Setmana de la Moda a Barcelona

080 Barcelona Fashion: les desfilades de la segona jornada de la 30a edició

Is Coming, Larhha, Simorra, Eñaut, Txell Miras i Dominnico han convidat a un viatge oníric amb les seves desfilades al recinte modernista de Sant Pau

ELISENDA PONS

  • Així han sigut les desfilades de la primera jornada: Escorpion, All That She Loves, Tíscar Espadas, Lola Casademunt by Maite i Amlul

  • Dominic i Yolancris, de Rosalía a tocar el cel de la moda

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si la primera jornada de les desfilades de la 080 va ser una oda al color, l’entusiasme i l’alegria de trobar-nos de nou, la cita d’aquest dimecres s’ha presentat com una invitació a viatjar a mons llunyans i de somni; almenys en els seus primers compassos, que han arrencat amb una mica menys de públic a les primeres files.

IS COMING

Un ‘Hotel a Barbados’. Amb aquest nom tan evocador ha desfilat la firma fundada fa uns tres anys per Constan Hernández, que va fundar i va presidir Hoss Intropia fins que la va deixar i va tornar a reenganxar-se a la moda amb Is Coming, un nou projecte sorgit gairebé alhora que la pandèmia. Va portar gran part d’aquell equip, una família a la qual pertany la bilbaina Usua Echegoyen, directora creativa de la firma, que, als seus gairebé 60 anys, ha malgastat una energia increïble en la seva primera desfilada presencial a la plataforma de moda catalana (si bé va ser present en les digitals).

«El que vull és divertir-me, i que la meva filla de 22 anys es posi la meva roba», ha assegurat a l’acabar la presentació de la col·lecció, que ha resumit així de gràfica: «El Carib, una princesa Margarita decadent, en una nit de festa sense fi al caire d’una piscina». Un ‘attrezzo’ ideal on s’emmarca la seva nova proposta, una col·lecció que segueix la línia de les tres que la van precedir: atemporalitat i versatilitat. Però aquí, a més, jugant el dia i la nit, amb un colorit explosiu, estampats geomètrics –característics dels anys 20– i combinacions de teixits. Inspirada en l’Amèrica Central colonial, les americanes i pantalons masculins de lli, les faldilles exagerades combinades amb jaquetes petites i les camises masculines, en delicats tons préssec, lila, rosa i verd clar. I també una mica de subtil ‘brilli-brilli’ metal·litzat, que «combina fins i tot amb unes xancletes», segons Usua.

LARHHA

La següent col·lecció ha continuat el viatge unes dècades més endavant, com als anys 50, perquè les siluetes abullonadas, capes i abrics globus i, sobretot els tocats, en forma de caputxes superembuatades, han sigut tot un tiberi per als amants del llegat de Balenciaga, sobretot, però també de Valentino.

I és que Larhha, la firma dels arquitectes Miguel Marín i Natalia Llorca, que han desfilat per primera vegada a la 080 Barcelona Fashion, crea els seus vestits com si fossin edificis, amb volums arquitectònics de cap a peus, influïts també per les obres de Moneo i Gehry.

Les seves siluetes de gran dramatisme i experimentació, que combinen des de l’estil més clàssic fins als ‘looks’ més macarres, i esportius, han comptat amb un bon nombre de ‘tiktokers’ i ‘influencers’, com Cris Mata, o una de les expertes en moda més influents i reconegudes a Espanya, Clara Courel (encara més popular des de la seva participació l’estiu passat al ‘reality’ de Netflix ‘First Class’).

SIMORRA

La firma de Javier Simorra, encarregada de tancar l’edició passada, ha presentat una col·lecció, ‘Nomad’, composta per un total de 27 ‘looks’ (de cinc a set peces cada un). Més de quatre dècades d’experiència que, tanmateix, no li han impedit partir de les idees més avantguardistes. Victoria Mitjans, dissenyadora de la firma, ha explicat que «la idea central són les superposicions, les capes, peces que podem portar amb nosaltres tota la vida». El primer conjunt, l’únic negre que ha desfilat, pertany a una ‘càpsula’ –ja en botigues– anomenada ‘Polaris’. Aquesta és l’estrella per la qual es guien els nòmades en el seu viatge.

Després d’aquest primer ‘look’ han seguit d’altres en una paleta base de crus, beig, marrons i verds, però a la qual s’han unit també altres colors, com el taronja, el malva i un fúcsia molt canyer. Llana de borrec, parques, llanes i un estampat de Jacquard que s’ha repetit en diversos models, i fins i tot combinat amb serrells.

Les desfilades han continuat després amb:

EÑAUT

La firma del dissenyador basc establert a Barcelona Eñaut Barruetabeña, guanyador del Premi Nacional al Disseny Emergent de la Generalitat, ha presentat una proposta minimalista i una visió sostenible.

TXELL MIRAS

Notícies relacionades

La dissenyadora de Sabadell, tota una institució a la passarel·la de moda catalana, ha presentat una col·lecció l’eix de la qual està en les línies geomètriques.

DOMINNICO

Ha tancat la jornada l’alacantí Domingo Rodríguez Lázaro (1994), més conegut com a Dominnico, i per ser el creador dels ‘looks’ de la gira d’‘El mal querer’ de Rosalía, així com altres d’espectaculars que han lluït Beyoncé, Lady Gaga, Chanel o Lali Espósito. En la seva primera desfilada a la setmana de la moda de Barcelona, ha presentat estilismes amb caràcter ‘athleisure’ en una col·lecció homenatge a les seves arrels i als seus pares, titulada ‘Nenne Spring 2023’. «Potser la meva col·lecció més conceptual fins ara».