Escoltes il·legals

La batalla entre el príncep Enric i la premsa britànica s’agreuja al judici contra el grup ‘Mirror’

El duc de Sussex, que compareixerà demà davant el jutge, acusa els tabloides d’obtenir informació sobre la seva vida privada de manera il·legal

La batalla entre el príncep Enric i la premsa britànica s’agreuja al judici contra el grup ‘Mirror’
3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Finalment caldrà esperar un dia més per veure el príncep Enric donant el seu testimoni en seu judicial. El duc de Sussex ha evitat acudir aquest dilluns al tribunal en el judici que ell i un altre centenar de persones han emprès contra el grup mediàtic ‘Mirror’ (MGN, en les seves sigles en anglès) per obtenir presumptament informació de manera il·legal. Serà aquest dimarts quan Enric comparegui davant del jutge, cosa que ha qualificat com «la feina de la seva vida»: la seva batalla contra la premsa britànica per haver-li provocat importants danys psicològics a ell i a la seva família amb la publicació de centenars d’articles sobre la seva vida privada durant anys.

Enric havia de presentar-se aquest dilluns davant el jutge, però els seus advocats han justificat l’absència assegurant que el duc de Sussex es va quedar als Estats Units fins a la nit d’aquest diumenge per celebrar l’aniversari de la seva filla Lilibet. Aquest compromís li ha impedit assistir aquest matí al jutjat, una cosa que ha deixat «lleugerament sorprès» el jutge que porta el cas, Timothy Fancourt. Enric sí que acudirà aquest dimarts, en un interrogatori que serà, previsiblement, d’alt voltatge. 

Telèfons punxats

L’advocat d’Enric, David Sherborne, ha llançat aquest dilluns una sèrie d’acusacions contra MGN mostrant alguns dels més de 100 articles publicats entre 1996 i 2010 que, segons el fill de Carles III, van ser redactats amb informació obtinguda il·legalment. La defensa del ‘royal’ sosté que tant el seu telèfon com el de persones del seu entorn va ser punxat en múltiples ocasions i que els mitjans del grup van contractar investigadors privats per continuar les seves activitats, amb el coneixement dels màxims responsables.

Sherborne ha assegurat que Enric no va tenir «cap moment en la seva vida en què estigués fora de perill» de la recopilació il·legal d’informació. «Res estava fora dels límits», ha afirmat l’advocat, que ha posat com a exemple les notícies sobre la relació del duc de Sussex amb la seva exparella Chelsy Davy, que segons explica van provocar el final del festeig i importants episodis depressius a Enric. El lletrat també ha mostrat articles sobre la princesa Diana, amb informació obtinguda presumptament de manera il·legal, i que van afectar de manera indirecta la salut mental del príncep, qui acusa el llavors editor del ‘Daily Mirror’, Piers Morgan, com el principal responsable.

Defensa fèrria

Notícies relacionades

La defensa del grup ha negat aquestes acusacions i ha insistit que totes les notícies van ser redactades amb informació obtinguda de manera legal. L’advocat Andrew Green ha qualificat de «total especulació» les acusacions d’una suposada intercepció dels missatges de la princesa Diana. «No se sostenen sobre cap base sòlida», ha assegurat Green, qui ha assenyalat que la contractació d’investigadors privats no demostren cap conducta il·legal. Sobre les acusacions d’haver punxat els telèfons, Green ha afirmat que no hi ha «cap evidència» que suggereixi que qualsevol telèfon del duc de Sussex hagi sigut piratejat en cap ocasió, malgrat que el mateix grup va demanar disculpes a Enric per un altre cas de recopilació il·legal d’informació

La defensa del grup MGN ha demanat al jutge més temps per interrogar Enric, amb la qual cosa està previst que la seva compareixença s’estengui més enllà de dimarts. El príncep se sotmetrà a les dures preguntes dels advocats, en un acte que alguns han qualificat de temerari per les conseqüències que podria tenir sobre la seva ja deteriorada imatge pública. Per ara, Enric segueix ferm en la determinació per destapar les suposades pràctiques il·legals de la premsa britànica en el primer dels tres processos que ha iniciat contra ells. Els altres dos, que afecten els grups editors del ‘Daily Mail’ i de ‘The Sun’, encara no han sigut admesos a tràmit.