Un encàrrec de Lluís XVIII

França reclama un quadro a Madonna

L’alcaldessa d’Amiens demana a la reina del pop ‘Diana i Endymion’, de Jérôme Marin Langlois, una obra de 1822 que va desaparèixer del museu de la ciutat al nord del país gairebé al final de la Primera Guerra Mundial

França reclama un quadro a Madonna

ANGELA WEISS / AFP

  • De Madonna a Shakira, Eva Mendes o Brigitte Macron: 10 parelles famoses en què elles són més grans que ells

  • Madonna, geni del Renaixement

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un misteriós afer plana sobre Madonna, just ara que està el món d’enhorabona davant la pròxima gira de la reina del pop, un homenatge a la seva carrera de 40 anys de «megaèxits». ‘Celebration’ la portarà de nou per Espanya després de la seva última actuació, el 2015, amb el ‘tour’ ‘Rebel Heart’. Com llavors, només farà un concert, l’1 de novembre d’aquest any, al Palau Sant Jordi de Barcelona (les entrades, perseguidíssimes, surten a la venda aquest mateix divendres.

Just alhora s’ha sabut que Madonna podria estar disfrutant a la seva mansió d’una obra d’art que França reclama. L’alcaldessa de la ciutat d’Amiens (al nord de França), Brigitte Fouré, ha fet aquest dimarts la volta al món amb la petició que ha fet a les xarxes socials a la Ciccone perquè presti un quadro a la ciutat.

Fouré insisteix que hi ha un «vincle especial» entre la ciutat i l’obra de principis del segle XIX que una vegada va estar exposada al museu d’Amiens, prestada pel Louvre de París, fins que es va perdre sense deixar rastre durant un bombardeig alemany el 1918, gairebé al final de la Primera Guerra Mundial. Així doncs, es considera que va ser robat. El préstec de la ‘Diana i Endymion’, que es creu que és del pintor neoclàssic francès Jérôme-Martin Langlois (1779-1838), seria una oportunitat per fer lluir la candidatura d’Amiens com a capital europea de la cultura el 2028 (la ciutat guanyadora serà anunciada per la Unió Europea al desembre).

L’oli va ser encarregat per Lluís XVIII per decorar el Saló de Diane del Palau de Versalles. Acabat el 1822, va ser adquirit per la República Francesa el 1873 i deixat pel Louvre al museu d’Amiens abans del conflicte bèl·lic.

Comprat a Sotheby’s

El quadro que tindria Madonna al seu saló va ser comprat a Sotheby’s per 1,3 milions de dòlars i ha sigut vist en fotografies del compte de la cantant a les xarxes socials.

En aquestes imatges, es pot veure que el quadro és idèntic al desaparegut, però alguns mesuraments fets a partir de les imatges mostren que li falten tres centímetres d’altura.

Segons alguns experts, si és l’obra original se li hauria tret aquesta part per eliminar la data i la firma de l’autor.

El museu ha presentat accions legals contra «persones desconegudes» pel robatori de la pintura, cap de les quals, segons Fouré, ha de preocupar Madonna.

Notícies relacionades

«Madonna, vostè probablement no coneix Amiens [...], però hi ha un vincle especial entre vostè i la nostra ciutat». Després, l’alcaldessa comenta que Amiens serà candidata a la Capitalitat Europea de la Cultura el 2028, per això, diu: «M’agradaria que amb aquest motiu ens pugui prestar aquest quadro».

Si al final Madonna accedís a la súplica, segons ha advertit el canal públic France 3, potser no la tornaria a veure penjada a les seves parets. Si l’obra arribés a territori francès, podria no tornar a sortir del país, ja que les obres que pertanyen a l’Estat francès no poden ser venudes.