, el 12 de juliol del 2010, amb imatges de les nenes amb la Copa del Món, i també, és clar, amb el famós petó entre el porter Iker Casillas i la reportera Sara Carbonero.


Elionor, en la comunió de Miguel Urdangarín. /

EFE / BORJA

El clan, a la Zarzuela

Aquesta imatge dels reis emèrits junt amb els seus tres fills i tots els nets és una de les últimes en què tota la família, al complet, posa junta. Va ser en la comunió de Miguel Urdangarin (el fill baró petit de la infanta Cristina), a finals de maig del 2011, que es va celebrar als jardins del Palau de la Zarzuela.



Elionor, en un posat familiar a palau. /

CASA REIAL / CRISTINA GARCÍA RODERO.

Reportatge a palau

Dos anys abans de convertir-se en reina consort, Letícia va ser complimentada amb un reportatge amb motiu del seu 40è aniversari. En el reportatge de Cristina García Rodero la família apareix d’allò més relaxada, disfrutant d’un dia assolellat als jardins de palau. Elionor, del braç del seu pare, una posició que cada vegada ocuparà més.


Elionor, amb els seus cosins, a l’escola de vela de Palma. /

EFE / BALLESTEROS

Classes de vela

Igual com l’esquí, la vela és un dels esports favorits dels Borbons. La seva tradició es remunta a Alfons XIII, que ho va descobrir primer a Sant Sebastià i després a Santander. Els seus descendents, en canvi, ho continuen aprenent i practicant a Palma de Mallorca. En aquesta imatge, tots els nets de Joan Carles i Sofia posen a l’escola de vela de Cala Nova, a Palma de Mallorca, l’agost del 2013.


Elionor, en la proclamació de Felip VI. /

EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

Princesa d’Astúries

Després de 39 anys de regnat, Joan Carles va abdicar en el seu fill. El 19 de juny deL 2014 Felip VI va ser proclamat rei i la seva primogènita es va convertir en princesa d’Astúries. La foto del relleu de la reialesa espanyola es va produir aquell mateix dia al balcó central del Palau Reial. Elionor va acabar la llarga i densa jornada esgotada de tant agitar la mà.


Elionor va rebre la comunió a l’escola. /

EFE / BALLESTEROS

La comunió, d’uniforme

Als 9 anys, Elionor va rebre la primera comunió a l’escola. En lloc del típic vestit blanc, en la seva senzilla cerimònia va portar el que és costum en el seu centre docent, l’uniforme escolar; les nenes: faldilla grisa abancalada i una americana blau marí amb corbata de ratlles i l’escut de l’escola, jersei blau i sabates negres. Ella va portar el cabell solt amb dues cues laterals.


Letícia en el partit Atlètic de Madrid – Bayern de Munic. /

EFE / FRANCISCO GÓMEZ

A la llotja de l’Atlètic de Madrid

Es diu que, igual com el seu pare, la princesa Elionor sospira per l’Atlètic de Madrid (i Sofia pel Reial Madrid). Als 10 anys, l’hereva va acudir per primera vegada a la llotja d’honor d’un esdeveniment esportiu: va ser en el partit de semifinals de la Champions League entre l’equip blanc-i-vermell de la capital espanyola i el Bayern de Munic. Es va asseure al costat del president del club ‘colchonero’, Enrique Cerezo.


Elionor, primer retrat oficial sola. /

EFE / CASA DE S.M. EL REI / FRANCISCO GÓMEZ

Primer retrat oficial sola

Amb motiu del 12è aniversari de la princesa d’Astúries, la Casa de S.M. el Rei va publicar a la web el primer retrat oficial d’Elionor. En solitari, amb el vestit vermell de Carolina Herrera que va lluir el Dia de la Hispanitat, l’hereva posa al balcó del Palau Reial de Madrid.


Elionor rep el Toisó d’Or. /

REUTERS / JUAN MEDINA

Amb el Toisó d’Or

«Soc el teu pare i confio en tu plenament». El dia en què Felip VI arribava als 50 anys també li va imposar a Elionor la insígnia del Toisó d’Or, en una solemne cerimònia al Palau Reial, en el que va ser el seu primer acte oficial com a protagonista. La més alta distinció de la Corona espanyola, que data de 1429, li va ser entregada amb aquestes paraules: «Et guiaràs permanentment per la Constitució i serviràs Espanya amb humilitat i faràs teves totes les preocupacions, alegries, anhels i sentiments dels espanyols».


Elionor, en l’entrega dels Premis Princesa d’Astúries 2019. /

EFE / BALLESTEROS

Primers discursos

Tot just complir els 13, va fer el seu primer discurs en solitari a l’Institut Cervantes de Madrid, llegint el primer article de la Constitució. I quan estava a punt de complir 14 també es va estrenar oferint un parlament en la cerimònia de lliurament dels Premis Princesa d’Astúries 2019. Amb aplom i serenitat va parlar durant cinc minuts davant els premiats i convidats de la cerimònia: «A casa meva, les paraules Espanya i Astúries sempre estan unides amb la mateixa força amb què les ha unit la història. Així ho sento al meu cor», va dir.


Elionor, tornada al col·le amb mascareta. /

EUROPA PRESS / RAÚL TERREL

Al col·le, amb mascareta

La pandèmia de la Covid va canviar les nostres vides el 2020. Tots incorporem al nostre ‘vestuari’ la mascareta higiènica i el gel hidroalcohòlic. La princesa Elionor va començar el curs el setembre amb el preceptiu tapaboques, i amb presa de la temperatura per part dels professors de l’escola. Com va passar en tants i tants centres educatius, al cap de pocs dies de començar, una companya va donar positiu i tota la classe es va haver de confinar.


Elionor, a l’Atlantic College (Gal·les). /

CASA S.M. EL REI

Batxillerat a ‘Hogwarts’

Amb un somriure d’orella a orella, Elionor va posar al jardí del castell de San Donato, seu de l’UWC Atlantic College, a Gal·les, on des dels 16 anys va cursar el Batxillerat Internacional. Les imatges de l’hereva en la pintoresca construcció del segle XII on hi ha el campus va fer que molts internautes ho comparessin amb el famós Hogwarts, de la saga Harry Potter. Actualment, és la seva germana Sofia la que estudia allà.


Elionor, en els 42 Premis Princesa d’Astúries. /

EFE / ELOY ALONSO

Cita al Teatre Campoamor

El 2022, l’hereva va viatjar des del Regne Unit per presidir els Premis Princesa d’Astúries. «Els joves som conscients que la situació actual no és fàcil, que el món ha canviat i continua canviant i que la millor manera de progressar passa per mantenir l’entusiasme per conèixer, equipar-nos amb responsabilitat i capacitat d’esforç, aprendre dels que en saben, dels que fan la seva feina de manera impecable, sovint en silenci», va comentar. A partir del 2024, tal com va fer el seu pare el 1986 quan va arribar a la majoria d’edat, s’espera que la princesa presideixi en solitari aquesta gala.


Elionor, a la recepció del Dia de la Festa Nacional a Madrid. /

EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

Un ‘besamans’ molt comentat

Pocs dies abans d’arribar a la majoria d’edat, Elionor es va estrenar en el ‘besamans’ de la Festa Nacional vestida amb l’uniforme de gala de l’Exèrcit de Terra, saludant un per un els més de 2.000 convidats a la recepció, inclosos alguns dels seus companys a l’Acadèmia Militar de Saragossa, amb qui va compartir somriures.