4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A l’estiu no ve gaire de gust maquillar-se amb bases que es fonen al sol a causa de les altes temperatures. Ara bé, hi ha un parell de tendències ‘makeup’ que estan arrasant en plena temporada de canícula entre les ‘celebrities’ i que s’han fet virals a TikTok. Es tracta del ‘backwards makeup’ (maquillar-se del revés) i dels llavis ‘xoco-boomer’, dos trucs que afavoreixen en tots els rostres perquè sublimen la bellesa natural de la pell (el conegut ‘efecte bona cara’), d’una banda, i que donen un aspecte sucós i amb molt volum als llavis, de l’altra.

Sobre la primera tendència, les dues famoses que millor la representen són Rosalía i Sofía Richie. Les pells de la diva catalana i de la model i filla petita del cantant i compositor Lionel Richie són envejables (i molt envejades) per la seva lluminositat (que no és el mateix que tenir brillantors).

¿Com aconsegueixen que malgrat anar maquillades la seva pell no es veu pesada ni saturada? El truc no és emmascarar les imperfeccions, sinó realçar el to de la seva pell. En això es basa el ‘backwards makeup’, tal com l’ha batejat David Deibis, un dels ‘makeup artist’ més talentosos que hi ha a Espanya.

Aplicació inversa

«Amb el maquillatge del revés s’aconsegueix que l’efecte sigui més natural i el maquillatge es quedi més integrat. Els productes s’apliquen en ordre invers, no així els cosmètics, de manera que només estem parlant de tècnica de color», explica el maquillador oficial de la firma Perricone MC.

Les pells tenen textures, imperfeccions, hi ha zones amb més greix que d’altres, hi ha vermellors... Durant molt temps les hem criminalitzat. Però amb el pas del temps hem après a estimar-les. «La part bonica de les pells és que es vegin reals i que utilitzem el maquillatge com una eina per potenciar més la bellesa», puntualitza Raquel González, cosmetòloga i directora tècnica de la mateixa firma.

‘Backwards makeup’, pas a pas

Contornejar

Tradicionalment, després de tenir la pell preparada i hidratada amb el nostre ‘skincare’ habitual, hauríem anat directes a aplicar la base de maquillatge; ara bé, amb aquesta tendència primer contornejarem amb un producte de contorn o ‘bronzer’ que es pot aplicar sobre la pell amb l’ajuda dels tous dels dits per definir els angles del rostre. «Així aportarem un efecte pronunciat en aquelles zones en les quals més sol incidir el sol, com la línia del cabell, els pòmuls, el mentó...»

La base

A continuació, seguirem amb la base de maquillatge, que l’aplicarem amb una brotxa gruixuda en moviments circulars perquè es quedi ben integrada. Les que tenen textura sèrum i acabat natural i no massa pesat són les més recomanables, perquè es fonen millor amb el contorn.

Toc de sol

Per finalitzar i donar «aquest toc de sol que besa la pell –descriu Deibis–, un no s’ha d’oblidar de posar un toc de color a les galtes, que rejoveneix i dona un aspecte saludable. A més, fa la sensació que hem estat prenent el sol i ajuda a potenciar el bronzejat».

Cal recordar que tot això no serveix de res si abans no es prepara bé la pell. ¿Com? És bàsic tenir-la ben hidratada, perquè el maquillatge no es quarteri i es mantingui intacte tot el temps que es pugui. I abans d’hidratar cal netejar i també exfoliar (per eliminar impureses i cèl·lules mortes). D’aquesta manera s’aconsegueix un efecte de pell polida i lluminosa. Després, cal aplicar un sèrum de vitamina C, que optimitza la producció de col·lagen i elastina. Finalment, és imprescindible una crema hidratant amb efecte antioxidant.


A més de la pell, aquest estiu 2023 el focus ‘beauty’ també està als llavis, i amb la tècnica ‘xoco-boomer’ s’aconsegueix que es vegin més sucosos, gruixuts i suaus (i sense punxades).

Notícies relacionades

Les reines d’aquest artifici són la ‘influencer’ i personalitat de TikTok Silvia Ruiz, i la creadora de contingut Tina Beauty. Com explica el maquillador David Deibis, «el terme es refereix a la unió de dues paraules: xocolata i ‘Boomer’, el xiclet espanyol més famós de la història».

Llavis ‘xoco-boomer’

Llavis ‘xoco-boomer’Aquests llavis combinen el color marró de la xocolata amb el rosa xiclet.

Delineat amb ‘bronzer’

Amb un perfilador que sigui un o dos tons més fosc que el nostre to delinearem els llavis com si utilitzéssim perfilador. Es recomana fer-ho amb la brotxa fina de delineat. També es pot crear més volum amb l’efecte ‘over the lip’, tal com ho fan artistes com Aitana i Jennifer Lopez, que no és altra cosa que fer-la just per sobre del contorn dels llavis.

Farcit gruixut

A continuació, cal omplir lleugerament l’interior del llavi, com fent un perfilat interior, però aquesta vegada més gruixut i que es pot difuminar amb el dit. El contrast del color natural amb el del ‘bronzer’ crea un volum que dona volum als llavis.

El toc final: labial o coloret

Com a colofó hi ha dues opcions: aplicar un labial o un coloret. Aquest últim pot donar molt joc. Es pot triar entre un labial rosa xiclet, amb textura de bàlsam, o el coloret que més ens agradi, rosa, i generar aquest efecte ‘gloss’ amb un bàlsam hidratant que aporti brillantor.