Assassina glamurosa

Patrizia Reggiani: ¿qui és Lady Gucci, la viuda negra d’Itàlia a qui dona vida Lady Gaga a ‘House of Gucci’?

La venjança, la gelosia i l’ambició han mogut des de sempre els fils de la vida de la dona que va ordenar matar el net del fundador de la casa de moda italiana

Patrizia Reggiani: ¿qui és Lady Gucci, la viuda negra d’Itàlia a qui dona vida Lady Gaga a ‘House of Gucci’?

REUTERS / STEFANO RELLANDINI

6
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ostentosa, venjativa, excèntrica, ambiciosa i maquiavèl·lica són només alguns dels adjectius que defineixen la personalitat de Patrizia Reggina, més coneguda als 80 i 90 com Lady Gucci, la viuda negra de la moda o, per extensió, d’Itàlia sencera. La seva imatge envoltada de policies al jutjat de Milà on se la va declarar culpable de planejar l’assassinat del seu exmarit, Maurizio Gucci, i se la va condemnar a 29 anys de presó, gairebé es perden en la memòria si no fos per l’‘operació rescat’ de la pel·lícula de Ridley Scott, que explica la història de poder, diners, traïció i escàndol al si d’un dels clans més famosos de la moda, els Gucci.

Notícies relacionades

Les primeres imatges que s’han avançat del film mostren una Lady Gaga imponent al paper de la recargolada exconvicta. Després del seu Oscar a la millor cançó original per la seva balada ‘Shallow’ d’Ha nacido una estrella’, Stefani Joanne Angelina Germanotta, de 35 anys, ha posat aquesta vegada tota la carn a la graella per disputar-se la pròxima estatueta a millor actriu amb rivals com Kristen Stewart, una altra ferma candidata pel seu paper de Lady Di a ‘Spencer’.

«Han passat tres anys des que vaig començar a treballar en això i sent sincera i transparent, he viscut com ella durant un any i mig. I vaig parlar amb l’accent durant nou mesos», ha revelat en una entrevista a ‘Vogue’ Lady Gaga, a qui acompanyen en el repartiment Adam Driver, Al Pacino, Jared Leto, Salma Hayek i Jeremy Irons. El film, que s’estrenarà el 26 de novembre, ha ressuscitat l’interès per la ‘socialité’ Reggiani, una de les malvades per excel·lència de la història de la moda. Però, ¿qui va ser realment aquesta dona?

El Rolls Royce i la bicicleta

L’obsessió pel luxe li va venir marcada pels seus propis pares. Nascuda el 1948 al si d’una família de classe mitjana-baixa –la seva mare era cambrera i el seu pare, camioner–, a la Patrizia li va començar a agradar el glamur quan els seus progenitors es van mudar a Milà i el seu pare va poder estalviar una mica de diners, que feia servir a complimentar la seva filla. Li va comprar abrics de pells –la seva debilitat– i esportius. Amb aquesta targeta de visita, la nena ja crescuda va començar a infiltrar-se en l’alta societat de la ciutat. Així va arribar a fer-se amb. D’entre les frases més conegudes que defineixen la seva personalitat ostentosa, aquesta: «És millor plorar en un Rolls-Royce que ser feliç en una bicicleta».

Una caçafortunes desbocada

Com no podia ser d’altra manera, en una d’aquelles festes de la ‘jet’ a què anava, a finals dels 60 Patrizia va conèixer Maurizio Gucci (Adam Driver), fill de Rodolfo i net del fundador el 1906 de la casa de moda, Guccio. El 1972 es van casar. I a ella se li van obrir les portes del paradís. Escapades al xalet de St. Moritz, als Alps Suïssos; a l’àtic de gairebé mil metres a l’Olympic Tower de Manhattan; al iot de fusta ‘Creole’, amb 64 metres d’eslora, el més gran del món; a la vil·la Acapulco; a la granja de Connecticut, o a totes les illes privades que ‘Mauizia’ –l’apel·latiu del matrimoni i la matrícula dels seus cotxes– disfrutaven per tot el món. «Maurizio se sentia lliure amb mi –va explicar Patrizia a ‘The Guardian’ –. Ens divertíem, érem un equip». El matrimoni semblava feliç i van tenir dues filles: Allegra i Alessandra. Va ser llavors quan se la va començar a conèixer com Lady Gucci, ja que organitzava festes temàtiques de moda amb convidats tan famosos com Jackie Kennedy. No reparava en despeses, i només en orquídies es gastava 10.000 euros al mes.

Crisi a l’imperi i a la parella

El 1983, quan va morir Rodolfo Gucci, que sempre va veure Patrizia com una caçafortunes, Maurizio va heretar el 50% de la companyia, que estava en crisi. Va litigar amb el seu tiet Aldo i el seu cosí Giorgio per treure-se’ls de sobre i controlar ell solet tot Gucci, companyia que des d’un principi Patrizia sempre havia somiat amb portar ella mateixa. La baralla es va acabar el 1993, quan Maurizio va vendre el 50% a Investcorp, un banc àrab de Bahrain. Patrizia gairebé li ve algun atac: «Estava molt emprenyada amb ell per molts temes, però en especial per perdre el negoci familiar», va dir llavors. La marca va entrar en crisi fins que, uns anys després, ressuscitaria gràcies al treball del seu nou director creatiu Tom Ford. Però ja era tard per al matrimoni, ferit de mort.

L’amant, la vident i el sicari

El 1985, va descobrir que el seu marit li estava sent infidel amb una altra dona, Paola Franchi. La parella es va separar, però no es va divorciar fins el 1991, i Maurizio li continuava passant una pensió alimentària de mig milió de dòlars a l’any. Va deixar de ser Lady Gucci i la gelosia se la menjava. Va començar a assetjar Franchi per telèfon, acusant-la de dilapidar la fortuna Gucci. El 1992 va ser operada amb èxit d’un tumor cerebral, i en la convalescència se’n va anar a viure amb la seva amiga, la pitonissa Pina Auriemma (Salma Hayek), amb qui va tenir llargues converses sobre el seu ex. Al final, la seva vident la va conduir fins a un sicari, l’endeutat propietari d’una pizzeria, Benedetto Ceraulo, que va rebre 300.000 euros per disparar tres vegades a Maurizio a l’entrada d’un luxós edifici d’oficines de Milà. Amb 46 anys, el magnat va caure mort el 27 de març del 1995. «Estava furiosa amb Maurizio. Vaig anar preguntant a tothom, fins i tot al botiguer del barri, ¿hi ha algú que tingui el valor d’assassinar el meu marit?», ha explicat Patrizia en un recent documental. Les guerres intestines del clan Gucci van fer pensar en un primer moment que els assassins havia sigut els cosins, no obstant, unes punxades telefòniques van delatar Patrizia, a qui van arrestar el 1997.

«La més Gucci de tots»

Va ser condemnada a 29 anys de presó, que es van quedar en 26 després d’un intent de suïcidi. Al final, n’ha complert 18, ja que des del 2014 està en llibertat. Hauria pogut sortir abans, però és cèlebre la frase amb què va rebutjar una feina que li oferia un tribunal italià per obtenir la condicional: «Mai he treballat a la meva vida, i no tinc intenció de començar ara». La ‘viuda negra de la moda’, com se la coneix ara que vesteix de Zara, presta els seus serveis a una coneguda joieria de Milà i gairebé cada cap de setmana es passeja pels barris més exclusius de la ciutat amb un lloro a l’espatlla. «Encara em sento la més Gucci de tots», ha assegurat a ‘La Repubblica’.