On Catalunya

EFECTES DEL CANVI CLIMÀTIC

La metròpoli de Barcelona inicia la temporada de platja abordant el fenomen de la regressió

robert-ramos-3

robert-ramos-3 / Robert Ramos

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les platges metropolitanes ja han viscut el primer cap de setmana de la temporada d’estiu, després que quedés oficialment inaugurada perl’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) dijous passat en un acte celebrat a Gavà, en què l’ens va explicar com es pretén abordar el fenomen de la regressió i els efectes provocats pelcanvi climàtic al litoral barceloní.

L’esdeveniment va comptar amb la presència de l’alcaldessa del municipi baixllobregatenc, Raquel Sánchez, que va reivindicar una "resposta global" i una "solució tècnica viable" per revertir aquesta regressió i potenciar el model de preservació, posant d’exemple les polítiques adoptades pel municipi, on s’ha engegat un dispositiu específic durant l’estiu per "fer compatible l’ús social de les platges amb el respecte per l’entorn".

"Gavà és un exemple de cura i respecte pel territori, per l’entorn natural, per unes platges amb un valor paisatgístic incalculable i, alhora, generadores de riquesa econòmica", va assenyalar l’alcaldessa. No obstant, i malgrat que va apuntar que des de fa anys s’aposta per "un model basat en la sostenibilitat i l’equilibri", ara s’enfronta a "nous reptes, que requereixen més esforços".

Nou pla per revertir la regressió

Per això, va explicar Xavier Segura, gerent de l’AMB, s’està treballat amb el Ministeri per la Transició Ecològica en l’elaboració d’un pla d’estabilitat que minimitzi els efectes del canvi climàtic, que, segons l’ens metropolità, ha fet que els últims quatre anys s’hagi perdut un 17% de la superfície total del litoral metropolità i un 25% de sorra lliure.

Una de les actuacions possibles d’aquest pla a mitjà termini és la construcció de barreres submergides per protegir el litoral de l’onatge dels temporals i del baix impacte ambiental. En aquest sentit, l’AMB està desenvolupant un avantprojecte per a l’estabilització de les platges de Gavà-Viladecans, amb l’objectiu de buscar solucions a curt termini per minimitzar l’erosió amb mesures basades en la naturalesa i les infraestructures "toves".

En aquesta línia, una alternativa menys agressiva als espigons és la col·locació d’un geotub, un geotèxtil cilíndric submergit i no visible des de la superfície que s’omple de sorra del fons marí per reduir la força de l’onatge en cas de temporal, l’impacte del qual en el fons marí és mínim i que es pot retirar quan sigui necessari. 

Usos socials de les platges

Un altre dels grans objectius de l’AMB els últims anys ha sigut mantenir la compatibilitat entre l’ús públic i la funció ambiental de les platges, apostant per connectar aquests espais oberts amb el teixit urbà a través de passejos marítims. Ara, està treballant amb el ministeri per impulsar l’acabament d’alguns trams inacabats, com a les platges de la Murtra i la Pineda de Viladecans, al nord de Gavà o en el tram central del passeig de Castelldefels. 

En termes ambientals, una de les mesures més importants dels últims anys ha sigut la creació i el manteniment dels sistemes dunars, amb una inversió de 256.000 euros que ha servit per crear 105.000m² de dunes i plantar 14.000 exemplars de vegetació autòctona. Sistemes que actuen com a barrera natural contra l’onatge i que, a més, suposen una reserva important de sorra que aporta estabilitat a aquests espais. 

La megafonia intel·ligent arriba a Gavà 

Durant l’acte d’inauguració, el gerent de l’AMB també ha anunciat l’extensió, en aquest temporada, del sistema de megafonia intel·ligent, que arribarà a les platges de Gavà i serà apte per donar cobertura 5G en un tram de 1.700 m de longitud ubicat entre el carrer de Sitges i el final del passeig marítim.

Amb l’objectiu de donar avisos de seguretat d’informació pública als usuaris de la platja, es col·locaran un total de 12 puntals que portaran integrat un botó per a situacions d’emergència i endolls USB per facilitar la càrrega de mòbils i dispositius similars.

Notícies relacionades

L’AMB inverteix uns 4 milions d’euros anuals en el manteniment i la millora de les platges metropolitanes, que reben, de mitjana, uns 10 milions d’usuaris a l’any, la qual cosa repercuteix directament en les economies locals dels vuit municipis metropolitans de la costa, que es nodreixen d’aquest turisme d’estiu.  

Més notícies de Gavà i Viladecans en les edicions locals d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA