080 BARCELONA FASHION

Dominic i Yolancris, de Rosalía a tocar el cel de la moda

Els dissenyadors favorits d’altres dives com Lady Gaga, Beyoncé, Lizzo i les Kardashian i de les convidades mil·lennistes perfectes expliquen les claus del seu èxit i eleven el glamur a la passarel·la de Barcelona

Dominic i Yolancris, de Rosalía a tocar el cel de la moda
  • La 080 Barcelona Fashion crea una desfilada de moda de segona mà

5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hi ha dues marques catalanes que tota diva voldria tenir al seu armari. La firma nupcial i d’alta costura YolanCris, de les germanes Yolanda i Cristina Pérez (Barcelona, 1978 i 1979), i la de prêt-à-porter Dominnico, de l’alacantí Domingo Rodríguez Lázaro (1994). De generacions diferents, tots dos són meticulosos en el patronatge, en la investigació de nous teixits, en la inclusió de públics heterogenis i en l’art de barrejar estils, des del boho i el rocker fins al glamur clàssic. A més, comparteixen clientes famoses, com Rosalía, que els ha catapultat fins a l’infinit i més enllà, ‘trá-trá’.

De Rosalía al cel. Per això les dues cases de moda són un dels plats forts d’aquesta 30a edició de la 080 Barcelona Fashion, en la qual per fi torna al directe. Abans de presentar les seves noves col·leccions al recinte modernista de Sant Pau –‘Idilia’, on YolanCris es recrea amb l’estètica clàssica, els encaixos francesos brodats a mà, i ‘Nenne Spring 2023’, potser la col·lecció «més conceptual» del guanyador 2021 del prestigiós premi WON amb què recorda els seus orígens, la seva infància, els seus pares i aquell «‘nene’ aquest apel·latiu carinyós amb què la meva mare anomenava el meu pare», en paraules del creador–, els modistes han compartit amb EL PERIÓDICO el secret del seu èxit mundial, com la diva total de Sant Esteve Sesrovires s’hi va fixar per enlluernar en les seves actuacions, i com també ho han fet una llarga llista de ‘celebrities’ de la música, la tele i les passarel·les.

Beyoncé, Lady Gaga, las Kardashian, Dua Lipa, Lizzo, Shakira, Ariana Grande, Priyanka Chopra, Elle MacPherson, Lali Espósito, Chanel, Aitana, Lola Indigo... L’esquadró és aclaparador. ¿Qui no recorda els conjunts de volants i ‘shorts’ en llima i fúcsia de Rosalía a la gira d’‘El mal querer’ del 2019? ¿O el rosa amb metres i metres de tul que la reina de les ‘motomamis’ va lluir en els Grammy Llatins un any abans?

Tracte amb Rosalía

«Ens vam conèixer via Instagram i va sorgir l’oportunitat. Vam treballar de manera conjunta i va ser molt guai poder dissenyar una col·lecció per a Rosalía. Després ha tornat a vestir-se amb ‘looks’ de Dominnico diverses vegades, de fet aquest mes tornarem a veure-la de la marca a la revista ‘Vogue’ Espanya i Milà. I si sorgeix l’oportunitat estaré encantat de continuar imaginant ‘looks’ per a ella», explica el jove dissenyador, tot un rei Mides també als EUA, l’Argentina i el Brasil.

En el cas de YolanCris, la relació amb Rosalía venia d’abans. «Ens va contactar la seva germana Pili. Nosaltres la vestíem per als seus primers bolos a Barcelona. També era nostre el disseny vermell amb el qual va cantar aquella versió de Los Chunguitos [‘Me quedo contigo’]», recorda Yolanda, que explica com va ser treballar amb la germana de l’artista: «Ella sempre em deia: ‘Tu saps com s’ha de vestir una dona, i no me la disfressis gaire, que ja saps que a les dones hi ha una sèrie de coses que ens agraden, i d’altres que no’. Segons la impulsora de l’estil nupcial bohemi a principis del 2000, «molts dissenyadors quan vesteixen un famós el que volen és lluir el seu treball i no tenen en compte que l’ha de portar una dona, i que hi ha coses que no li quedaran bé. Però això cal respectar-ho sempre, és un codi sagrat per a mi», reivindica la creadora que ha vist «despullades» un munt de famoses.

Despullades

«Tracto igual una persona anònima, que una diva. Jo les veig totes despullades, i allà ja no hi ha filtres. El que jo els he de donar és tranquil·litat i professionalitat. Al final, acabem parlant com qualsevol altra persona. I això ho agraeixen. El postureig no va amb mi», es vanta Yolanda, que sense donar noms assegura que les estrelles «estasn plenes de manies, del tipus ‘que no se’m vegi gens de pit, que el vull pla; tapa’m els braços, que no m’agraden, o no em posis aquest material, perquè suo molt’». Però, «¿qui no en té?», es pregunta la creadora.

Assegura Yolanda que continua proposant ‘outfits’ a Rosalía, «però ara és molt inaccessible», lamenta. Segons explica, la cantant de ‘Bizcochito’ «té ara molta gent al voltant. Li passa una mica com a les Kardashian, que tenen filtres molt durs, és difícil accedir-hi. Tenen molts contractes amb marques, i no és el mateix», observa la dissenyadora, que en el sonat casament de Kim Kardashian i Kayne West, el maig del 2014, es va ocupar dels vestits de dama d’honor de les germanes de la núvia: Kourtney, Kloé, Kendall i Kylie Jenner. Es va armar tant d’enrenou internacional amb aquella jugada, que després va ser Beyoncé la que va triar un dels seus vestits de núvia per recollir el premi al millor vídeo de l’any a la gala dels premis MTV 2016.

Yolanda Pérez, dissenyadora de YolanCris, al seu ‘atelier’.

/

Via estilista

Notícies relacionades

Aquell mateix any, l’estilista de Lady Gaga també li va demanar a YolanCris 10 vestits, i al final el que va escollir per a la seva actuació en la desfilada de Victoria’s Secret va ser un disseny sirena d’encaix amb roses vermelles que «tothom pensava que era de D&G, però no, era nostre», explica orgullós.

Igual que Rosalía, Dominnico ja era fan de Lady Gaga quan el 2017 li va contactar el seu estilista per demanar-li algunes peces que després l’artista va airejar a Instagram, per a delit del creador, que es confessa «admirador» de totes les dives per igual: «Són estrelles de l’espectacle i icones d’estil per a mi». No obstant, amb algunes, com Lali Espósito, la relació «és més estreta». I, tot i que no té una musa preferida –en té prou, diu, que sigui «una persona lliure, poderosa, que se senti feliç amb el seu cos i amb la seva identitat sexual»– la seva mirada apunta ara cap a Billie Eilish, a qui li faria especial il·lusió vestir.