Setmana de la Moda de Nova York

Custo Barcelona: «Seria un plus important col·laborar amb Rosalía»

En la seva 51a desfilada a la Gran Poma, l’incombustible dissenyador català ha presentat la seva nova col·lecció, ‘Welcome to the Other Side’, un cant a la creativitat i la innovació amb anoracs de plomes XXL i vestits metal·litzats

Custo Barcelona: «Seria un plus important col·laborar amb Rosalía»

UGO CAMERA

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Custo Barcelona ha tornat a la seva capital internacional de la moda fetitxe: Nova York. En la Setmana de la Moda de la Gran Poma va clavar una pica Ángel Custodio Dalmau Salmons (Tremp; Lleida, 1959) el 1997, quan la llavors emergent New York Fashion Week (NYFW) començava a despuntar davant cites deganes com París i Milà. Custo va ser l’únic europeu convidat i el ‘The New York Times’ va caure rendit als peus del que va batejar com la ‘customania’. El món sencer havia de conèixer aquest català que va seduir amb les seves samarretes molt ‘cool’ als estilistes de sèries com ‘Friends’ i ‘Sexe a Nova York’, el mateix que va desfermar la bogeria quan Julia Roberts va sortir de la botiga a Manhattan del dissenyador que anava per a arquitecte carregada de bosses. La protagonista de ‘Pretty woman’ va portar algunes de les seves peces amb els seus icònics estampats en pel·lícules tan taquilleres com ‘Notting Hill’ i ‘Novia a la fuga’. I no va ser l’única actriu, també Bridget Fonda va vestir de la firma a ‘Jackie Brown’, de Tarantino. I Madonna, i Brad Pitt, i Natalie Portman...

Des d’aleshores, la història d’amor de Custo amb Nova York i el mercat nord-americà no ha fet sinó que enfortir-se, ja que és el seu mercat principal i on el dissenyador sol presentar sempre les seves noves creacions. Just coincidint amb aquest Sant Valentí, el més veterà dels dissenyadors espanyols en la Setmana de la Moda de Nova York ha tornat a conquistar la ciutat dels gratacels amb ‘Welcome to The Other Side’, la seva nova col·lecció per a la pròxima tardor i hivern.

Fans fervorosos

Custo coneix bé el seu públic més fervorós, i en la seva 51a desfilada ha sortit a donar-los el que esperen d’ell: «Molt entusiasme i realitzant una feina molt rigurosa sobre la nostra genètica, sobre mantenir-la i alhora canviar-la i refrescar-la». «Es tracta de continuar sent els mateixos però d’una forma diferent», recalca el dissenyador de l’eterna joventut i de l’esperit lliure i revolucionari.

Tot i que Custo es confessa fan de la música electrònica de Jean-Michel Jarre, reconeix que el títol de la seva col·lecció, ‘Welcome to the Other Side’, i de l’àlbum homònim del 2021 del compositor francès, és només una coincidència. L’expressió li ha servit per sintetitzar l’esperit de les noves peces que presenta, on «la funcionalitat, estètica i comoditat s’uneixen a la creativitat amb una clara aposta pels volums i línies, i una arriscada selecció de materials», que són marca de la casa des de fa més de quatre dècades.

Com sempre, Custo afirma que busca «l’emoció i la sorpresa» en el seu públic. En realitat, sap, «no són peces que realment necessitis, però totes tenen un component molt emotiu», resumeix. «Al final és el que la gent espera de nosaltres i és el que li oferim», diu amb orgull. «Entenem que la nostra roba no és absolutament necessària, sí que és funcional, però no indispensable. El títol de ‘Benvinguts a l’altre costat’ és perquè cada vegada més intentem que sigui un projecte molt emocional», revela l’inquiet creador, que tan sols fa un mes que s’ha embarcat en un altre projecte artístic, amb una col·lecció NFT’s composta per 10.000 obres digitals inspirades en 118 dels seus estampats més icònics.

Vestir Rosalía

Se sap un referent a la capital nord-americana de la moda, on cap altra jove catalana universal no deixa de triomfar últimament, Rosalía, la diva total, a la qual li agrada vestir amb les millors firmes. «Ens faria molta il·lusió poder vestir Rosalía, un gran referent. Seria un plus important poder col·laborar amb ella, ens encantaria poder tenir l’oportunitat algun dia», confessa, ja que, al seu judici, «una gran varietat dels seus dissenys li quedarien molt bé, a més, crec que la nostra col·lecció està alineada amb els seus valors».

«Aquesta col·lecció que presentem a Nova York és una versió una mica més reduïda de la que mostrarem a Madrid [dissabte vinent] i Barcelona. A la capital espanyola exposarem 12 sortides més. A Madrid també ajuda que disposem d’un parell de dies més, i sempre intentem allargar-la una mica per diferenciar-la», relata Custo.

Anoracs de plomes, l’estrella

Notícies relacionades

Li costa decantar-se per una peça favorita de ‘Welcome to the Other Side’, però assenyala que «s’ha fet una feina especial amb els anoracs de plomes tècnics ‘oversize’ amb aspecte metal·litzat tot i que amb teixits molt suaus, els abrics i els vestits». Sobre aquests últims, s’han mostrat durant la desfilada dissenys amb obertures, asimetries i una arquitectura polida.

També s’han vist pantalons sobredimensionats, i minifaldilles que combinen amb ‘tops’, i que busquen provocar l’emoció en la dona que aposta per la seva seguretat i empoderament. Una proposta hivernal no exempta de la seducció dels tons metal·litzats i brillants que fan que el color, constant sempre a Custo, sigui el protagonista desitjable fins i tot a l’hivern. Finalment, també han destacat els botins i les botes de mitja canya coordinades amb les peces.