Curiositats de ‘Queen B’

Deu coses que no sabies de Beyoncé (com el seu nom o per què cria abelles)

Deu coses que no sabies de Beyoncé (com el seu nom o per què cria abelles)

GETTY / KEVIN MAZUR

6
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Queen B’ està de tornada. A sobre del seu cavall platejat, una Beyoncé més diva que mai, actua avui, 8 de juny, a l’Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona. Aquest serà l’únic concert a Espanya de la seva gira ‘Renaissance World Tour’, després de meravellar amb el seu xou portentós a Suècia, Bèlgica i el Regne Unit (i que no s’han perdut altres cantants de primera fila, com Dua Lipa, Ariana Grande, Selena Gomez, Zara Larsson o fins i tot les Spice Girls). Als seus 41 anys, i en contra de l’edatisme que regeix també en aquesta indústria, no hi ha qui tussi a la icona pop, a la ‘reina del R&B’ que va voler ser més que la millor veu de la seva generació, ja que també és una acèrrima feminista i antiracista i una bona aliada LGTBIQ+.

Aquest és un decàleg de curiositats d’una de les superestrelles més influent de tots els temps: ningú té més Grammys que ella (32 en porta per ara).

L’origen del seu nom

Beyoncé Giselle Knowles-Carter(Houston, 4 de setembre de 1981) es diu així per la seva mare, Tina Knowles-Lawson, el nom de soltera del qual és Celestine Beyoncé. L’oncle matern de ‘Queen B’ va comentar l’origen en el documental ‘Beyoncé: Life is a But Dream’ (2013): «La meva germana Tina no creia que tinguéssim prou nens en la família per mantenir el cognom. Així que li va posar Beyoncé, el nostre cognom com a nom».

La profe de ball

Abans que la música, la petita Beyoncé es va interessar pel ball. I gràcies a la seva professora Darlette Johnson va descobrir que dins d’ella hi havia una superestrella. «Vaig taral·lejar una cançó i ella la va acabar i em va deixar flipada», va comentar la mestra a la CNN el 2013. «I jo li vaig dir que la cantés de nou però no va voler perquè era molt tímida. I li vaig prometre que li donaria un dòlar, i llavors la va tornar a cantar», va afegir.

Un Rosalía en tota regla

Igual com a Rosalía li va anar molt ‘malamente’ en el ‘talent show’ ‘Tu sí que vales’, el 2008, del qual va ser expulsada pel jurat, Queen B tampoc va triomfar en el seu primer concurs de talents a què es va presentar, ‘Star Search’. Corria el 1993, ella tenia 12 anys, i el seu primer grup es deia ‘Girl Tyme’. No es van emportar el premi, però va quedar marcada per aquell «moment decisiu» [anys després va incloure un fragment del programa en el videoclip ‘Flawless’]. La fama mundial li va arribar amb un altre grup, de R&B, les Destiny’s Child, amb Kelly Rowland i Michelle Williams, i amb el seu pare com a representant.

Número de la sort

El 4 és el seu número favorit. Per quatre motius: perquè ella compleix anys un dia 4, del mes de setembre. També el seu marit els compleix el 4 de desembre, i la seva mare, el 4 de gener. A més, es va casar un 4 del mes 4, del 2008, amb el totpoderós raper Jay-Z, amb qui va començar a sortir amb 18 anys (i ell ja estava en la trentena). Ell li va posar les banyes amb Rachel Roy, exdona d’un productor amb qui havia treballat, però ella el va perdonar i va escriure diverses cançons. Avui continuen feliçment junts, tots dos porten tatuat a un dit la xifra romana IV, i són pares de tres fills: Blue Ivy Carter (11 anys), cantant i assídua d’alfombres vermelles i partits de bàsquet, i els bessons Sir i Rumi (6 anys).

Parella musical milmilionària

El 2013, Beyoncé i Jay-Z van ser proclamats com ‘la primera parella musical milmilionària’. Segons ‘Forbes’, ell té avui un patrimoni net de 2,5 mil milions de dòlars. El 2019 es va convertir en el primer multimilionari del hip-hop, gràcies a diferents negocis de licors i xampany, la seva col·lecció d’art i de música. La fortuna d’ella ascendeix a 500 milions. Segons Billboard, la intèrpret de ‘Break My Soul’ podria recaptar entre 200 i 275 milions de dòlars amb la gira ‘Renaissance’. Més o menys el que els acaba de costar la seva nova llar: la mansió més cara de Califòrnia, una joia arquitectònica de 2.800 metres quadrats a Malibú amb vista a l’oceà Pacífic.

Deessa de l’entrenament

Expliquen que a Beyoncé no li agrada perdre el temps dormint, i que quan surt de gira comença a assajar les seves coreografies a les cinc del matí. Té una habilitat prodigiosa per ballar i cantar alhora, cosa que, segons ‘Rolling Stone’, va aconseguir gràcies al seu pare, que va insistir que entrenés així. El seu entrenador personal avui assegura que és capaç de cantar un àlbum complet «amb tota la calor de Geòrgia».

Una ‘fashion victim’

El seu armari està ple de dissenys d’alta costura, des de Versace, Givenchy o Ralph & Russo, passant pels espanyols Palomo Spain o María Escoté. Els ‘looks’ dels concerts de ‘Renaissance’ són autèntiques desfilades (Alexander McQueen, Loewe, Mugler...). Al principi era la seva pròpia mare, que és dissenyadora la que li cosia a mà centenars de vidres i perles als seus vestits. Ella mateixa va llançar el 2018 una marca d’‘activewear’, Ivy Park, en col·laboració amb Adidas, tot i que l’acord acaba d’extingir-se fa un mes (no venia gaire). Però s’ha rescabalat amb una col·laboració d’alta costura amb Balmain.

Criadora d’abelles

«Sé que sona estrany, però tinc dos ruscos al meu jardí», va explicar Queen B [‘bee’, en anglès, és abella] a l’edició britànica de ‘Vogue’, el desembre del 2020. «Tinc entorn de 80.000 abelles i preparem centenars de pots de mel a l’any. Em vaig interessar pels ruscos perquè les meves filles Blue i Rumi pateixen unes al·lèrgies terribles i la mel té innombrables propietats curatives», va explicar la diva.

Empatada amb Mariah Carey

El 2020, Beyoncé i Mariah Carey són les úniques artistes femenines que han aconseguit arribar al número u de les llistes Billboard Hot 100 en les últimes quatre dècades diferents: els 90, els 2000, la dècada del 2010 i la del 2020.

Gairebé ‘Ha nascut una estrella’

Molt abans que Bradley Cooper i Lady Gaga protagonitzessin el ‘remake’ d‘’Ha nascut una estrella’ Beyoncé va estar a punt de fer-ho. El 2012, el projecte l’havia de dirigir un tal Clint Eastwood, però va ser llavors quan Beyoncé es va quedar embarassada. L’artista, no obstant, apareix acreditada com a actriu a nou films, com ‘Carmen: A Hip-Hopera’ (2001), ‘Austin Powers en Miembro de Oro’ (2002), ‘La pantera rosa’ (2006) o ‘Cadillac Records’ (2008), i també li va posar veu a la Nala en la versió en anglès d’‘El rei lleó’ (2019).

Temes:

Beyoncé