Promesa de la moda

Bad Gyal, Quevedo i la minifaldilla daurada del seu vídeo junts, ‘Real G’

Parlem amb Javier Guijarro, el modista acabat de graduar a l’Escola Superior de Disseny de Barcelona que ha creat l’enlluernadora peça de cuir que llueix la diva del Maresme en el seu últim clip amb el cantant canari

Bad Gyal, Quevedo i la minifaldilla daurada del seu vídeo junts, ‘Real G’

INSTAGRAM / JAVIER GUIJARRO / FOTO: NATALIA CORNUDELLA

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Bad Gyal és la noia daurada que triomfa en el vídeo de ‘Real G’, la col·laboració que a principis de mes va fer amb Quevedo. Dos dels millors ambaixadors de la música urbana, amb permís de Rosalía, s’han ajuntat per rendir homenatge als ‘real G’, un terme utilitzat en el món del hip-hop per definir la gent fidel al seu estil. Precisament, d’això en va sobrada la diva del Maresme, que acaba de rebre el premi MTV a la millor artista espanyola i que serà una de les reines del cartell del Primavera Sound 2023. Ningú ‘perrea’ com ella amb els seus ‘looks’ del dosmil que l’han convertit en icona de la moda ‘ratchet’, roba curta i accessoris ostentosos.

I així es mou en el seu últim vídeo sobre un escenari –cabell ros, sandàlies d’agulla, top llaçat i una enlluernadora faldilla a joc d’escassos 30 centímetres–, mentre l’intèrpret del ‘hit’ de l’estiu, ‘Quédate’, ho dona tot amb la tornada («‘Siempre se mueve sexy (Sexy) / Me hace elevarme de aquí (De aquí)’».

«Aquesta mini la vaig dissenyar fa un parell d’anys per a un treball de la carrera», recorda Javier Guijarro, acabat de graduar a l’Escola Superior de Disseny de Barcelona i que a finals de novembre va rebre el primer premi del centre adscrit a la Universitat Ramon Llull amb la seva col·lecció final d’estudis. «Després de quatre anys fent el grau ja tenia ganes per fi de començar a tocar una mica el món laboral», explica aquest barceloní de 22 anys, que no podia començar la seva etapa de millor manera: premi i col·laborant amb l’equip d’estilistes del vídeo dels artistes del moment.

«L’única opció que tenim els joves estudiants dissenyadors per anar ensenyant el nostre treball és a través de les xarxes. Jo vaig acabar convertint el meu compte personal d’Instagram, on pujava fotos meves, en el compte on vaig començar a mostrar els meus treballs. La carrera no em deixava gaire temps lliure», recorda.

A tercer va arribar el moment de fer un projecte amb cuir. I d’allà va sorgir un conjunt d’un top i una mini en color or que Guijarro també va pujar al seu compte. «Així és com la xarxa d’artistes, dissenyadors i estilistes de Barcelona van veient el teu treball i et van coneixent. Gent que just anys després resulta que és a l’equip d’estilistes de Bad Gyal. S’hi van fixar i van recordar el meu disseny i em van trucar per veure si l’hi podia deixar per a aquest vídeo», explica Guijarro.

Retocs a la mini

Així va ser, i també van demanar permís al jove modista per fer uns retocs a la faldilla, perquè s’adaptés millor a la silueta i a l’estil de l’artista nascuda a Vilassar de Mar el 1997, que no fa música dancehall, ni trap, ni reggaeton, ni R&B, sinó tot una mica alhora. «Soc superfan d’ella des dels seus inicis, des que el 2016 va treure ‘Pai’, aquella versió catalana del ‘Work’ de Rihanna amb què es va fer viral a Youtube», recorda Guijarro, que admet que el seu enamorament sobtat amb Quevedo «ha sigut aquest estiu, com li ha passat gairebé a tothom», gràcies a l’himne de ‘Bizarrap Music Sessions vol 52’.

«Van decidir que els encaixava molt amb l’estètica que buscaven per al vídeo amb Quevedo aquest 2022», explica. «El que jo trec d’això és que un perfil tan gran com el de l’Alba [Alba Farelo és el veritable nom de la cantant] es fa ressò del teu treball, t’exposa i et fa publicitat», comenta. «És la meva millor col·laboració fins ara en la moda –explica–. Tot i que també m’han demanat altres treballs per a revistes o artistes menys coneguts, com Hadren, un músic emergent de l’escena ‘underground’ d’ara de Barcelona, un artista que fa techno experimental molt bo», explica el dissenyador.

«Quan van fer el ‘fitting’ [les proves de vestuari] em van demanar si la podien transformar una mica, i els vaig donar llum verda perquè, a més, després es podia revertir. També em venia de gust veure què feien ells amb la peça, i bé, simplement van canviar una mica l’obertura», diu.

Els millors dissenys

Guijarro està treballant i ultimant el seu dossier amb aquesta faldilla i altres dissenys seus que més aplaudiments han rebut. Com els pantalons denim d’extracampana que llueix ell mateix en una de les fotos del seu perfil. «Va ser el meu primer èxit», admet el jove, que, tot i que ha dissenyat roba per a dona, explica que li ve molt de gust dissenyar roba per a home: «Vull renovar les siluetes clàssiques de camises i pantalons».

Notícies relacionades

Els seus referents són Cristóbal Balenciaga i mestres que van triomfar als 90, com Jean Paul Gaultier i Thierry Mugler. De les figures que admira de l’actualitat diu que es queda amb Jonathan Anderson [el geni que ha reinventat Loewe], Glenn Martens, de Diesel; i del panorama nacional, no dubta a lloar Palomo Spain.

La seva intenció és marxar a París a principis d’any, presentar allà el seu treball i acabar de formar-se com a dissenyador cursant un màster al famós Institut Francès de la Moda. Estaria encantat, confessa, de tornar després i triomfar amb els seus dissenys en desfilades com els de la 080, la passarel·la de moda de la seva ciutat.