Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

‘Clean look’: el maquillatge «bona cara» que obsessiona a TikTok, en 5 passos

No és anar sense maquillatge com Sara Sálamo als Goya, però quasi. «Després de la pandèmia la gent s’ha adonat de la importància de tenir una bona pell i la vol lluir», apunta el maquillador Jesús Serrano

‘Clean look’: el maquillatge «bona cara» que obsessiona a TikTok, en 5 passos

INSTAGRAM

5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pandèmia ens va deixar el feliç ‘maskné’ (amb la fricció de les mascaretes se’ns va irritar la pell, es van tapar les glàndules sebàcies i vam tornar a tenir grans com d’adolescents), però també ens va portar un interès inusitat per la cura de la pell (skincare) i pel maquillatge perfecte per presumir d’una pell saludable, una moda que les xarxes han batejat amb el ‘hashtag’ #cleanlook, que fins ara porta té de 600 milions de visualitzacions a TikTok. No és el «no maquillatge» o la «cara rentada» que va reivindicar l’actriu Sara Sálamo a la gala dels Goya 2023dissabte passat, però quasi.

És a la plataforma de vídeos curts on la tendència ‘beauty’ ‘clean look’ ha tingut més èxit i on també la podem trobar amb altres noms succedanis, com #cleanmakeup, #makeupfaceclean o #wetmakeup. A més, normalment s’associa a un recollit polit amb la ratlla enmig.

«Després de tant temps sense sortir de casa, mirant-nos al mirall durant l’aïllament, la gent es va adonar de qui era realment, al natural, i va donar importància a lluir una pell cuidada i a no amagar-la sota capes de maquillatge», subscriu Jesús Serrano, el «Mario Dedivanovic espanyol» (el maquillador del famós ‘contourning’ de Kim Kardashian) i expert de l’‘ombra aquí, ombra allà’ que només a TikTok ja té més de 3 milions de fans dels seus ‘tips’. 

«El coronavirus va enfonsar un 80% la venda de productes de maquillatge a la cadena per a la qual jo treballava, a la Puerta del Sol de Madrid; just el mateix percentatge en què havia pujat el negoci de l’‘skincare’», observa aquest jove que es va especialitzar en perruqueria i maquillatge amb l’estilista de la reina Sofia i que va fer algunes de les seves «pràctiques» en diversos rodatges, com el del film d’Álex de la Iglesia de 2010 ‘Balada triste de trompeta’. Ara és un dels mestres espanyols del maquillatge amb més alumnes a les xarxes. Als seus videoconsells li agrada pintar-se «com una porta», però Serrano sap que la moda que tira més és «el maquillatge minimalista i natural»

Fans número 1

«El ‘look’ molt natural, de cara rentada i de pell fresca i sucosa (com es defineix en el sector l’efecte que s’aconsegueix amb el #cleanlook) és el que està buscant cada vegada més el públic», opina l’expert, que ressalta que entre les seguidores més famoses d’aquesta tendència hi ha ‘tops’ com les germanes Hadid, tant Gigi com Bella, i la petita de les Kardashian, Kendall; models, com Hailey Baldwin, ‘influencers’, com l’empresària sueca Matilda Djerf, actrius com Zendaya i dives internacionals de la talla de Rosalía.

«És un maquillatge que a més rejoveneix i, amb una mica de pràctica, es pot aconseguir de manera ràpida i senzilla», incideix Serrano. Només cal seguir diverses normes i evitar certs errors que poden arruïnar l’efecte «bona cara». 

Fugir de les pols

Per començar, «el principi bàsic és utilitzar productes en crema, que aporten un toc més natural» i «no s’ha de posar gaire quantitat», aconsella Serrano, que resumeix aquest maquillatge així: «És el típic de cara rentada dels anuncis de cremes hidratants a la televisió».

«Es tracta de ressaltar la bellesa natural de cada un», insisteix el maquillador, per a qui «els acabats molt mat i carregats estan passats de moda». En definitiva, com remarca l’expert: «El ‘glow’ (brillantor) és sinònim de salut i joventut. A una pell madura mai se li pot posar maquillatges mat, no perquè ressalti més les imperfeccions o les arrugues, sinó perquè treu llum i afegeix encara més edat».

Al següent vídeo, Jesús Serrano resumeix els lectors del Club d’Estil d’El Periódico com aconseguir un ‘clean look’ de 10 i després detalla els 5 passos a tenir en compte per aconseguir el maquillatge natural de moda, així com els errors a evitar:  

@gsusserranomua #makeupfaceclean #tipsmakeup #tipsmaquillaje #makeupnomakeup #MadeWithKeurigContest ♬ Calm LoFi song(882353) – S_R

La preparació

El primer és fer-se el tractament habitual. «Si tens la pell greixosa, sempre cal aplicar un primer color mat a la zona T per controlar el greix i que el maquillatge ens duri tot el dia. Les pells seques han d’utilitzar un sèrum en oli o un hidratant. Per descomptat, si tenim temps, ve molt bé abans preparar la pell amb una mascareta hidratant o ampolles efecte ‘flash’.

La base

El maquillatge ha de ser fluït i en poca quantitat, diu Serrano. «Un dels productes que estic utilitzant últimament i que m’agrada molt és el sèrum amb color de L’Oréal (Accord Parfait Nude Sérum) o el de Wet N Wild. Porten àcid hialurònic i aporten una mica de color, com una BBCream, però molt més fluida i lleugera. I la pell queda molt bonica».

El contorn

«Tot i que sembli que no, en aquest tipus de maquillatge també es pot fer ‘contourning’, però molt subtil», explica Serrano. I és que, si apliquem només la base de maquillatge, el rostre queda pla, perd volum. Per recuperar-lo cal utilitzar contorn en crema. «És molt important que les pells clares utilitzin un sub to fred (marrons grisencs), com el to Amber, de Fenty Beauty, o el Wonderstick de Nyx, de to universal.

Coloret i il·luminador

El coloret, en crema, «també es pot utilitzar a les parpelles i als llavis per completar aquest ‘look’ més net, natural i homogeni. I rematar la boca amb un ‘gloss’ o un bàlsam, en general. I l’il·luminador, que s’aplica al pòmul, a sobre del coloret, també es pot posar als ulls per aportar llum a la mirada

Els ulls

En aquest apartat, Serrano assenyala que és molt personal ressaltar més o menys la mirada, si bé en el ‘clean look’ el normal és aplicar una mica de màscara de pestanyes i pentinar les celles amb un fixador. «De la moda, el que t’acomoda», resumeix l’expert.

... Finalment, errors a evitar:

▶️El ‘clean look’ no és el millor maquillatge per cobrir taques del sol, pigues o imperfeccions.

Notícies relacionades

▶️Millor no perfilar els llavis, però si es fa cal elegir un to igual que el de la nostra pell.

▶️Mai s’ha de fixar amb pols o almenys no fer-ho entot el rostre. Tot i que amb el pas de les hores el producte en crema perd una mica de brillantor, no se n’ha d’aplicar més per evitar donar densitat al maquillatge i, per tant, treure naturalitat. Per rematar el ‘look’, l’òptim és utilitzar fixador de maquillatge en esprai, que aporta brillantor.

Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí t’explicarem què és l’últim crit al carrer i a les xarxes socials i et donarem trucs perquè no se t’escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registra't a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.