ALBERT CARRERAS DE ODRIOZOLA. DIRECTOR D’ESCI-UPF

«Som un centre molt aferrat a les necessitats de les empreses i la societat»

Aquesta institució universitària està especialitzada en els negocis i el màrqueting internacional

El centre ofereix el grau en Bioinformàtica, en què conflueixen la informàtica, la biomedicina i la química

«Som un centre molt aferrat a les necessitats de les empreses i la societat»
3
Es llegeix en minuts

ESCI-UPF va néixer en els 90 com un centre molt innovador, que es va crear per omplir un gran buit en la llavors limitada oferta universitària: no hi havia estudis especialitzats en comerç internacional. Naixia així una escola de negocis en què el seu Grau de Negocis i Màrqueting Internacionals (GNMI) és la seva bandera. Amb el temps, van acabar oferint un segon grau interuniversitari en una àrea molt nova, però amb un recorregut enorme: la bioinformàtica. 

-¿Quin és el valor diferencial d’ESCI-UPF?

-Som un centre petit i molt flexible, que sempre ha tingut clares dues coses. La primera, que la universitat ha d’oferir solucions a les demandes de la societat, com al seu dia ho vam fer amb les empreses que no sabien com internacionalitzar els seus productes i serveis, i la segona, que l’evolució és un procés que s’ha de potenciar. Ho hem demostrat creant un grau interuniversitari sobre una àrea amb enorme potencial present i futur: la bioinformàtica. 

-En l’àmbit de la internacionalització es podria ben dir que van desbrossar el camí...

-Primer de tot, vam escoltar les necessitats de les empreses. En segon lloc, vam fer ús del millor del rigor acadèmic per crear una titulació molt nova i trencadora. El secret de l’èxit va ser simple: combinava el millor del coneixement científic universitari i l’experiència de professionals que explicaven a l’aula la realitat del dia a dia de les empreses. El súmmum del coneixement pràctic. 

-¿Quina va ser la resposta?

-Molt positiva. Tant que el que comença sent una aposta arriscada avui està plenament consolidada. Vam ser una glopada d’aire fresc. 

-¿A què es refereix?

-Avui tothom parla de com d’important que és la innovació. Nosaltres, sense dir-ho, ho vam ser. Imagini’s, ara les pràctiques d’empresa formen part de molts currículums. Nosaltres les vam implantar, de manera obligatòria, des d’un principi. Volíem que els alumnes sortissin ja de la universitat amb un rodatge professional. Avui, molts d’ells acaben la titulació ja treballant. I en un país en què la taxa d’atur juvenil és desorbitada, els graduats del GNMI tenen un grau d’inserció laboral als sis mesos que ronda el 90%. 

-Però alguna cosa hi haurà més enllà de les pràctiques...

-Dues idees més. D’una banda, els idiomes: obliguem els alumnes a escollir una segona llengua estrangera, entre francès, alemany, rus, àrab, xinès o japonès. És una manera de fer-los veure la multiculturalitat i diversitat d’un món complex que han d’interioritzar i entendre. A més d’aquest aprenentatge obligatori de dos anys com a mínim, pràcticament la meitat del grau s’imparteix en anglès, depenent de quina optativitat acaben sel·leccionant. Un altre element determinant és que tres quartes parts de cada promoció participa en intercanvis, amb la qual cosa l’element internacional es viu en primera persona. Una experiència que serveix tant en el camp professional com en el personal. Un enriquiment que va molt més enllà de qualsevol coneixement teòric. 

-Vostès tenen un segon grau, el de Bioinformàtica, ¿m’explica què és el que hi fan?

-És una aventura molt més recent però igual d’apassionant. Comptem amb dues primeres promocions en què tots els seus membres ja estan treballant i investigant en centres al nostre país i a l’estranger. És un grau interuniversitari, íntegrament en anglès i que pretén unir en una perfecta simbiosi el coneixement de la biologia amb les solucions informàtiques que necessita la ciència després de la ingent quantitat de dades que va implicar l’estudi del genoma. 

-¿En què consisteix la titulació?

-Aquest estudi i gestió de dades biològiques té múltiples sortides professionals: potser la més coneguda és la de la medicina preventiva. Per a això falta molt estudi i recerca, però no és ciència-ficció. Parlem d’una àrea de coneixement que cada vegada té més a l’abast de la mà oferir solucions mèdiques personalitzades a malalties que es podran preveure gràcies a l’estudi del genoma. La dita de «val més curar-se amb salut» en l’àmbit mèdic s’ha convertit en una realitat. Sincerament, pensar que després de tres intensos anys tenim els nostres alumnes treballant i investigant en centres de referència per tot el país és un orgull com a director d’ESCI-UPF.

Notícies relacionades

-Abans parlava que la universitat ha de respondre als reptes del futur, ¿per on passa el futur d’ESCI-UPF?

-Recentment hem actualitzat el GNMI reforçant l’àrea digital i ara estem actualitzant el vessant de Negocis, volem potenciar l’emprenedoria i aspectes com l’economia circular i la responsabilitat social. Més enllà de l’oferta complementària en matèria de màsters, hem de ser sensibles a la dinàmica actual: ajudar que la societat funcioni en un món més cohesionat i descarbonitzat, amb nous valors que donin resposta a les noves generacions.

Temes:

Apunts