Pujada de preus

La despesa energètica desborda els clubs de futbol de Primera i Segona Divisió

  • Els equips professionals han vist incrementada la factura del consum de llum des de principis d’any en un 40%

  • Els partits en hora diürna no suposen cap estalvi, ja que les televisions obliguen a tenir tots els focus dels estadis encesos per la qualitat d’imatge.

La despesa energètica desborda els clubs de futbol de Primera i Segona Divisió

DAVID RAMÍREZ

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Els clubs de LaLiga aquesta temporada no només s’han de preocupar a mantenir sans els comptes per aconseguir unes plantilles de futbolistes prou competitives. Des de mitjans d’any, l’augment de les tarifes elèctriques està suposant un contratemps per a les economies de tots els clubs de Primera i Segona Divisió, que, en alguns casos, busquen alternatives imaginatives per reduir despeses: llums de baix cost, panells solars o companyies elèctriques com a patrocinadors.

De mitjana, al llarg d’aquest 2022, cada club ha vist augmentat en un 40% el pressupost energètic, ja que al cost de la llum cal afegir-hi el del gas, en el funcionament de les calefaccions dels estadis, l’aigua calenta dels vestidors i la posada en marxa de les cuines a la zona de convidats, sobretot en recintes com el Camp Nou i el Santiago Bernabéu.

Instal·lacions sostenibles

Molts clubs, sobretot a les seves ciutats esportives, aposten per instal·lacions més o menys sostenibles, on la despesa energètica resulta menor. Pioner en aquest aspecte ha sigut el Celta, amb la creació del complex Afouteza, a les muntanyes de Vigo. Inaugurada el novembre del 2020, es tracta d’una edificació totalment innovadora i que aposta per la sostenibilitat. Altres equips ja estan treballant en la transformació energètica per qüestions econòmiques, ecològiques i també pensant en la lluita contra el canvi climàtic. «El nostre club ja té pressupostada la instal·lació d’energia solar a Tajonar, on hi ha la ciutat esportiva, en un termini màxim de 24 mesos», explica Santi Zuza, director de comunicació de l’Osasuna. «Nosaltres hem incorporat l’empresa Enhol entre els nostres patrocinadors. Assumeix part de la despesa energètica que generen les nostres instal·lacions», afegeix.

Un estadi gasta uns 25.000 quilowatts per partit. No hi ha un gran estalvi per jugar en horari diürn ja que, al retransmetre’s els partits en alta definició, la televisió obliga a encendre els focus, tot i que el partit es disputi a les dues de la tarda i amb molt sol.

Els llums led

La majoria de clubs aposten per col·locar llums led als focus, de manera que han aconseguit un 65% d’estalvi en la factura. Però les despeses segueixen augmentant a causa dels cartells publicitaris, el marcador, les cuines, les càmeres, els ordinadors, fins i tot els sistemes del VAR.

Un altre desemborsament important, que afecta sobretot els equips del nord de la Península, ve donat per la utilització de llums d’escalfament de la gespa, que s’usen normalment a la nit, per evitar que l’herba es geli. Aquests llums, que distribueix en exclusiva una marca neerlandesa, s’utilitzen quan ja s’ha fet fosc. «El que ens estalviem al rebut de la llum amb els focus led ho paguem amb aquests llums», expliquen a l’Osasuna. Tal és el cost d’aquest tipus d’escalfament que alguns clubs, que necessiten el sistema, sobretot quan arribi el fred –si és que arriba–, opten per llogar-les. «Nosaltres els utilitzem només per escalfar les àrees a la nit i els tenim de lloguer», expliquen des del FC Andorra.

La despesa blaugrana

El Barça estaria pagant ara gairebé un milió d’euros més en concepte energètic que abans de la pandèmia. Molts clubs són poc receptius a l’hora d’oferir dades sobre aquest tema i s’escuden en qüestions de confidencialitat. LaLiga entén que els horaris dels partits venen marcats per les televisions i que la qualitat de les imatges «obliga a tenir sempre els focus dels estadis encesos perquè en hores de màxima lluminositat s’ha d’impedir que es produeixin ombres en algunes zones de la gespa». La Federació Espanyola presumeix de tenir «l’única ciutat esportiva (a la localitat madrilenya de Las Rozas) totalment sostenible».

Notícies relacionades

¿Fins on arriba la sostenibilitat als estadis i ciutats esportives? «A Espanya no hi ha cap estadi sostenible partint dels criteris actuals. Plantar uns arbres a les cobertes o millorar l’aïllament no vol dir que un recinte esportiu sigui sostenible», indica l’arquitecte Mauro Manca, especialista en sostenibilitat esportiva i que ara col·labora amb el Betis, club que està intentant que les seves instal·lacions produeixin zero emissions.

Ningú es deslliura de l’increment del rebut de la llum. «A nosaltres ens haurà pujat la despesa de l’ordre del 40%», asseguren des del Girona, mentre que l’Espanyol també està apostant per l’energia solar.