Als 92 anys

Mor Carmen Sevilla, el candor del ‘Telecupón’ i estrella del cine pudorós dels 50 i 60

3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’actriu Carmen Sevilla ha mort aquest dimarts als 92 anys a l’Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz de Madrid, on va ser traslladada diumenge passat després d’empitjorar el seu estat de salut des de la residència geriàtrica d’Aravaca, on vivia des del 2015. Fa sis anys l’actriu i presentadora, un dels rostres més populars de la televisió, va ser diagnosticada d’Alzheimer.

L’última aparició de la llegendària actriu va tenir lloc durant la gala del 20è aniversari de Telecinco –cadena que va viure la seva tornada a la petita pantalla a finals del 1991–, un esdeveniment en el qual es va fer evident algun problema de salut donat el seu discurs inconnex que van haver de tallar els presentadors de la gala. Amb la qual cosa la seva retirada de la televisió es va materialitzar el 2010, un any després de ser diagnosticada d’Alzheimer, després de presentar durant anys ‘Cine de barrio’.

Matrimonis i èxits

 Nascuda al barri sevillà d’Heliópolis el 1930, Carmen Sevilla es va casar amb el compositor, arranjador i director d’orquestra espanyol Augusto Algueró, amb qui va tenir el seu únic fill, i en segones núpcies amb l’empresari Vicente Patuel, que va morir l’any 2000, després de 15 anys de matrimoni. La coneguda com la Nòvia d’Espanya va guardar una estreta amistat amb grans artistes com Lola Flores, Sara Montiel i Paquita Rico.

Sevilla va participar en 80 pel·lícules, tant a Espanya com a l’Argentina, Mèxic, França i Itàlia, però també a Hollywood (EUA). Va ser ballarina, cantant i presentadora de televisió. Va començar com a ‘bailaora’ el 1942 de la mà de la cantant i actriu Estrellita Castro, va debutar en el cine a ‘Serenata española’ (1947) i el juliol del 1949 va tenir el seu primer paper protagonista a la pel·lícula ‘Jalisco canta en Sevilla’, junt amb Jorge Negrete.

Èxits en els 50 i 60

Amb la dècada dels 50 arribaria la seva primera gran època d’èxit, i es convertiria en una de les actrius més sol·licitades pel públic i va treballar en produccions internacionals. En la dècada dels 60 també va ser l’etapa en què es va consolidar com a cantant i va publicar 15 discos de coples, boleros, tangos i xotis. Als anys 70 va tornar a aconseguir el suport del públic i de la crítica i la seva popularitat es va mantenir amb els seus treballs i intervencions a la televisió, on va intervenir en la sèrie sèrie titulada ‘Ada Madrina’, amb Jesús Puente.

L’època del ‘cuponsito’

Inoblidable va ser també la seva aparició diària al capdavant del ‘Telecupón’ de Telecinco des de finals del 1991 fins al 1997, on va conquistar el públic amb la seva naturalitat i va deixar expressions per a la memòria col·lectiva com les «ovejitas» i el seu «cuponsito», o a l’espai d’Antena 3 ‘Queridos presentadores’, junt amb Bertín Osborne. Després de passar per diversos treballs a Canal Sur i Canal 9, va recalar a TVE, on va estar al capdavant programes com ‘Cine de Barrio’ des del 2004 al 2010.

Notícies relacionades

Ha sigut reconeguda amb guardons com la Medalla d’Or al Mèrit al Treball (2001) i la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts (2003), així com un Fotogramas de Plata, un TP, una Antena i un Micròfon d’Or i la Medalla d’Andalusia o el premi a tota una vida de cine de la Comunitat de Madrid, entre d’altres.

 A més de Filla Predilecta de Sevilla, dona nom a avingudes de Roquetas de Mar (Cadis) i Marbella (Màlaga), a carrers a San Pedro de Alcántara (Màlaga) i Villafranca de Córdoba (Còrdova) i compta amb una estrella al Passeig de la fama de Madrid.